Overtid i filmbransjen

Filmforbundet: Film- og TV-bransjen sliter med overtidskultur

Omfattende bruk av overtid er langt fra enestående for "Snømannen", sier Norsk Filmforbund, som plasserer ansvaret hos Kulturdepartementet.

Ansatte jobbet mye overtid under innspillingen av Jo Nesbøs "Snømannen". Men Filmforbundet mener bransjen generelt sliter med å overholde arbeidsmiljøloven, og ber Kulturdepartementet om å ordne opp. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Ansatte jobbet mye overtid under innspillingen av Jo Nesbøs "Snømannen". Men Filmforbundet mener bransjen generelt sliter med å overholde arbeidsmiljøloven, og ber Kulturdepartementet om å ordne opp. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Enkelte som jobbet på innspillingen av spillefilmen "Snømannen", hadde opp mot 190 overtidstimer i en måned, avdekket NRK denne uken.

Overtid og andre brudd på arbeidsmiljøloven er ikke et enkeltstående problem for insentivordningen, men en utfordring for film- og TV-produksjon generelt, påpeker forbundsleder Sverre Pedersen i Norsk filmforbund. Han har flere konkrete forslag til Kulturdepartementet om å stramme inn regelverket.

– "Snømannen" ble et av flere eksempler på manglende respekt for arbeidsmiljølovens bestemmelser og tariffavtalen for bransjen, sier han.

– Nødvendig med signal til bransjen

Forbundet sendte i fjor en høringsuttalelse til Kulturdepartementet i forbindelse med arbeidet om en ny forskrift for filmbransjen.

– Vi fikk ikke gjennomslag for å få dette inn i forskriften. Her ligger etter vår mening roten til denne problemstillingen, sier Pedersen.

– Når staten og Norsk filminstitutt ikke vil ta helse-, miljø- og sikkerhetsproblematikk i sine forskrifter, gir de heller ikke bransjen det signalet som etter vår mening er nødvendig for å rydde opp, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer