Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Voldtektsscenen i «Siste tango i Paris»

Filmfotografen snakker ut om omstridt voldtektsscene

Avviser anklagene om at den berømte «smør-scenen» innebar seksuelt overgrep mot skuespiller Maria Schneider. 

OMSTRIDT: «Siste tango i Paris», med Maria Schneider og Marlon Brando i hovedrollene, er en av de mest omdiskuterte filmene noensinne. Nå kastes nytt lys over opptakten til filmens voldtektsscene. Foto: Dagbladets bildearkiv
OMSTRIDT: «Siste tango i Paris», med Maria Schneider og Marlon Brando i hovedrollene, er en av de mest omdiskuterte filmene noensinne. Nå kastes nytt lys over opptakten til filmens voldtektsscene. Foto: Dagbladets bildearkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Franske Maria Schneider var kun 19 år da hun spilte inn «Siste tango i Paris», et erotisk psykologisk drama fra 1972.

Filmen inneholder en av filmhistoriens mest kjente voldtektsscener, der Schneiders 29 år eldre motspiller Marlon Brando legger henne på magen og voldtar henne etter å ha brukt smør som glidemiddel.

44 år etter premieren skaper filmen rabalder. I forrige uke dukket nemlig et tre år gammelt intervju med filmens regissør Bernardo Bertolucci opp på nett.

Her innrømmer regissøren at Schneider aldri samtykket til å gjøre denne scenen. Faktum var at den ikke sto i manus, og hun visste ikke om den før samme dag innspillingen skulle skje.

«Føler meg kvalm»

Bertoluccis uttalelser har vakt harme hos mange, og flere kjente skuespillere har gått ut i media og fordømt både regissøren og Brando.

Blant disse er Jessica Chastain. «The Martian»-skuespilleren publiserte i forrige uke en Twitter-melding der hun skriver følgende:

«Til alle dere som elsker denne filmen - dere ser på en 19-åring som blir voldtatt av en 48 år gammel mann. Regissøren planla angrepet på henne. Jeg føler meg kvalm.»

«The Office»-stjerna Jenna Fischer oppfordrer ifølge Hollywood Reporter til å ødelegge alle eksemplarer av filmen, og hevder at den inneholder en «ekte voldtekt».

Skylder på media

Nå tar en ny aktør bladet fra munnen.

Den italienske Oscar-vinneren Vittorio Storaro var fotograf på «Siste tango i Paris», og filmet den såkalte «smørscenen».

SNAKKER UT: Vittorio Storaro var fotograf under innspillinga av «Siste tango i Paris». I kjølvannet av den siste ukas fordømmelse av behandlinga av Maria Schneider snakker Storaro nå ut om hvordan han opplevde innspillinga. Foto: Xposurephotos.com / NTB Scanpix
SNAKKER UT: Vittorio Storaro var fotograf under innspillinga av «Siste tango i Paris». I kjølvannet av den siste ukas fordømmelse av behandlinga av Maria Schneider snakker Storaro nå ut om hvordan han opplevde innspillinga. Foto: Xposurephotos.com / NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med Hollywood Reporter tar han filmens regissør i forsvar, og avviser at overgrep fant sted under innspillinga.

I stedet raser Storaro mot media, som han mener har publisert usannheter.

- Jeg leste at hun ble behandlet voldelig på noe vis, men det er ikke sant i det hele tatt. Det er forferdelig. Jeg var der. Vi lagde en film. Du gjør det ikke på ekte (...) Ingen voldtok noen. Det var noe som en journalist fant på, hevder Storaro overfor Hollywood Reporter.

Videre sier filmfotografen at Bertolucci pleide å legge inn små endringer i manus på innspillingsdagen, men at handlinga i hovedsak var klargjort i forveien, og at Schneider var klar over hva hun var med på.

- Gråt ekte tårer

Schneiders egen framstilling av saken var en litt annen.

Skuespilleren døde av kreft i 2011, men uttalte seg om den omstridte scenen fire år tidligere, i et intervju med Daily Mail:

«Marlon sa til meg: Maria, ikke vær bekymret, det er bare en film. Men selv om Marlon ikke gjorde det på ordentlig, gråt jeg ekte tårer.»

Hun understreket at det ikke skjedde noe seksuelt mellom henne og motspilleren, men sa videre at hun følte seg utnyttet og ydmyket av både Brando og Bertolucci.

Bertolucci på sin side erkjente i intervjuet fra 2013 at han ikke hadde oppført seg redelig mot den da 19 år gamle skuespilleren.

«Jeg har vært fæl mot Maria, fordi jeg ikke fortalte henne hva som var på vei til å skje. Jeg ville ha reaksjonen hennes som jente, ikke som skuespiller.» er blant sitatene som har vakt harme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!