Voldtektsscenen i «Siste tango i Paris»

Filmfotografen snakker ut om omstridt voldtektsscene

Avviser anklagene om at den berømte «smør-scenen» innebar seksuelt overgrep mot skuespiller Maria Schneider. 

OMSTRIDT: «Siste tango i Paris», med Maria Schneider og Marlon Brando i hovedrollene, er en av de mest omdiskuterte filmene noensinne. Nå kastes nytt lys over opptakten til filmens voldtektsscene. Foto: Dagbladets bildearkiv
OMSTRIDT: «Siste tango i Paris», med Maria Schneider og Marlon Brando i hovedrollene, er en av de mest omdiskuterte filmene noensinne. Nå kastes nytt lys over opptakten til filmens voldtektsscene. Foto: Dagbladets bildearkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Franske Maria Schneider var kun 19 år da hun spilte inn «Siste tango i Paris», et erotisk psykologisk drama fra 1972.

Filmen inneholder en av filmhistoriens mest kjente voldtektsscener, der Schneiders 29 år eldre motspiller Marlon Brando legger henne på magen og voldtar henne etter å ha brukt smør som glidemiddel.

44 år etter premieren skaper filmen rabalder. I forrige uke dukket nemlig et tre år gammelt intervju med filmens regissør Bernardo Bertolucci opp på nett.

Her innrømmer regissøren at Schneider aldri samtykket til å gjøre denne scenen. Faktum var at den ikke sto i manus, og hun visste ikke om den før samme dag innspillingen skulle skje.

«Føler meg kvalm»

Bertoluccis uttalelser har vakt harme hos mange, og flere kjente skuespillere har gått ut i media og fordømt både regissøren og Brando.

Blant disse er Jessica Chastain. «The Martian»-skuespilleren publiserte i forrige uke en Twitter-melding der hun skriver følgende:

«Til alle dere som elsker denne filmen - dere ser på en 19-åring som blir voldtatt av en 48 år gammel mann. Regissøren planla angrepet på henne. Jeg føler meg kvalm.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer