Filmhistoriens råeste utstyr

Her er listen over ekstrautstyret du ikke får tak i noe sted.

(Dagbladet.no): Bra ekstrautstyr er fint når du skal kjøpe bil, og essensielt når du skal lage actionfilm. Det er ikke uten grunn at Q er en av de meste sentrale figurene i James Bond-serien.

MTV har satt opp sine favorittgadgets fra filmhistorien. Slik ser listen ut:

10. Opti-Grab fra «Supernullet», 1979.

Navin Johnson (Steve Martin) finner opp et stativ som festes på briller for å hvile nesen. Produktet kalles Opti-Grab, og blir en kjempesuksess.

9. Portable brain-wave detector with a built-in tongue box fra «Barbarella», 1968.

Det er vanskelig å oversette hva dette verktøyet heter, men noe slikt som «bærbar hjernebølge-detektor med innebygget språk-boks» bør kunne gå. Denne filmen, som er en av få i sjangeren erotisk science fiction, har Jane Fonda i hovedrollen. Hun er en sexy James Bond, 38 000 år frem i tid. Den bærbare hjernebølge-detektoren forteller henne når den onde forskeren Durand Durand er i nærheten. Han fanger henne senere i filmen, og forsøker, ved hjelp av en maskin, å tilfredsstille henne til døde.

8. Communicator fra «Star Trek».

Du skulle kanskje tro at dagens mobiltelefoner er mer avansert enn communicatoren i Star Trek, men det er ikke riktig. Ifølge Wikipedia, kan personene i Starfleet kommunisere over langt større avstander enn dagens mobiltelefoner, fordi communicatoren overfører via subspace, og ikke trenger satellitter for å komme i kontakt med andre communicatorer. Men også i Star Trek var det en utvikling. De startet med håndholdte terminaler, men gikk i filmen over til terminaler som satt på håndleddet. I Star Trek: The Next Generation, som foregår i det 24. århundre, gikk besetningen over til å bruke combadges. Det er communicatoren integrert i klærne, som er merke, gjerne festet på brystkassen. De siste i produktlinjen var laget av silikon, beryllium, karbon og gull.

GADGET-KONGEN: Q (Desmond Llewelyn) har gitt James Bond mange av verdens beste gadgets. Her er han fotografert i Oslo i 1997. Telefonen holder neppe mål i dag, men den var sikkert veldig moderne da bildet ble tatt. Foto: LARS EIVIND BONES
GADGET-KONGEN: Q (Desmond Llewelyn) har gitt James Bond mange av verdens beste gadgets. Her er han fotografert i Oslo i 1997. Telefonen holder neppe mål i dag, men den var sikkert veldig moderne da bildet ble tatt. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

7. UHF Single-Digit Sonic Agitator Unit fra «Die Another Day», 2002.

Vi kjenner godt til myten om operasangere som synger så høyt at glass knuser. Dette er James Bond sin bærbare versjon. Den kommer selvfølgelig fra Qs lager, og er utformet som en gullring. Når James Bond vrir på ringen, lager den en høyfrekvent lyd, som knuser glass. Ifølge Q, kan den knuse både skuddsikkert glass og hvilket som helst annet uknuselig glass. Andre gadgets i filmen er et surfebrett fylt med utstyr, og selvfølgelig en klokke som fungerer som detonator, og i tillegg har innbygget laserkutter.

6. Programmerbar batarang fra «Batman Returns», 1992.

Batman har hatt mange bataranger i løpet av sin lange kamp mot kriminelle i Gotham, men denne er den ypperste av dem alle. Den kan programmeres til å fly etter spesifikke mål. Navnet kommer fra Batman og Boomerang, og er utformet som en flaggermus. Tidligere har han hatt både sammenleggbare versjoner, som passer inn i beltet, og eksploderende versjoner. Batarangen har vært viktig for Batman, fordi det er et ikke-dødelig våpen, og Batman vil ikke drepe fiendene sine.

5. Al Czerviks golfbag i «Caddyshack», 1980.

Ikke bare har golfsporten gitt oss fantastiske små biler som man kan kjøre rundt mellom hullene, i denne filmen får vi oppleve det som trolig er verdens mest avanserte golfbag. Den har ifølge MTV fjernkontrollstyrt klubbe-utdeler, innebygget stereoanlegg og tappetårn med øl. Om golf ellers er dårlig utrustet med spennende utstyr, klarer i hvert fall denne bagen å kompensere litt.

4. Rebreather fra «Tordensky», 1965.

Dette dykkeapparatet er på størrelse med en sigar, kjent fra James Bond-filmen fra 1965. Ifølge MTV var miniubåten i filmen så overbevisende, at det britiske forsvaret kontaktet filmskaperne for å få spesifikasjonene til utstyret. I ettertid viste det seg at det ikke var en rebreather, men i stedet et såkalt «open circuit»-system. Likevel var dette en så bra gadget, at en ny versjon dukket opp i «Die Another Day».

3. Puzzle-box fra «Hellraiser», 1987.

Dette er en skrekkelig utgave av Rubriks kube, langt fra egnet til lek og moro. Boksen er sentral i Hellraiser-historien, og i åpningen får man vite at det er en gammel boks, som er nøkkelen til grenseløs nytelse dersom den løses. Men egentlig er boksen en grusom innretning som, når den løses, påkaller onde demoner kalt Cenobiter. Deretter går gleden over å ha løst problemet, rask over i smerte og pinsel.

2. Neuralizer fra «Men in Black», 1997.

Dette er en innretning som mange gjerne ville hatt dagen derpå, eventuelt et verktøy man kan lure på om man har fått oppleve. Den sletter nemlig hukommelsen til den som utsettes for innretningens kraftige lysglimt. Det varierer i filmene om lysglimtet er blått eller rødt. Heldigvis er man ikke nødt til å slette hele hukommelsen, og man kan velge hvor mange minutter, uker, måneder og år tilbake den skal virke. Ifølge Wikipedia kan en profesjonell utgave av verktøyet kjøpes fra Universal Studios for 300 dollar, og en lekeutgave for 15 dollar.

1. Lightsaber fra «Star Wars».

Merkelig nok er man i Star Wars, til tross for alle skytevåpen og laserinnretninger, brukere av et sverdlignende våpen. Men lyssabelen skal ha en ting: Den ser fordømt bra ut. Hva hadde «Star Wars» vært uten fektingen, lydene og kuttingen av bitre fiender? De forskjellige fargene forteller om hvem som eier sabelen. For eksempel bruker de såkalte Jedi Sentinel gule sabler, mens kun de dyktigste brukerne får lov til å ha lilla farge på sabelen. Det finnes også forskjellige typer sabler: Dobbel-fase, kort, dobbel-blad (også kjent som saberstaff, battlestaff og lightstaff), elektrum og linksaber.

Mange har drømt om å eie en lyssabel, og det er ikke så som har fektet med pinner, men få har blitt like kjent for fascinasjonen som «Star Wars»-kid.

Han er en av vår tids fremste lyssabel-eksperter, og han foretrekker en dobbel-bladet sabel. Ta gjerne en kikk på videoen hans hvis du vil lære noen tips om hvordan du skal håndtere din lyssabel når du får den.

Wikipedia har også grundige artikler om lyssabler og lyssabelkamp.

Hvilken film-gadget skulle du ønske du eide? Finnes det gode norske gadgets, bortsett fra Jon Skolmens skistaver med temperaturmåler i «Selskapsreisen 2»?

<B>LANGT FREMME:</B> Star Trek ligger lysår foran oss i utvikling når det kommer til mobiltelefoni.
<B>EGET ROM:</B> Will Smith og Tommy Lee Jones hadde plenty utstyr å velge fra i «Men in Black».