Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmhistorisk på Dagbladet.no

Om en uke kan du se hele den norske spillefilmen «Detektor» på internett. Men først må du vinne billett på konkurransen som starter i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av ettermiddagen og kvelden neste torsdag kan alle som har tilgang til nettkinoen se filmen på sin egen mac eller PC. Filmen blir vist i sin helhet. Har du adgang, kan du se filmen akkurat når du vil fra klokka 16.00 om ettermiddagen til midnatt.

Utfordrer bransjen

Produsent av «Detektor», Edward Dreyer, er svært fornøyd med det som trolig er en verdenshistorisk begivenhet, selv om nettvisningen ikke kan måle seg med kinosalen.

- Internett kan overhodet ikke sammenlignes med kvaliteten på en film i en kinosal. «Detektor» er i så måte et pilotprosjekt. Norge er en liten kinonasjon, og vi må henge med på utviklingen skal våre filmer ha et fremtidig publikum, sier produsent Edward Dreyer til Dagbladet.no.

- Hvordan ser du for deg norsk films fremtid?

- Fremtidens filmdistribusjon kommer til å foregå digitalt. Trekk en parallell til dagligvarebransjen: De store kjedene skviser ut kjøpmannen på hjørnet. I filmverdenen blir det de store internasjonale (amerikanske) film- og IT selskapene som kommer til å knuse små kulturnasjoner som Norge hvis vi ikke følger med i utviklingen, sier Dreyer.

- Hvilke reaksjoner forventer du deg på dette utspillet?

- Jeg håper først å fremst å skape debatt i filmbransjen. Nå kan ikke internettkvaliteten konkurrere med kinokvaliteten, men det er viktig å være klar over at filmdistibusjonens mønster kommer til å forandre seg drastisk. «Detektor» er en måte å si at vi må være på vakt. Norsk filmindustri må være klar over at det yngre publikum har en helt annen bildeforståelse og medievaner, og dette må vi ta hensyn til, mener Dreyer som legger vekt på at kinoen ikke kommer til å gå av moten.

Liten sal

150 personer får se visningen. Disse trekkes ut fra konkurransen som legges ut på Dagbladet.no i morgen, og får «nettbillett» til visningen. Utviklingssjef i Db :Medialab, Rune Røsten, forklarer det begrensede antallet med at han ønsker å sikre at visningen blir gjennomført.

- Siden dette er et pilotprosjekt, begrenser vi antallet slik at alle garantert får se filmen. Det er bare et spørsmål om tid før vi dette blir tilgjengelig for alle, mener Røsten.

Filmen kan sees på både Mac og PC, og det vil bare ta noen sekunder fra det trykkes på «play» til filmen begynner. Bildekvaliteten blir bedre med ISDN eller kabel framfor vanlig modem.

- Hvordan blir filmopplevelsen?

- Størrelsen på skjermen blir selvsagt begrenset. Fordelen er at på nett kan du se filmen når du vil, og på sikt får man filmen på hele skjermen i god kvalitet.

- Hvorfor legger dere ut hele filmen på Dagbladet.nos sider?

- Først og fremst er dette et tilbud til våre lesere, men vi gjør denne visningen fordi vi ønsker å være i forkant av utviklingen og ønsker å delta i nye, spennende prosjekter, sier Røsten.

Filmhistorisk

Filmindustrien har vært ivrige på å få en fot innenfor internettets muligheter. Ennå kan ikke teknologien love hverken god overføring eller visningsmuligheter for levende bilder. Veldig få har begynt seriøs utforsking av mediet. Imidlertid ble verdens første rene «internett-film» lansert bare på nettet i vår. Sight& Sound sto bak sci-fi-filmen «Quantum Project» i begynnelsen av mai. Filmen har aldri kommet til kinosalen, - noe som heller ikke var hensikten.

Flere internasjonale nettkinoer som Atomfilms.com har satset på nettsteder for visning av kortfilmer. Disse sidene har de største filmselskapene i Hollywood i ryggen, og hensikten er å ta sin del av markedet når internett-produksjon og -distribusjon av langfilmer kommer.

<B>FORVENTNINGER FØR PREMIEREN: </B>Edward Dreyer, Erlend Loe og Pål Jackman
<B>DETEKTOR:</B>Fra innspillingen.