Filmklare som Elling og Kjell Bjarne

Etter måneder med testing av et stort antall Ellinger, er det nå klart: Per Chr. Ellefsen skal spille Ingvar Ambjørnsens antihelt på film. - Det største jeg har opplevd i min 25 år lange karriere, sier Ellefsen. Han får med seg Sven Nordin som Kjell Bjarne i «Brødre i blodet».

For 60 000 teatergjengere er Ellefsen allerede synonymt med Elling-rollen. Oslo Nye Teaters oppsetning av «Elling og Kjell Bjarne» har vært en triumfferd siden premieren 10. april i fjor. Per Chr. Ellefsen har spilt vel 120 forestillinger for et enormt publikum, men likevel var det ingen selvfølge at han skulle få rollen i «Brødre i blodet», som skal regisseres av Petter Næss. Premieren er foreløpig beregnet til før påske neste år.

- Jeg var åpen for å prøve en annen, selv om Per Christian for meg på mange måter var Elling. Men nå skal vi jo overføre stykket til film og vårt utgangspunkt var at vi kanskje måtte ha mer enn teatererfaring, sier Petter Næss.

Ulike Ellinger

Så Næss og hans folk startet søket blant skuespillere som måtte ha talenter i Elling-retning. Rundt 30 kandidater ble diskutert, og 20 var inne til prøvefilming.

- Jeg er egentlig helt utslitt. Prosessen med å finne Elling har tatt mye lengre tid enn beregnet. Men det viste seg at Elling er så mye. De som var involvert i dette arbeidet har hatt sin individuelle oppfatning av karakteren og derfor ble det så vanskelig.

Forferdelig glad

Da regissøren ringte opp Per Chr. Ellefsen fredag kveld var det slutten på en veldig, veldig lang ventetid for den erfarne skuespilleren.

- Jeg ble forferdelig glad. Jeg har vært enormt spent, og tanken på filmrollen har ligget i bakhodet i et halvt år. Ikke minst fordi dette er en unik mulighet. Det er veldig sjelden i Norge at en slik teatersuksess overføres til film.

- Så dette oppleves som en skikkelig arbeidsseier for deg?

- La meg snu på det: jeg hadde opplevd det som et stort nederlag om jeg ikke fikk rollen.

Større suksess

- Men selv om det har gått bra med teaterversjonen, har jeg likevel forståelse for at de ønsket å se etter flere kandidater som Elling til filmen, sier Ellefsen.

- Jeg vil likevel våge påstanden at de har valgt den rette. Det skal jeg dundre meg bevise også.

Sven Nordin har spilt rollen som Ellings følgesvenn Kjell Bjarne 60 ganger på teatret.

- Jeg gleder meg enormt til dette og er veldig glad for rollen. Det har vært en lang og hard kamp med gode kolleger for å få den. Dette kom ikke rekende på ei fjøl.

Tragisk figur

- Du har spilt enkle folk før. Noen likheter med denne rollen og rollen som Nils i «Mot i brøstet»?

- Nei, det vil jeg ikke si. Nils er en TV-skapt klisjé som egentlig er en reinspikka komifigur. Kjell Bjarne er en tragisk figur med en trist skjebne.

Regissør Petter Næss, som også var ansvarlig for teaterversjonen, var sist kinoaktuell med «Absolutt blåmandag». «Brødre i blodet» har et budsjett på 15,6 millioner kroner. Filmen skal spilles inn i Oslo-området med oppstart i august. Foreløpig er ingen andre enn Elling- og Kjell Bjarne-rollene besatt.

SAMMEN IGJEN: Elling og Kjell Bjarne - alias Per Chr. Ellefsen (t.h.) og Sven Nordin er klare for filminnspilling.