Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmkritikere drept og latterliggjort

Trenger vi fortsatt kultursynsere i avisene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har vært et hardt år for amerikanske filmkritikere, skriver Los Angeles Times.

Nå spekulerer flere i at filmkritikernes storhetstid definitivt er over. Flere av de største kassasuksessene i USA i år har fått elendig kritikk, og en ny studie utført av LA Times og Bloomberg viste at bare tre prosent av alle 18-24-åringer bruker anmeldelser for å bestemme seg for hvilke filmer de skal se.

- Ingen har noensinne bygd en statue av en kritiker, sier Howard Stringer i Sony Corp. til avisa.

Færre pressevisninger

Stringers kommentar falt i forbindelse med premieren på «Da Vinci-koden», da reportere spurte hvorfor kritikerne ikke fikk se filmen før rett i forkant av premieren.

Og Sony er ikke de eneste som har valgt å overse kritikerne i forbindelse med en premiere. Flere og flere filmer går nå på kino uten å vises for amerikanske kritikere først, blant annet sensommerens store hype «Snakes on a Plane». Nyinnspillingen av «Whicker Man» - med premiere 1. september - får de heller ikke se.

De filmene krikerne ser, og slakter, strømmer ofte folk til likevel. To av vårens og sommerens største filmer, «Pirates of the Caribbean» og «Da Vinci-koden», spilte for eksempel inn gode penger på kino til tross for lunken kritikk.

På toppen av det hele har en rekke filmskapere åpent gått i strupen på kritikerne i løpet av sommeren.

image: Filmkritikere drept og latterliggjort

Drepte kritiker

Én av dem er kultregissør Kevin Smith, som nylig hadde premiere på «Clerks 2» i USA. Under pressevisningen av filmen, gikk den velkjente kritikeren Joel Siegel midt i filmen, mens han høylytt ga uttrykk for sin misnøye.

Det burde han kanskje ikke ha gjort.

Regissøren fant nemlig ut om Siegels bråkete sorti fra kinosalen, og publiserte et voldsomt angrep på ham via bloggen sin: «Hold kjeft mens filmen spilles. Overlat stormannsgalskapen til skuespillerne», skrev han blant annet.

De to møttes også til radiodebatt seinere, en debatt Siegel slett ikke kom godt ut av (hør innslaget her).

En filmkritiker er også en karakter i regissøren M. Knight Shyamalans siste film «Lady in the Water». Kritikeren blir drept på særdeles uverdig vis. Om det skulle være noen tvil: «Lady in the Water» ble totalslaktet i de fleste avisene.

- Spark synserne

Patrick Goldstein i LA Times peker på flere årsaker til at filmkritikere, og kanskje også kultursynsere generelt, har mistet status de seneste årene.

JAGET VILT: Amerikanske filmkritikere har kanskje aldri vært mindre populære. «Pirates of the Caribbean» er ett eksempel på at kritikernes lunkne anmeldelser har lite å si for besøkstallene på kino.
JAGET VILT: Amerikanske filmkritikere har kanskje aldri vært mindre populære. «Pirates of the Caribbean» er ett eksempel på at kritikernes lunkne anmeldelser har lite å si for besøkstallene på kino. Vis mer

For det første har studioenes markedsføringsbudsjetter økt kraftig. Når en storfilm bruker nærmere 300 millioner kroner bare på reklame, vil kanskje ikke en slakt bety like mye.

For det første har internett ført til at flere har mulighet til å si meningen sin, og mange får tilgang til informasjon om nye kulturprodukter fra andre kilder enn avisene.

- Hvis jeg lanserte Entertainment Weekly i dag, håper jeg at jeg hadde hatt vett til å unngå å ansette en hel haug med kritikere, sier Jeff Jarvis, som driver bloggen BuzzMachine til avisa. Han råder avisene til å kvitte seg med alle filmsynserne, og la leserne slippe til med sine meninger i stedet.

I endring

Goldstein støtter ikke Jarvis fullt ut - han liker ikke å lese lange, intellektuelle analyser av filmer på nett - men han foreslår at kritikerne må tilpasse tempoet sitt til den nye mediesituasjonen. I tillegg til å skrive den vanlige analysen av filmen, må de være til stede på nettet - samtale med leserne, og gi sine meninger så snart en nyhet er ute.

Og det nytter ikke å holde igjen anmeldelsen til dagen filmen har premiere, da vil sannsynligvis folk allerede ha gjort seg opp en mening om den ved å ha blitt utsatt for reklamekampanjer i ukesvis, i tillegg til å ha lest om den på blogger og sett trailer på nettet.

Joe Morgenstern i Wall Street Journal er enig i at kritikerrollen er i endring.

- Mer enn noen gang må vi ha noe originalt å si, om vi skal beholde vår status. Jeg syns det er bra at kritikerne må holde seg på tå hev.


Hvordan er situasjonen for norske kritikere? Se hvilke terningkast Norges mest sette filmer har fått i år, og si din mening i kommentarfeltet under.

1. «Istid 2» (883 412)

Dagsavisen 4

Dagbladet 4

Aftenposten 5

VG 3

Gjennomsnitt: 4

Mer info i Dagbladet.no sin filmbase

2. «Pirates of the Caribbean - Dead Man\'s Chest» (565 915)

Dagsavisen 5

Dagbladet 4

Aftenposten 3

VG 5

Gjennomsnitt: 4.25

Mer info i Dagbladet.no sin filmbase

3. «Da Vinci-koden» (436 532)

Dagsavisen 3

Dagbladet 3

Aftenposten 3

VG 4

Gjennomsnitt:3.25

Mer info i Dagbladet.no sin filmbase

4. «Lille Kylling» (339 140)

Dagsavisen 4

Dagbladet 3

Aftenposten 4

VG 4

Gjennomsnitt: 3.75

Mer info i Dagbladet.no sin filmbase

5. «Legenden om Narnia - Løven, heksa og klesskapet» (567 597)

Dagsavisen 5

Dagbladet 5

Aftenposten 5

VG 5

Gjennomsnitt: 5

Mer info i Dagbladet.no sin filmbase

6. «Lange Flate Ballær» (257 376)

Dagsavisen 4

Dagbladet 3

Aftenposten 4

VG 5

Gjennomsnitt: 4

Mer info i Dagbladet.no sin filmbase

7. «Olsenbanden jr. på Cirkus» (242 378)

Dagsavisen: 4

Dagbladet: 3

Aftenposten: 4

VG: 3

Gjennomsnitt: 3.5

Mer info i Dagbladet.no sin filmbase

8. «Walk the Line» (216 064)

Dagsavisen: 4

Dagbladet: 5

Aftenposten: 5

VG: 5

Gjennomsnitt: 4.75

Mer info i Dagbladet.no sin filmbase

9. «Gymnaslærer Pedersen» (183 963)

Dagsavisen: 5

Dagbladet: 4

Aftenposten: 5

VG: 4

Gjennomsnitt: 4.5

Mer info i Dagbladet.no sin filmbase

10. «Slipp Jimmy fri» (183 419)

Dagsavisen: 5

Dagbladet: 6

Aftenposten: 4

VG: 4

Gjennomsnitt: 4.75

Mer info i Dagbladet.no sin filmbase

TOK IGJEN: Regissør Kevin Smith tok en fryktelig hevn over en kritiker han mente var uhøflig. Her er han avbildet med «Clerks 2»-skuespiller Rosario Dawson.
DREPT: I filmen «Lady In The Water» blir filmkritikeren Harry Farber (spilt av Bob Balaban) drept på ubehagelig vis.
SARKASTISK: - Ingen har noensinne bygd en statue av en kritiker, sa Sonys Howard Stringer under pressevisningen av Da Vinci-koden».