Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmkuttet går ut over TV-serier

Regjeringas kutt i filmstøtten vil særlig gå ut over tilskudd til nye TV-serier.

(Dagbladet): Det varsler Norsk Filminstitutt (NFI) i en pressemelding i dag.

Selv om en gjennomgang av norsk filmpolitikk er på beddingen, valgte den nye regjeringa i sitt statsbudsjett å kutte 31,2 millioner kroner i overføringene til Norsk filmfond, som deler ut penger til produksjonen av norske filmer, serier og spill.

Rammer serier NFI, som må prioritere kuttene, mener å kunne veie opp for noe av det det i 2014 ved overføringer fra ubrukte midler i inneværende år.

Likevel kuttes hele 9 millioner fra støtten til TV-serier, siden disse i stor grad er et samarbeid med TV-kanalene.

Mens det i år er gitt støtte til ti TV-serier, vil det neste år bare være penger til sju eller åtte.

- Det var et ønske om å beskytte de mindre budsjettpostene, der selv mindre kutt ville kunne ha svært store konsekvenser, sier direktør i Norsk filminstitutt, Nina Refseth, i pressemeldinga.

- TV-drama har de siste årene fått en sterk økning i tilskuddene, fra 16 millioner kroner i 2010 til 41 millioner kroner i 2013. Produksjon av TV-drama har tilgang til kapital også fra TV-kanalene, og vi håper at disse også nå vil være med å ta ansvar for den videre kvalitetsutviklingen, sier hun.

Får konsekvenser for publikum Mye av det resterende kuttet går på forhåndsstøtte til spillefilm. NFI varsler at det dermed vil gis slik støtte til to eller tre færre filmer neste år. I 2013 er totalt 13 spillefilmer støttet.

- Dette bekrefter det vi allerede har sagt: At kuttet får konsekvenser i tilbudet til publikum, sier Leif Holst Jensen, leder i Norsk produsentforening.

- Det blir enda tøffere konkurranse om midlene. Gode prosjekter som allerede er utviklet, og til dels medfinansiert av private midler, vil ikke bli realisert. Det er naturligvis umulig å svare konkret på hvilke, sier Holst Jensen.

Går glipp av private midler De siste åra har filmfondstøtten økt i takt med både prisutviklingen og det at nye medier - som dataspill - er blitt lagt under ordningen.

Produsentene bak fire av Norges mest populære filmer de siste åra gikk i forrige uke ut i Dagbladet med sterke karakteristikker av regjeringas kutt i filmstøtten. De påpeker at siden norske filmprosjekter er spleiselag mellom det offentlige og det private, går bransjen glipp av langt større summer enn regjeringa sparer.

Kulturminister Thorhild Widvey har overfor Dagbladet argumentert med at kuttet likevel er lite, tatt i betraktning hvor mye støtten til filmbransjen har økt de siste åra.

- Derfor ser jeg på det grepet vi nå gjør som en fot i bakken mens vi setter i gang en grundig gjennomgang av hele filmpolitikken, sier Widvey.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media