Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmnerdenes drømmebok

Bøker med filmsitater er det ikke mangel på i verden. Men Brita Møystad Engseths bok «429 filmsitater bare for moro skyld» er kanskje den første som også har utvalgte replikker fra norske filmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Egentlig hadde det vært moro å lage en bok med sitater bare fra norske filmer, men det krever så mye mer. Det er lettere å få tak i amerikanske filmer på video, og mange manus er kommet i bokform, sier Brita.

- Hvorfor disse 429 sitatene?
- Det kunne like gjerne vært 429 andre. Dette er mest sitater fra 80- og 90-tallsfilmer, når jeg begynte å se film med vilje. Veldig mange av sitatbøkene som finnes, konsentrerer seg om gamle filmer fra 30-, 40- og 50-tallet. Man glemmer ofte sin egen tid, men det er den jeg er opptatt av.

- Bedre på engelsk

- Hvorfor har du ikke oversatt alle de amerikanske sitatene til norsk?

- Det går ikke an! Hjelp! Det er ille nok med dårlig oversatte kinofilmer, om ikke yndlingssitatene mine skulle være på norsk. En ting er at en del doble betydninger blir borte på veien, men uansett høres alt mye bedre ut på engelsk, sier Brita.

- Hvorfor kommer de mest sitatvennlige filmene fra Hollywood?
- Hollywood har punchline-orienterte forfattere, de har en glattere og røffere stil som er mer overflate enn substans.

- Humørløse

- Norske filmer er ikke så sitatvennlige, replikkene er veldig ofte humørløse og lite poengterte.

- Hva er favorittsitatet ditt?
- «Get away from her, you bitch!» sagt av Sigourney Weaver i «Aliens». Men du må ha sett filmen for å skjønne hvorfor det er så bra, sier Brita Møystad Engseth, selvutnevnt filmnerd.

FILMMORO: - Dette er et ordentlig nerdprosjekt, sier Brita Møystad Engseth om sin bok «429 filmsitater bare for moro skyld».