Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmoppfølgerne vi (heldigvis) aldri fikk

Spøkelses-Gladiator, Forrest Gump møter prinsesse Diana og en rasehetset E.T.

SA NEI TIL FORREST GUMP 2: Tom Hanks ville ikke være på ei runde nummer til av kultfilmen. Foto: AP Photo/Aynsley Floyd, File.
SA NEI TIL FORREST GUMP 2: Tom Hanks ville ikke være på ei runde nummer til av kultfilmen. Foto: AP Photo/Aynsley Floyd, File. Vis mer

(Dagbladet): At pengemaskinen Hollywood liker å melke filmsuksesser til det siste, er en kjent sak.

Mang en filmklassiker har fått oppfølgere av middels, eller kanskje også under middels, god kvalitet. 

Men det finnes også ganger hvor selv pengepampene i verdens filmsentrum har satt foten ned og stoppet oppfølgerfilmer som hadde blitt for utrolige for selv den mest ihugga filmfansen.

Vi gir deg topp-5 lista:

5. E.T. 2 Da super-regissør Steven Spielberg først planla «E.T.» var tanken angivelig at filmen skulle være en skrekkfilm

Etter at «E.T.» heller ble en Oscar-vinnende familiefilm, begynte filmselskapet å leke med tanken på å følge opp suksessen, men denne gang med mer skrekk og gru. 

For «E.T. 2» skulle etter sigende være nettopp den skrekkfilmen Spielberg opprinnelig ville lage, hvor romvesener kommer til jorda for å kidnappe Drew Berrymore og resten av unga fra den første filmen.

Oppfølgeren skulle ifølge Cracked.com inneholde en rasetvist hvor hvite romvesener jakter på de brune, som E.T. tilhører. Og siden han for lengst er borte fra jorda i den hypotetiske oppfølgerfilmen, tar skurkene fra rommet likegodt fatt på dyr og mennesker på jorda, skriver nettstedet. 

4. EI8HT David Finchers «Se7en» regnes av mange som en av tidenes beste skrekkfilmer. En av grunnene til det er kanskje at filmen har det vi må kalle en temmelig lukket slutt: Av de fire hovedroller skytes én i hodet (Spacey), en annen antas å bli institusjonalisert (Pitt) og mens den tredje kappes opp i små biter (Paltrow).

Men Morgan Freeman overlever. Og det ville sjefene i filmselskapet New Line Cinema benytte seg av. I oppfølgerfilmen «Ei8th» var tanken at Freeman skulle ha samme rolle som sist, bare ilegges synske evner. 

Regissør Fincher ville ikke ha noe med filmen å gjøre og har sagt at manuset «ikke hang på greip»

3. Forrest Gump 2: Gump & Co. Mannen som skrev manus til «Forrest Gump», jobbet lenge med en oppfølger basert på boka «Gump & Co.», hvor Forrest Gump jobber seg stødig gjennom 80- og 90-tallet på samme vis som i eneren. 

I «Forrest Gump 2» skulle Gump angivelig blandes inn i O.J. Simpson-rettsaken og treffe på selveste prinsesse Diana. Ifølge nettstedet Cracked skulle filmen ende opp med at Gump også rotet seg borti Oklahoma City-bomben i 1995. 

Ideen om en oppfølger til Oscar-vinnende filmen ble skrinlagt av Tom Hanks selv, som angivelig mente originalfilmen hadde «mistet sin relevans» mens man arbeidet med manus til en oppfølger.

2. Gladiator 2 En skulle kanskje tro at en steindød hovedfigur legger debatten om en eventuell oppfølger - vel, steindød. Men slik var det ikke etter Russel Crowe og Ridley Scott fullførte den vanvittige suksessen «Gladiator» i 2000.

Crowe hadde visstnok en idé til en oppfølger hvor hans rollefigur, den tapre og galante Maximus, står opp fra de døde for å kjempe i noen av historiens største slag. 

SPION? I Casablanca 2 skulle Bogart vise seg å ha vært amerikansk spion hele tida. Her sammen med Ingrid Bergman i original. Foto: AP Photo/Warner Bros.
SPION? I Casablanca 2 skulle Bogart vise seg å ha vært amerikansk spion hele tida. Her sammen med Ingrid Bergman i original. Foto: AP Photo/Warner Bros. Vis mer

Ideen gikk så langt at Crowe ba forfatter og musiker Nick Cave om å skrive et manus til filmen. Cave takket ja, og leverte et manus som fikk det relativt spennende navnet «Christ Killer».

Etter å ha sett Nick Cave sitt manus, skal Crowe ha bestemt seg for å legge ideen til oppfølgeren like død som general Maximus. 

1. Casablanca 2 Den regnes som en av filmhistoriens største klassikere, filmen hvor Humphrey Bogart driver nattklubb i nazikontrollerte Casablanca. Han er mørk, mystisk og kynisk, og ofrer til slutt sin store kjærlighet, spilt av Ingrid Bergman, med linja «here's looking at you kid».

I «Casablanca» er Bogart en type som kjører sitt eget løp, lite opptatt av de store politiske linjene i krigen mellom Nazi-Tyskland og de allierte.

Oppfølgerfilmen ville snu opp ned på dette, melder Cracked.com. I toeren ville vi se at Bogarts karakter hadde vært spion for USA hele tida. Drikkinga og gamblinga Bogart drev på med i første film, var visst bare være et dekke for å ikke fange tyskernes mistanker. 

Ifølge avisa The Guardian ville «Casablanca 2» ende opp på motsatt vis av originalen: Bogart og Bergman skulle få hverandre til slutt, og i filmens siste scene sette seg på amerikabåten sammen. 

Ideen ble til slutt lagt på is av sjefene i Warner Bros. - selv om Bogart angivelig skal ha signert en avtale for å gjøre filmen.

SYNSK? Morgan Freeman hadde blitt synsk i oppfølgeren av Se7en. Regissør David Fincher likte ideen svært dårlig. AFP PHOTO / AITOR ALCALDE
SYNSK? Morgan Freeman hadde blitt synsk i oppfølgeren av Se7en. Regissør David Fincher likte ideen svært dårlig. AFP PHOTO / AITOR ALCALDE Vis mer