Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Film:

Filmregissør må ut av Norge om to uker: - Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre

Filmregissør Mohamed Jabaly får ikke opphold i Norge og må forlate landet innen 6. mars.

Filmregissør: Mohamed Jabaly er filmregissør og har bodd i Tromsø i over to og et halvt år. Nå må han forlate landet innen 6. mars. Foto: Privat
Filmregissør: Mohamed Jabaly er filmregissør og har bodd i Tromsø i over to og et halvt år. Nå må han forlate landet innen 6. mars. Foto: Privat Vis mer

(Dagbladet): - Det er en rar beskjed å sende til kreative mennesker som ønsker å jobbe i Norge, sier Mohamed Jabaly til Dagbladet.

Dokumentarfilmregissøren, som opprinnelig kommer fra Gaza, fikk beskjed i forrige uke om at han må forlate landet innen 6. mars. Det har Utlendingsnemnda (UNE) bestemt. Det var Rushprint som først omtalte saken.

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, og leter etter alternativer. Jeg kan ikke dra rett til Gaza, for grensa er kun åpen sporadisk, forteller Jabaly.

Dagbladet har ved flere anledninger skrevet om Mohamed Jabalys sak. Filmregissøren kom til Tromsø i 2014 som del av tvillingby prosjektet Twin City Tromsø-Gaza. Siden har han bodd og jobbet i den norske byen.

Utdanning

Allerede i desember fikk regissøren beskjed om at han kunne bli tvunget til å forlate Norge. UDI, og seinere UNE, har vurdert Jabalys utdanning, kompetanse og erfaring innen filmskaping som ikke tilfredsstillende nok til å få arbeids- og oppholdstillatelse.

Jabaly har ikke en fullført bachelorgrad innen filmregi eller andre fag, og ikke lang nok arbeidserfaring til å veie opp for mangelen på formell utdanning.

Til tross for innvendinger fra blant annet Norske Filmregissører, interesseorganisasjonen for filmregissører, som Jabaly er medlem av.

- Jeg har utdanning som programmerer, fordi det ikke finnes noen filmskole i Gaza, forteller regissøren.

Han syns det er ille at kulturarbeidere i framtida kan bli stoppet fra å utøve kunst i Norge, dersom de ikke har formell kompetanse.

- Det gjelder jo ikke bare meg, men andre kreative. Musikere, kunstnere og teaterfolk kan også få samme beskjed, sier han.

Slo ring

Jabaly forteller at han har trivdes svært godt i Tromsø, og filmmiljøet i byen har slått ring om regissøren. Til tross for at deres brev og klager til UDI og UNE ikke har ført fram, er regissøren svært takknemlig for støtten.

- Det har vært noe av det fineste jeg har opplev i livet, hvordan folk her i Tromsø og filmmiljøet i Norge har støtta meg, sier Jabaly.

Han syns det blir trist å forlate byen hvor han har mange venner, og har bygget seg opp et kreativt nettverk.

Vist på NRK

I januar ble Jabalys dokumentarfilm «The Ambulance» vist på NRK. I filmen følger Jabaly ambulansearbeidere i Gaza gjennom deres arbeid, mens krigen nærmet seg.

«Ambulance» er en film med millionbudsjett, som er støttet av Norges Filminstitutt (NFI), Danmarks Radio, NRK, Stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet. Med filmen har Jabaly fått invitasjoner til og godord fra flere toneangivende europeiske filmfestivaler.

Nå leter Jabaly etter et midlertidig oppholdsted utenfor Schengen, der han kan få ro, og jobbe videre med nye prosjekter.

- Jeg er halvveis i å utvikle et nytt filmprosjekt, men det har jeg måttet legge til side. Det krever ro når man skal jobbe kreativt, og det vet jeg ikke helt når jeg får neste gang, sier Jabaly.

Strenge krav

- Vurderingen om han har faglært kompetanse, må ikke forveksles med en vurdering om han lager gode filmer eller ikke. UNEs oppgave er å vurdere om de som søker om en arbeidstillatelse som faglært, objektivt sett har faglært kompetanse, skriver Mats Risbakken, seksjonssjef i UNE, i en epost til Dagbladet.

Han understreker at vurderingen om Jabaly har faglært kompetanse, ikke må forveksles med en vurdering om han lager gode filmer eller ikke.

- UNEs oppgave er å vurdere om de som søker om en arbeidstillatelse som faglært, objektivt sett har faglært kompetanse, skriver Risbakken.

- De fleste tillatelser for å jobbe i Norge krever at man er faglært. Det finnes også tillatelser for kulturelt formål. For å få en slik tillatelse må Aljabali (Jabalys navn i passet ) søke fra en norsk utenriksstasjon. Det er opp til Utlendingsdirektoratet å vurdere om han oppfyller vilkårene for en slik tillatelse. Han kan også søke om visum for å komme på kortvarig besøk til Norge.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 795151816


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling