«Westworld» og «Game of Thrones»:

Filmregissør mener HBO-serier dyrker vold og appellerer til seernes «dark room»: - Han er helt på jordet

Mener seksuelle overgrep og vold mot kvinner konsumeres ukritisk i TV-serier. Setter de som liker seriene i bås, sier Dagbladets TV-anmelder.

IKKE LETT FOR KVINNER: I «Game of Thrones» var hovedkarakteren 
IKKE LETT FOR KVINNER: I «Game of Thrones» var hovedkarakteren Vis mer

(Dagbladet): - Med min bakgrunn som filmskaper vet jeg at bildene fra disse seriene trenger seg inn på sinnrike og smarte måter, sier forfatteren og filmregissøren Terje Dragseth (61) til Dagbladet.

«Det finnes et «dark room» i oss alle», skriver Dragseth i en kronikk i Aftenposten i dag, med en klar henvisning til politiets grusomme pedofili-opprulling forrige uke.

- Kvinneundertrykkende

I teksten problematiserer forfatteren det han beskriver som voldtektsdyrkning i film- og underholdningsindustrien:

«Den er propaganda på helt klare kvinneundertrykkende premisser. Det er her kimen til seksuelle voldsfantasier vekkes og stimuleres og dyrkes inntil det subtile, i sin ublu henvendelse til våre dypeste instinkter og sårbare menneskelighet», innleder Dragseth.

For å sende budskapet sitt helt hjem trekker han fram to av verdens største tv-suksesser akkurat nå, scifi-dramaet «Westworld», og fantasy-eposet, «Game of Thrones», som eksempler på at seksualisert vold normaliseres.

- Helt på jordet

- Jeg syns han er helt på jordet, sier Dagbladets TV-anmelder og kritiker, Marie Kleve, om Dragseths kronikk.

Hun mener det virker ikke som om Dragseth har sett ordentlig på disse seriene før han har fyrt seg opp.

- Jeg reagerer på mistenkeliggjøringen av oss som ser på seriene. Han «shamer» alle som liker dem og påstår at vi har et mørk rom inne i oss som gjør at vi elsker å se på overgrep. Det er jo ikke tilfellet, sier Kleve.

Hun understreker at «Game of Thrones» flere ganger har blitt kritisert for framstilling av seksualisert vold. Og at hun mener det er riktig å diskutere hvor langt serier bør gå i å framstille vold og sex.

Mye grusomt

Dragseth utdyper kronikken overfor Dagbladet:

- Jeg er utdannet filmregissør og det betyr at jeg leser film mer analytisk enn mange andre uten samme bakgrunnen. Særlig ser jeg hvordan klipping, lyd og andre visuelle metoder brukes overfor seerne, sier Dragseth til Dagbladet.

Både «Westworld» og «Game of Thrones» har hyppige innslag av død, sex, grov vold, drap, overgrep, kraftig språkbruk og voldtekt. Av og til kombineres alle, samtidig, i svært blodige scener.

Seriene er altså ikke noe for barn, men har aldersgrense 15 år.

Serieuniversene er tydelige fiksjonsverdener, men det hjelper ikke, for emosjonelt forføres vi, mens vi tror våre intellektuelle analyser kan holde volden på avstand, mener Dragseth, som ønsker at publikum må tenke godt over kvinnesynet som forfektes i underholdningsbransjen.

Kleve, på sin side, mener det ikke er slik at alle overgrepscenene er med for underholdningens skyld.

- I det store og det hele er dette feministiske serier, der kvinnerollene er viktige. Det handler om kvinner som blir undertrykt, men som blir sterkere enn mennene som undertrykker dem. Slik har flere av hendelsene og scenen der voldtekt framstilles viktige funksjoner for handlingen, sier Kleve.

Se bakomfilmen til «Game of thrones»Vis mer

Vis mer Vis mer

- Reagerer sterkt

Det er Dragseth uenig i, og mener ikke seriene har noe feministisk aspekt.

- Disse kvinnene presenterer ikke et alternativ til den mannsdominerte verdens vold og makt. Det er kvinner som agerer med de samme midler, den samme vold, og den samme form for maktutøvelse som mannfolka, sier Dragseth.

- Seksuelle overgrep mot kvinner konsumeres ukritisk og blir til underholdning for tv-seerne. Jeg reagerer sterkt på det trykket som skapes ved bruk av nettopp vold og overgrep i de store tv-seriene, legger regissøren til.

- Men klarer ikke folk å tenke selv, Dragseth? De sluker vel ikke alt rått?

- Denne dramaturgien er gjennomtenkt og kan brukes til å fremme et budskap. Dette vet vi. Det er en grunn til at reklame er så utbredt i hele den vestlige verden. Det fungerer! Vi tror vi har et intellektuelt beredskap intakt, men seriene ses av millioner over hele den vestlige verden, og vi må kunne diskutere grenseløs vold og hvorfor vold er så viktig å formidle. Vold som underholdning byr meg imot!, forteller sørlendingen, bosatt i Kristiansand.

Døtrene forteller

- Det er kanskje lite å gjøre med det, innrømmer Dragseth, men han mener temaet ikke må bagatelliseres.

Selv prater han med sine døtre om hva de ser på skjermen.

- Jeg kan ikke nekte dem å se disse seriene, og jeg ser på dem selv med kona. Samtidig støtter de meg i den kronikken jeg har skrevet. Jentene forteller selv om hvordan unge gutter fra normale hjem prater, sier Dragseth.

- De kaller jenter for horer, og hvor tror du de tar det fra. Vil vi ha det sånn?, spør 61-åringen og fortsetter:

- Påvirkningen gjør at samfunnet kan bli rått og simpelt. Vi må snakke med barna om dette. Jenter må si fra om at slik språkbruk ikke er greit, og foreldre må være gode forbilder.

Interessant kjønnsperspektiv

Rikke Schubart ved Syddansk Universitet i Odense i Danmark er filmforsker og har blant annet forsket på «Game of Thrones». Hun mener både «Game of Thrones» og «Westworld» har feministiske perspektiver.

- Her jobbes det med kvinneskikkelser som ja, blir utsatt for overgrep, men det er ikke snakk om at det bare går den ene veien. Her er hevn et viktig aspekt, og karakterene har et dyp som gjør dem interessante, sier Schubart til Dagbladet.

Hun mener seriene snur opp ned på mange kjønnsroller, og har komplekse kvinneroller som ikke går av veien for å ta hevn.

MENER HBOS KVINNESKIKKELSER ER INTERESSANTE: Filmforsker Rikke Schubart ved Syddansk Universitet i Odense i Danmark mener HBO snur opp ned på mange kjønnsroller. Her fra en av HBOs siste suksesser «Westworld». Foto: Stella Pictures
MENER HBOS KVINNESKIKKELSER ER INTERESSANTE: Filmforsker Rikke Schubart ved Syddansk Universitet i Odense i Danmark mener HBO snur opp ned på mange kjønnsroller. Her fra en av HBOs siste suksesser «Westworld». Foto: Stella Pictures Vis mer

- Det er et kjennemerke for HBO-serier at de er grenseoverskridende. En kan godt mene at de går over grensen når de framstiller vold, men jeg mener de nettopp derfor sørger en mer interessant diskusjon om nettopp seksualisert vold i TV-serier, sier Schubart.

Hun kan godt forstå at folk kan synes seriene har ubehagelige scener, men mener det også er med på å gjøre dem interessante.

- Min erfaring som forsker er at det er mye som er mainstream, men at det kan ligge en kvalitet i det som er grenseoverskridende som skaper diskusjon og utfordrer oss som seere, avslutter Schubart.