Filmregissør svarer på Taylor Swift-kritikken

- Det var hennes egen idé.

FÅR KRITIKK: I sin nye singel synger Taylor Swift at hun rister av seg de negative kommentarene hun får. Musikkvideoen har før til at hun nå har enda flere kommentarer å riste av seg. Foto: Big Machine Records
FÅR KRITIKK: I sin nye singel synger Taylor Swift at hun rister av seg de negative kommentarene hun får. Musikkvideoen har før til at hun nå har enda flere kommentarer å riste av seg. Foto: Big Machine RecordsVis mer

(Dagbladet): «Både støtende og skadelig» mente den amerikanske rapperen Earl Sweatshirt om popprinsessa Taylor Swift sin siste musikkvideo «Shake it Off».

Rasismekritikk
Han gikk svært hardt ut mot popstjerna på Twitter, etter å ha sett bilder av Taylor Swift omfavne en estetikk som primært har vært frontet av afroamerikanske artister.

- Jeg trenger ikke se Taylor Swift sin video for å kunne fortelle deg at den er både støtende og skadelig, skriver han og fortsetter i flere meldinger:

 - Det er å videreføre svarte stereotyper til den samme demografien av hvite jenter som gjemmer fordommene sine ved å hevde deres kjærlighet for kulturen. For eksempel, dere som er redd for svarte mennesker, men som i 2014 synes det er greit å twerke og bruke begrepet nigga.

Også flere andre har i sosiale medier kritisert popstjernas video for å være rasistisk.

Swift selv har ennå ikke kommentert kritikken, men i et intervju med Vulture tar videoregissør Mark Romanek et oppgjør med rapperens kommentarer.

- Vi valgte enkelt og greit dansestiler som vi trodde ville være populære og morsomme. Vi hentet inn de beste danserne uten å tenke noe særlig på rase eller etnisitet, sier han til magasinet.

- Satire
Filmregissøren, som tidligere har laget musikkvideoer for Jay Z og Nine Inch Nails, beskriver videoen som satire.

- Den leker seg med en rekke musikkvideoklisjeer og stereotypier, sier han til magasinet.

Romanek forteller videre at ideen i bunn og grunn var Swifts egen.

- Hun fortalte meg at hun ønsket å lage en slags hyllest til de som er annerledes, de «ukule» barna som faktisk er kulere enn de «kule» barna, sier han til Vulture.

Han har også en oppfordring til Earl Sweatshirt.

- Hvis han var fordomsfri nok til å ta seg fire minutter til å se videoen, ville han kanskje oppdage det større, humanistiske og fullstendig fargeblinde budskapet, sier han til Vulture.

Album-aktuell
Under en live-stream på Yahoo! på mandag fremførte Taylor Swift sin rykende ferske singel «Shake it Off» fra det kommende albumet. Like etter ble det lagt ut en musikkvideo, og det var en svært «ristende» Taylor Swift vi fikk se.

Swift har foreløpig ikke svart på kritikken. Under live-streamen på Yahoo avslørte Swift at albumet hennes skal hete «1989», som er året hun ble født, og utkommer 27. oktober.

Hun forteller at hun ble inspirert til å skrive albumet ved å høre på popmusikk fra slutten av 80-tallet.

HØSTER KRITIKK: Den amerikanske artisten Taylor Swift blir kritisert for sin ferske musikkvideo.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HØSTER KRITIKK: Den amerikanske artisten Taylor Swift blir kritisert for sin ferske musikkvideo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer