Filmrettighetene til uutgitt Nesbø-bok solgt til USA

Warner Bros har kjøpt filmrettighetene til «Sønner» som kommer i mars.

(Dagbladet): Boka «Sønner» skal etter planen slippes i mars neste år, men er allerede ferdig skrevet. Og filmrettighetene til boka er allerede solgt til det amerikanske produksjonsselskapet Warner Bros.

Også «Politi», som slippes ved midnatt, har stått ferdig i over et år.

- Den var faktisk ferdig for rundt ett år siden. Den og «Gjenferd» ble skrevet i ett langt strekk og jeg hadde egentlig en plan om å gi den ut rett etter «Gjenferd», men så ble den en enkeltstående bok som stod godt for seg selv. Og da ble det ikke så naturlig og vi ventet dermed med å gi den ut, sier Jo Nesbø til Dagbladet.

Nesbø har de siste årene hatt mye å gjøre med film. «Hodejegerne» ble regissert av Morten Tyldum og hadde Aksel Hennie i hovedrollen som Roger Brown. Filmen har hatt suksess både i Norge og i utlandet. Nesbøs barnebok «Doktor Proktors Prompepulver» spilles inn i disse dager, og Nesbø skrev også manuset til «Arme Riddere», som kom ut i 2011.

I 2011 ble det også kjent at regissøren Martin Scorsese skulle filmatisere Snømannen. Det har derimot latt vente på seg, og det ble tidligere i år kjent at produksjonsselskapet hadde forhørt seg med andre regissører om å lage den første filmen om politimannen Harry Hole.

Det er også kjent at Nesbø arbeider med manuset tv-serien Okkupert, som skal spilles inn i 2014. 

«Politi» Ved midnatt slippes Jo Nesbøs (53) tiende bok om politimannen Harry Hole.

«Politi» har et førsteopplag på 270 000 eksemplarer, noe som ifølge forlaget Aschehoug er rekordstort. På Tanum bokhandel i Karl Johans gate i Oslo er det i kveld klart for signering av den rykende ferske boka.

Til tross for lanseringen sier Nesbø selv at han lenge har følt seg ferdig med «Politi».

«POLITI»: - Boka der livet til Harry forandrer seg mest, sier Nesbø. Foto: Aschehoug
«POLITI»: - Boka der livet til Harry forandrer seg mest, sier Nesbø. Foto: Aschehoug Vis mer

- For meg er det litt sånn at jeg er ferdig med boka når jeg har skrevet den ferdig. Det å snakke om den til presse og få anmeldelser er en helt annen jobb. For meg er jeg ferdig med «fødselen» av boka når jeg har satt punktum, hatt siste korrektur og sendt den til forlaget. Da begynner jeg som regel på noe nytt.

Lanseringsfesten i morgen er lagt til Rockefeller, der blant andre hovedpersonen selv skal opptre.

Gode anmeldesler «Politi» er allerede blitt hyllet av anmeldere landet over. Dagbladets krimanmelder, Torbjørn Ekelund, skriver at «Politi» rett og slett er knallbra.

- Det er imponerende utført, og som håndtverk betraktet i en klasse for seg, skriver Ekelund i anmeldelsen.

VGs anmelder, May Grethe Lerum, ga i gårsdagens avis «Politi» terningkast seks.

Noen av anmelderne trekker fram Nesbøs bruk av ekstrem vold som noe spekualtivt og nærmest det eneste minuset.

Selv prøver Nesbø å unngå flere av anmeldelsene.

- Jeg leser noen anmeldelser, men de helt panegyriske anmeldelsene leser jeg ikke. Jeg vet ikke om jeg er redd for å bli høy på pæra, men det kan fort snike seg inn litt selvbegeistring, noe som jeg tror er farlig for en forfatter, sier han.

- En gang jeg intervjuet Dag Solstad sa han det veldig godt: «Når jeg begynner å syns at jeg skriver bra og at jeg får det til, da slutter jeg å skrive, for da er jeg sliten.» Jeg kjenner det litt på samme måte, at jeg skriver bedre hvis jeg er litt usikker på om jeg skriver godt nok.