NY DOM: Tegningen viser Mark Basseley Youssef (til høyre) under et rettsmøte i september som er knyttet til hans tidligere dom for økonomisk bedrageri. Nå er han også dømt in absentia i Egypt for Muhammed-film. Foto: Scanpix
NY DOM: Tegningen viser Mark Basseley Youssef (til høyre) under et rettsmøte i september som er knyttet til hans tidligere dom for økonomisk bedrageri. Nå er han også dømt in absentia i Egypt for Muhammed-film. Foto: ScanpixVis mer

Filmskaper dømt til døden for Muhammed-film

Mener Mark Basseley Youssef krenket islam og profeten.

Egypt-amerikaneren Mark Basseley Youssef fyrte opp en hel muslimsk verden da hans filmtrailer «Innocence of Muslims» ble lagt ut på Youtube i september.

Traileren er en 13 minutter lang film som gjør narr av profeten Muhammed, og karakteriserer den islamske profeten som en pedofil kvinnebedårer og som religiøs svindel.

Fornærmet Islam Nå har en egyptisk domstol dømt 55-åringen in absientia, i tillegg til seks andre egyptiske kristne som var involvert i filmen, for å ha fornærmet islam og dens profet, skriver danske Poltiken via NBC News.

«De syv tiltalte er dømt for å fornærme islam gjennom deltagelse i produksjonen og spredningen av en film, som fornærmer islam og dens profet», lyder dødsdommen fra den egyptiske dommeren Saif al-Nasr Soliman.

Ifølge tiltalen var de syv egypt-amerikanerne anklaget for å «Med overlegg å ha handlet til skade for landets sammenhold og fred», og videre for å «oppfordre til at landet deles opp i små stater på sekulær basis og dernest skade landets samhold».

Flere mistet livet Youtube-videoen var ment å skulle sikre finansiering til en spillefilm i full lengde, og skuespillerne skal visstnok ikke ha visst om filmens religiøse innhold. De skal ha fått beskjed om at filmens tittel var «Desert Warrior», og at det skulle omhandle et ørkeneventyr.

Etter at traileren ble lagt ut på Youtube brøt det ut demonstrasjoner verden over, der også flere mistet livet.

Mark Basseley Youssef er tidligere dømt for økonomisk bedrageri, og denne måneden ble han dømt til ett års fengsel for å ha overtrådt betingelse for sin prøveløslatelse.