FLYR HØYT: Iram Haq viser «Hva vil folk si» for første gang under Toronto-festivalen. Filmen får ordinær kinopremiere 6. oktober. Foto: NTB Scanpix
FLYR HØYT: Iram Haq viser «Hva vil folk si» for første gang under Toronto-festivalen. Filmen får ordinær kinopremiere 6. oktober. Foto: NTB ScanpixVis mer

Filmskaper Iram Haq (41) ble sendt til Pakistan som ung jente mot sin vilje: - Dette må aldri skje mer

«Hva vil folk si» får god mottakelse i Toronto.

TORONTO (Dagbladet): Iram Haq flyr høyt under Toronto International Film Festival (TIFF). Tilbakemeldingene er mange og positive etter helgas verdenspremiere på «Hva vil folk si».

OM INNVANDRING: Filmen handler om en ung norsk-pakistansk jente som blir tvangssendt til Pakistan av foreldrene sine. Video: Mer Film. Vis mer Vis mer

Holder jubelen inne

Manusforfatteren og regissøren vil imidlertid ikke slippe jubelen løs helt ennå overfor Dagbladet.

- Dette må aldri skje mer med noen av jentene - eller for den saks skyld guttene - våre, sier hun med referanse til temaet sitt.

- Saken er ikke over før vi snakker om at «sånn var det før i tida», erklærer Haq mellom Torontos skyskrapere.

Om flørt og skam

Delvis indiskinnspilte «Hva vil folk si» kretser nemlig rundt tenåringsjenta (Maria Mozhdah) som blir tvangssendt «hjem» til Pakistan. Foranledningen er at hun har flørtet og festet på nordeuropeisk vis, og dermed brakt «skam» over foreldrene sine.

- Sånt skjer fortsatt i dag, både i Norge og andre vestlige land.

- Du har historier der disse unge jentene drar på besøk til familiens hjemland, for så aldri å komme tilbake på skolen. Det er tragisk, sier Haq.

Opplevde samme skjebne

Som 14-åring opplevde hun samme skjebne - og endte med å bryte med faren sin som konsekvens - uten at hun vil kalle filmen selvbiografisk.

I TORONTO: Iram Haq. Foto: Emil L. Mohr
I TORONTO: Iram Haq. Foto: Emil L. Mohr Vis mer

- Den er inspirert av egne og andres erfaringer, men er diktet videre på derfra.

- Heldigvis rakk jeg å bli forsonet med pappa før han døde, forteller Haq, som legger til at hun ønsker å belyse «dilemmaet» fra begge sider.

Et sammensatt problem

- Sosial kontroll finnes i så mange nyanser. Jeg prøver å se dem like mye fra foreldrenes synsvinkel. Fenomenet er komplekst, ikke svart/hvitt, og det er viktig at vi ikke fortier det.

Hun mener at bare ved å forstå det med hodet og hjertet kan vi bygge bro gjennom dialog.

- Hva bør gjøres konkret for å stagge denne form for kontroll?

Betydelige mørketall

- Vi trenger flere mottiltak. Det viktigste er dialogen - å snakke om skam og tabuer som får oss til å foreta dumme valg. Og det nytter ikke å diskutere det som om det skjedde for 20 år siden - det foregår ennå, med betydelige mørketall.

Hun legger til at det er viktig for henne å understreke at hun ikke vil sette pakistanere i bås.

- Dette er slett ikke alles fortelling. Men den gjelder i mange miljøer – ikke bare pakistanske, men kurdiske, tyrkiske, irakiske, og så videre. Vi må få tatt den ved rota og røsket den ut.

Setter dagsorden

I fjor brukte hun regissørkollega Izer Aliu TIFF som arena til å etterlyse mer politisk norsk film.

- Er du enig med ham i at det skorter?

- Jeg synes iallfall at det hadde vært spennende om det ble laget flere filmer som engasjerer, reiser problemstillinger og bidrar til å sette dagsorden. Heldigvis finnes det noen – men det er absolutt plass til flere.

Hjemme best

- Hva er grunnen til at filmskapere med innvandrerbakgrunn tilsynelatende er overrepresentert på fronten?

- Vel, dette temaet engasjerer meg så sterkt fordi jeg har kjent sosial kontroll på kroppen selv. Jeg har en innsikt i det som gir meg «tilgang». Men det finnes nok av viktige emner å gripe fatt i.

- Blir det nedtur med ordinær kinopremiere kommende måned etter all oppmerksomheten her borte?

- Nei da, det gleder jeg meg enormt til, kontrer Haq og gliser bredt under solbrillene ved Lake Ontario. Oslo er og blir hjemmebanen min, så det blir kjempegøy.