Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Filmskaper «jukser»

Både Ernst and Young og klinikksjef mener stoppeklokke-scene ble iscenesatt. Det avviser filmskaperen bak «Helsefabrikken».

KLIPPET BORT: Dette nærbildet skal NRK ha fjernet når de i kveld viser dokumentaren «Helsefabrikken».  Foto: Faction Film
KLIPPET BORT: Dette nærbildet skal NRK ha fjernet når de i kveld viser dokumentaren «Helsefabrikken». Foto: Faction Film Vis mer

I en kronikk i dagens Dagbladet hevder, Gunnar Iversen, professor ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU, at NRK lot seg presse av Ernst and young til å fjerne scener fra den kritiske dokumentarfilmen «Helsefabrikken».

Filmskaper Håvard Bustnes, som står bak filmen, er uenig i NRKs beslutning om å fjerne to nærbilder av en Ernst and Young-konsulent med stoppeklokke under et pasientbesøk.

- Filmskaper oppfordret til stoppeklokke Bjørn Busund er avdelingsleder på gynekologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, og klinikksjef da innspillingen fant sted.
 
Han forteller at Ernst and Young ble oppfordret av filmcrewet til å ta opp klokka.
 
- Hørte du dette selv?
 
- Nei, men en av mine kolleger gjorde det.

- «Juks» Busund beskriver Faction Films metoder som juks.
 
- Jeg har sett filmen, og filmfaglig sett er den veldig spennende. Men som dokumentar blir det «juks».
 
Busund forteller at det i andre sammenhenger, utenfor pasientbehandlingen, blir brukt klokke for å evaluere effektiviteten.
 
- Opplever ingen av dine kollegaer det som problematisk at de måles på denne måten?
 
- Helt klart ikke. Dette prosjektet involverte nesten alle ansatte i å registrere alle trinn i pasientforløpet for å identifiesere flaskehalser. Denne prosessen ble drevet av de ansatte selv, og medarbeideundersøkelser viser at dette oppleves som positive tiltak og ikke pisking, sier Busund.

- Manipulerte Ernst and Young bekrefter at deres konsulent følte seg presset til å ta opp stoppeklokka.

- Alle scenene på sykehuset ble spilt inn under regi omlag to år etter at prosjektet var avsluttet. Under scenen på et pasientrom følte vår konsulent seg manipulert til å trykke på stoppeklokka av regissøren, sier kommunikasjonssjef i Ernst and Young, Roar Valderhaug, og legger til:

- Både han og sykepleierne reagerte, da det aldri ble gjort noen slik tidtakning under selve prosjektet.

- Ikke press Ernst and Young sendte en felles anmodning til produsentselskapet Faction Film og NRK om å fjerne disse klippene.

- Faction Film avviste anmodningen, men NRK hørte på oss. Hvordan det blir til press er uforståelig for oss, sier Valderhaug.

Valderhaug presiserer at det aldri ble tatt tid på hvor lenge arbeidsoppgavene varte.

- Den eneste tidsmålingen var på når operasjoner startet om morgenen for å koordinere ulike avdelinger bedre, og for å se om det kunne bli mer forutsigbarhet for de ansatte, sier Valderhaug, og legger til at prosjektet reduserte ventetiden for alvorlige kreftoperasjonene fra 4-5 uker til 1-2 uker.

- Ingen oppfordring Filmskaper Håvard Bustnes reagerer på at han blir anklaget for manipulering, og avviser at de hadde regien under innspillingen.

- Vi hadde avtale om å følge konsulenten med et filmteam gjennom en arbeidsdag der de demonstrerte sin arbeidspraksis. Under disse opptakene filmet vi også mens konsulenten tok tiden inne på pasientens rom.

- Og dere oppfordret ham ikke til det?

- Nei. Det var da vi ba om et nærbilde av klokka, at konsulenten protesterte, forteller Bustnes.

- Skittent knep Bustnes mener også at Ernst and Young nå endrer forklaring.

- Rett etter filmen ble laget hevdet de at det ikke ble brukt tidsmålinger i det hele tatt. Nå har de endret strategi. Det å så tvil om troverdigheten til filmen er et skittent knep. Ernst & Young burde heller argumentere for sin bruk av tidsmålinger.

- Interessant er det også at da en ansatt kom med kritiske innspill til Ernst and Youngs metode, presiserte konsulenten fra Ernst and Young at det ikke måtte komme med på film, sier Bustnes.

- IKKE MANIPULERT:' Ifølge dokumentarist Håvard Bustnes viser dette bildet en ansatt ved Ernst & Young (til venstre) som tar tida på en sykepleier ved Ullevål sykehus. Foto: Faction Film
- IKKE MANIPULERT:' Ifølge dokumentarist Håvard Bustnes viser dette bildet en ansatt ved Ernst & Young (til venstre) som tar tida på en sykepleier ved Ullevål sykehus. Foto: Faction Film Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media