Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmskaper ut mot NRK: - De sa rett ut at de var ferdig med «innvandrer­seriene» på ei stund

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen får avslag på avslag fra NRK, og mener kringkasteren overser Norges multikulturelle befolkning.

LAGER KRIM FOR BBC: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er populær som serieskaper i England, men får avslag på avslag hjemme i Norge. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
LAGER KRIM FOR BBC: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er populær som serieskaper i England, men får avslag på avslag hjemme i Norge. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvordan skal den multikulturelle befolkningen relatere og identifisere seg til tilværelsen i Norge når de ikke er representert i det som vises, spør regissør og dokumentarfilmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

I sommer er han aktuell med krimserien «In the dark» som han har regissert for den britiske kringkasteren BBC.

Imtiaz Rolfsens thrillerserie «Taxi», som gikk på NRK i 2011, og vant Gullruten for beste tv-drama året etter, ga ham innpass i det britiske markedet, sier regissøren til Dagbladet. BBC-oppdraget beskriver han som «gjevt».

- «In the dark» er basert på to historier hvor en regissør lager hver sin del. Jeg forteller den urbane historien, som utspiller seg i innvandrer- og gjengmiljøet i Manchester. Min kunnskap om lignende miljøer hjemme i Norge var utslagsgivende for at jeg fikk jobben, sier Imtiaz Rolfsen til Dagbladet.

HOVEDROLLE: Skuespiller MyAnna Buring, kjent fra «Downtown Abbey» spiller i «In the dark». Foto: BBC
HOVEDROLLE: Skuespiller MyAnna Buring, kjent fra «Downtown Abbey» spiller i «In the dark». Foto: BBC Vis mer

- Ferdig med innvandrerseriene

Foruten filmatiseringen av Ingvar Ambjørnsens berømte roman, «Den siste revejakta», har Imtiaz Rolfsen laget flere filmer med handling i hovedstadens kriminelle underverden. Både «Izzat» og «Haram» tar utgangspunkt i, og skildrer lyssky gjengmiljøer med minoritetsbakgrunn på østkanten av Oslo.

BBC utvikler også en egen versjon av «Taxi», men til tross for at Imtiaz Rolfsen er ettertraktet av BBC, hevder han seg avvist av dramaavdelingen til NRK hjemme i Norge.

- Jeg hadde oppfølgeren til «Taxi» klar, men NRK ville ikke ha den. De sa rett ut at de var ferdig med «innvandrerseriene» på en stund. Da er det kjedelig å se at andre serieskapere nærmest får nye prosjekter på løpende bånd. Jeg har forsøkt å få til nye serier, men NRK er lite villige, sier regissøren.

Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, forteller at begrepet «innvandrerserier» er ukjent for ham.

- Det er ikke et begrep vi bruker, sier Køhn til Dagbladet.

- Kan ikke ta æren for «Skam»

Imtiaz Rolfsen mener at det finnes et stort demografisk hull som dramaproduksjonene til NRK ikke fyller i henhold til rollen som allmennkringkaster. Minoritetene i Norge trenger å se noe de kan kjenne seg igjen i, for å føle seg som en del av samfunnet, hevder Imtiaz Rolfsen overfor Dagbladet.

- Hva lager de for mennesker på Oslo øst? De må ta den delen av byen seriøst. Jeg har kommet med flere forslag til prosjekter, men blir avvist. «Skam» er god, men fokus er Hartvig Nissen Skole på Oslo vest, og det er heller ikke noe dramaavdelingen til NRK kan ta æren for, sier Imtiaz Rolfsen som mener NRK overser store deler av befolkningen..

- NRK endrer seg ikke i takt med Norge. Er du fra Mortensrud, hvorfor skal du se på NRK? Hvor finner du deg selv i det NRK tilbyr? Kulturkonsum handler om identifisering, fortsetter filmskaperen.

Avslag på avslag

Ifølge Imtiaz Rolfsen har han de siste årene blant annet presentert en idé om en enslig, kvinnelig terrorist fra Libya som kommer til Oslo som flyktning, kalt «Ulv ulv». Et annet prosjekt, «Blod, papir, krone» omhandlet hasjdyrking og en korrupt politimann fra Oslo øst.

- Hvor aktuelle hadde ikke de vært i dag, spør filmskaperen og sikter til Eirik Jensen-saken og terrorsakene som rokker store deler av verden.

Overfor NRK la Imtiaz Rolfsen også fram en oppvekstserie om ungdom i 20-åra fra østkanten av Oslo. Serien «Endelig helg» handlet om vennskap, religion, kultur og kriminalitet. Også den fikk avslag.

- Det er ikke slik at alt jeg lager er genialt, og det er heller ingen menneskerett å få lage filmer og serier, men jeg blir lei meg av alle NRK-avslagene fordi jeg føler det handler om manglende interesse for andre kulturer. Hvis ikke historiene finner sted på vestkanten er de ikke interessert, sier han.

- Blir for dumt

NRK ønsker heller ikke å vise filmen «Haram». Dagbladet har sett avslaget Imtiaz Rolfsen fikk av NRK. I e-posten innrømmer kringkasteren at filmen «er fra et miljø som er underrepresentert i NRKs drama utbud».

- De skylder på dårlig skuespill, men den var nominert til beste hovedrolle på Amanda. Det blir bare for dumt. Det virker som de mangler kunnskap om byen og norsk multikultur, sier han, og benytter sjansen til å kaste en brannfakkel:

- Innen musikk og dans er de mer fargeblinde, men resten av kulturnorge er blendahvitt, og det mener jeg handler om ledelse. Lederne i kanaler og aviser må kjenne den delen av samfunnet, og ha en visjon om gå den veien i ansettelsene. Ikke nødvendigvis at de må hyre masse folk som er brune i huden, men de ha et videre syn på dekningen.

NRK: - Bra å utfordre oss

NRKs dramaavdeling bruker årlig rundt 100 millioner kroner på å lage to til tre dramaserier for NRK, samt utviklingsstøtte til ideer. De får hvert år inn mellom 100 og 200 forslag til nye prosjekter, forteller dramasjef Ivar Køhn til Dagbladet. Han er forelagt uttalelsene til Imtiaz Rolfsen.

- Kritikken til Ulrik er berettiget fordi han tar opp viktige spørsmål, og utfordrer oss på de. Samtidig, kritikken som går på enkeltprosjekter er ikke nødvendigvis riktig. Nettopp fordi det er mange om beinet og ingen menneskerett, som Ulrik selv sier, å lage dramaserier.

- Det er nesten så vi beskyldes for å ikke ønske multikulturelle prosjekter. Det vil jeg umiddelbart tilbakevise. Vi har flere flerkulturelle prosjekter i utvikling, men det er ingen som er produksjonsbesluttet ennå. Vi har fokus på den tematikken, og jobber også med de andre avdelingene i NRK som lager innhold for minoritetsmiljøer, sier Køhn.

FORSVARER NRK: Dramasjef i NRK, Ivar Køhn. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FORSVARER NRK: Dramasjef i NRK, Ivar Køhn. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Undersøkte relevans

- Stemmer det at dere i dramaavdelingen så et behov for en undersøkelse blant publikum på Oslo øst?

- Vi er klar over utfordringene, og i den sammenheng gjorde NRK drama en egen publikumsundersøkelse som tok for seg NRKs relevans blant flerkulturelle. Vi er nok ikke så sterke og relevante som vi ønsker. Dette gjelder samtidig hele NRK, og er noe vi jobber med på tvers av avdelingene.

- Hvorfor får ikke da Imtiaz Rolfsen støtte til slike prosjekter?

- Jeg opplever Ulrik som en bra fyr som gjør mye spennende. Vi er åpne for ham, men det er mange som kommer med prosjekter, og det er nok mange serieskapere som vil kunne si det samme. NRK skal lage innhold for hele Norge, og vi hører hva Ulrik sier, men avslagene har ingenting med tematikken i prosjektene å gjøre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!