Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmfestivalen i Cannes

Filmstjerna til Dagbladet: - Se barnet ditt for hva de er

Skuespillerne Michelle Williams (36) og Julianne Moore (56) er i Cannes med en eventyrlig film om døve barn.

FILM OM DØVE BARN: Michelle Williams og Julianne Moore snakket om å lage film med og for barn da de presenterte "Wonderstruck" under filmfestivalen i Cannes. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / Scanpix
FILM OM DØVE BARN: Michelle Williams og Julianne Moore snakket om å lage film med og for barn da de presenterte "Wonderstruck" under filmfestivalen i Cannes. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANNES (Dagbladet): - Når du blir mor er det vanskelig å skille det fra alt annet, sier skuespiller Michelle Williams.

Dagbladet har nettopp spurt Williams om hva hun synes er interessant ved å spille mor til unge barn, som hun har gjort i de siste tre filmene sine, og om hva ved sin egen erfaring som mor hun bruker i rollene. Williams har datteren Matilda på elleve, som hun fikk med kjæresten, filmstjernen Heath Ledger, som døde for nesten ti år siden. Williams spiller alenemor i «Wonderstruck», som konkurrerer om gullpalmen under Filmfestivalen i Cannes.

- Å bli mor har ikke bare preget meg som person, men også det jeg gjør i jobben, sier Williams.

- Det handler om hva slags person jeg vil være for henne. Det styrer alle valgene jeg gjør, også i hva vi skal ha til frokost. Men jeg tror det er helt vanlig å tenke slik. Det er ikke uvanlig. Alt handler om hva slags respons du gir til barnet du er forelder for, enten det er profesjonelt eller i privatlivet. Den største gleden ved å jobbe med barn er å lytte til dem og gi tilbakemelding på personen de faktisk er, ikke den du tror de er.

TRAILER: «Wonderstruck» (2017) konkurrerer om gullpalmen under filmfestivalen i Cannes. Vis mer Vis mer

Høye hæler og skateboard

Williams’ datter ga henne nylig et kort.

- Der sto det «takk for at jeg får være meg selv», og så var det en tegning av en skikkelse som sto på skateboard med høye hæler, forteller Williams.

«Wonderstruck» handler om to døve barn som lever i forskjellige epoker, på syttitallet og på tyvetallet. Det viser seg gravdis å være en forbindelse mellom historiene deres. Filmen er laget for å kunne sees av tilskuere i samme alder, og Williams beskriver det som svært meningsfullt å lage slike filmer.

- Jeg husker hvordan det var å være på den alderen, når du virkelig kan bli oppslukt av en fortelling, sier hun.

- Jeg ser det samme skje med min egen datter. Det er flott å lage noe som virker så sterkt på noens fantasi.

Moore: - Prøver alltid å kommunisere

Julianne Moore spiller også i «Wonderstruck», som den voksne versjonen av et av de døde barna, som må kommunisere med tegnspråk.

- For meg koker det ned til hvordan vi kommuniserer med hverandre, hvordan vi bruker hendene våre og kroppen vår, sier Moore.

- Du er uansett alltid et menneske som ser etter måter å kommunisere på. Jeg snakket med tegnspråklæreren min om hvordan jeg kunne forstå en annen kultur, som døvekulturen, hvordan jeg skulle kunne være i begge rommene, slik de som har døve familiemedlemmer er. Dette er min første erfaring med den kulturen, og det ga meg noe stort.

Barn bør ha lim og blekk på hendene

Moore hadde også varme ord til barneskuespillerne i filmen.

- Noe av det jeg elsker ved jobben min er nettopp at en skuespiller er en skuespiller, samme hvor gamle de er. Du møter alltid en jevnbyrdig, om det er en tolvåring eller en 75-åring. Med én gang må du klare å kaste ball med dem. Alt annet går opp i røyk, alle kategorier vi plasserer hverandre i. Du møter en annen person på et annet nivå.

Ifølge regissør Todd Haynes ville han også feire det som kan lages med hendene gjennom filmen om de døve barna.

- Det være seg tegnspråk, eller å lage miniatyrfigurer, som de også gjør i filmen. Dette er en hyllest til å taktile, til limet og blekket som fester seg på barnas hender. Jeg tror barn fremdeles trenger å drive med slike ting.