Filmstjerne i Finland

KAUTOKEINO (Dagbladet): Sara Margrethe Oskal (27) kommer fra Finnmarksvidda og kan bli filmstjerne i Finland!

Hun er nominert til en av finsk films gjeveste priser, nabolandets svar på Amanda. Reindriftskvinnen spilte den kvinnelige hovedrollen i «Stol på ministeren» (97), en film som har gjort større suksess i Finland enn den gjorde i Norge.

- Jeg har allerede fugler i magen, dette er kjempespennende, sier Sara Margrethe, som skal følge utdelingen i Helsingfors 20. mars.
I disse dager er hun på turné med det samiske teateret Beaivvas nye forestilling «Jeagge-Jussa» (Jeppe paa Bjerget), hvor hun spiller tjenestepike hos baronen. Dagene i hennes unge liv deles mellom reinflokken og scenen.

Ingen tradisjon

Sara Margrethe Oskal fikk god kritikk i norsk presse for innsatsen i «Stol på ministeren». Hun satser på et liv på de skrå bredder, samtidig som hun ikke vil miste båndene til den urgamle samiske nøkkelnæringen.

- I reindriftsmiljøet er det liksom ikke så akseptert å være skuespiller. Det har ingen tradisjon. Kunnskap om dyr og natur, vær og snøscootere har mest status i reindriften. Heldigvis støtter mine nærmeste meg, sier 27-åringen.

Legger bort samekofta

Sara Margrethe skjønte ikke så mye da hun fikk et brev på finsk, men jublet desto mer da språkkyndige slo fast at hun var nominert til en ettertraktet pris. Hun konkurrerer med to andre kvinner om beste hovedrolle under den finske prisutdelingen. Én ting har hun bestemt seg for, hun vil ikke stille i fargerik Kautokeino-kofte under festen i den finske hovedstaden.

- Niks, samekofta er tråkket på i Finland. Og jeg vil framstå som skuespiller, ikke hele tida som «samisk skuespiller». Jeg er stolt over å være same, men vil ikke bli parkert i samebåsen, sier hun.