Filmstjernekirken

Datteren Suri og Scientologi-kirken er stridspunkter i skilsmissen mellom Katie Holmes og Tom Cruise.

STILLE FØR STORMEN: I februar poserte Tom Cruise og Katie Holmes for fotografene på Vanity Fairs Oscar-fest. Fire måneder senere kom nyheten at de skulle skilles. Nå herjer en PR-krig som Holmes er i ferd med å vinne. Foto: AFP Photo/Adrian Sanchez-Gonazalez.
STILLE FØR STORMEN: I februar poserte Tom Cruise og Katie Holmes for fotografene på Vanity Fairs Oscar-fest. Fire måneder senere kom nyheten at de skulle skilles. Nå herjer en PR-krig som Holmes er i ferd med å vinne. Foto: AFP Photo/Adrian Sanchez-Gonazalez.Vis mer

Hvetebrødsdagene er et fjernt minne, ekteskapet er i graven og krigen er i gang. Når Hollywood-stjernene Katie Holmes og Tom Cruise skiller seg, dreier det seg både om en personlig konflikt og en PR-krig mellom to profiler som lever av å være likandes.

Foreløpig ser det ut som om Holmes har overtaket. Hun var den som ville ut av ekteskapet, hun landet grasiøst på forsiden av Elle i nyfrisert og nypolert utgave samtidig som skilsmissen ble kjent, og hun har venner som kommer med effektive og anonyme lekkasjer om frustrasjonene i samlivet.

Disse skal særlig ha vært knyttet til Cruises engasjement i Scientologi-kirken og bekymringen for mulig religiøs indoktrinering av den seks år gamle datteren Suri.

Dette skjer samtidig den Oscar-belønnede regissøren og eks-scientologen Paul Haggis tar et ildsprutende oppgjør i bokform med sin gamle religion, og regissør Paul Thomas Anderson, som instruerte Cruise i den Oscar-nominerte rollen i «Magnolia», lager en kritisk film om en religionsstifter som er tydelig basert på Scientologiens skaper Ron L. Hubbard. Både Cruise og religionen hans går en røff sommer i møte.

Scientologien er en snodighet av en religion: Dels selvhjelpskurs, dels science fiction, dels hard business. Siden stiftelsen i 1954 har scientologene misjonert aktivt overfor filmstjerner, for å gjøre samfunnets «fremste kommunikatorer» til sine talspersoner. I Los Angeles finnes et eget, overdådig «Celebrity Center». I tillegg til Cruise er John Travolta, Jenna Elfman og Kirstie Alley dedikerte scientologer.

Hva kommer fortryllelsen av? Mange scientologer er blitt rekruttert i ung alder. De har, ofte, høye ambisjoner og lite utdannelse, og forsøker å finne fotfeste i en barsk bransje. Scientologien holder kurs i karrierestyring og selvutvikling, tilbyr konkrete metoder og lover ytre suksess og indre fred som nær sikre resultater.

Det første målet for den nyfrelste er å bli «klarert», det vil si å eliminere alle undertrykkende og traumatiske forestillinger man bærer med seg, gjennom en slags samtaleterapi. Så kan man bli en operativ Thetan, eller sjel, og bevege seg over «Broen til fullstendig sannhet». Hvert hemmelig stadium av broen tar tid og koster penger. Det er styrtrike scientologer som har satt «kirken» i stand til å investere tungt i eiendomsmarkedet i Los Angeles og gå inn i dyre rettssaker mot sinte utbrytere.

På det tredje av stadiene blir man innviet i religionens skapelsesmyte, som går ut på at thetanene, den udødelige, sjelelige delen av mennesket, ble plassert på jorden for 75 millioner år siden av en intergalaktisk despot ved navn Xenu. På dette stadiet butter det ikke overraskende for mange scientologer. Paul Haggis tenkte det var galskap. Men han forble scientolog i mange år ennå. I et dybdeintervju med The New Yorker beskriver han det som et slags pokerspill, der han etter hvert hadde investert så mye tid og penger at det virket umulig å trekke seg.

Kanskje er det samme sakte innfiltring som gjør at scientologer har akseptert de hardere kravene kirkelederne etter hvert har stilt til dem: Å sky psykologisk eller psykatrisk hjelp og kun rådføre seg med sine trosfeller, og bryte med familiemedlemmer om de uttaler seg kritisk til scientologien og slik blir «undertrykkende innflytelse».

Selv om det er et tydelig element av taktikkeri i Holmes/Cruise-skilsmissen, er det ingen grunn til ikke å tro at Holmes' uro har vært genuin og velfundert. Et motiv for å skilles skal ha vært ektemannens ønske om å sende datteren til en religiøs skole. Holmes gjør sitt for å fremstå som den skikkelige, katolske jenta som slåss for å redde barnet sitt fra en eksentrisk sekt. Kanskje er det akkurat dét hun er, og gjør.