- Filmstøtte er ulønnsomt

Hollywood er kjempeforelsket i Skandinavia. Men en støtteordning for utenlandsfilm i Norge kan bli kostbart.

DYRT: Megasuksessen «Game of Thrones» (avbildet) er spilt inn på Island. Men å spille inn film på norsk jord er ulønnsomt for Hollywood, og for den norske stat, ifølge en ny utredning. Foto: HBO
DYRT: Megasuksessen «Game of Thrones» (avbildet) er spilt inn på Island. Men å spille inn film på norsk jord er ulønnsomt for Hollywood, og for den norske stat, ifølge en ny utredning. Foto: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En incentivordning for film- og tv-produksjon i Norge er ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt, viser en ny utredning.

Utredningen som ble lagt frem i går er utført av Oslo Economics på oppdrag fra Kulturdepartementet.

En incentivordning åpner for at utenlandske filmproduksjoner som legges til landet vil få en prosentdel av pengene de bruker refundert av staten.

På Island, som har en slik ordning, er refusjonssatsen 20 prosent. Til tross for dette regner man med at hver utbetalte krone gir 2.5 kroner tilbake i den islandske statskassen, gjennom sysselsetting av lokale filmfolk, men også blant annet transport, butikker, hoteller og bygningsarbeidere.

«Ut av vinduet» Lille Island har allerede vært vertsnasjon for milliardproduksjoner som «Game of Thrones», «Batman Begins» og «Noah». Fraværet av en norsk incentivordning er derfor ensbetydende med å «kaste penger ut av vinduet», ifølge regissør og manusforfatter Øystein Karlsen.

Det er ikke så sikkert, ifølge utredningen. En krone til film kan godt gi 2.5 kroner tilbake, men det kan gi enda mer dersom pengene brukes et helt annet sted. Det vil kunne gagne filmbransjen, men ikke nødvendigvis samfunnet. Dessuten vil en incentivordning fort måtte utvides til å inkludere norsk film.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer