DYRT: Megasuksessen «Game of Thrones» (avbildet) er spilt inn på Island. Men å spille inn film på norsk jord er ulønnsomt for Hollywood, og for den norske stat, ifølge en ny utredning. Foto: HBO
DYRT: Megasuksessen «Game of Thrones» (avbildet) er spilt inn på Island. Men å spille inn film på norsk jord er ulønnsomt for Hollywood, og for den norske stat, ifølge en ny utredning. Foto: HBOVis mer

- Filmstøtte er ulønnsomt

Hollywood er kjempeforelsket i Skandinavia. Men en støtteordning for utenlandsfilm i Norge kan bli kostbart.

En incentivordning for film- og tv-produksjon i Norge er ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt, viser en ny utredning.

Utredningen som ble lagt frem i går er utført av Oslo Economics på oppdrag fra Kulturdepartementet.

En incentivordning åpner for at utenlandske filmproduksjoner som legges til landet vil få en prosentdel av pengene de bruker refundert av staten.

På Island, som har en slik ordning, er refusjonssatsen 20 prosent. Til tross for dette regner man med at hver utbetalte krone gir 2.5 kroner tilbake i den islandske statskassen, gjennom sysselsetting av lokale filmfolk, men også blant annet transport, butikker, hoteller og bygningsarbeidere.

«Ut av vinduet»
Lille Island har allerede vært vertsnasjon for milliardproduksjoner som «Game of Thrones», «Batman Begins» og «Noah». Fraværet av en norsk incentivordning er derfor ensbetydende med å «kaste penger ut av vinduet», ifølge regissør og manusforfatter Øystein Karlsen.

Det er ikke så sikkert, ifølge utredningen. En krone til film kan godt gi 2.5 kroner tilbake, men det kan gi enda mer dersom pengene brukes et helt annet sted. Det vil kunne gagne filmbransjen, men ikke nødvendigvis samfunnet. Dessuten vil en incentivordning fort måtte utvides til å inkludere norsk film.

- Godt grunnlag
Kulturminister Thorhild Widvey (H) takket for utredingen, som hun sa «legger et nødvendig og godt grunnlag for det videre arbeidet». Det endelige resultatet er ventet i stortingsmeldingen om film, som kommer i løpet av våren 2015.

Blant stortingspartiene er stemningen delt. Frp's Ib Thomsen sier til Dagbladet at en incentivordning virker «spennende», og han er åpen for å prøve det ut. Ap's Rigmor Aasrud er på sin side «positivt nysgjerrig», men er likevel avventende. SV's Bård Vegar Solhjell er mer nølende:

- Hvis det er slik at man må bruke mer penger, prioriterer jeg større filmproduksjon på norsk framfor «Game of Thrones» i Norge, sier han.

- For dyrt
I bransjen er stemningen mer optimistisk. Ifølge Dave Spilde i det Los Angeles-baserte selskapet Trollbound Entertainment, som blant annet jobber med å trekke norsk film- og tv-produksjon til USA, har tidspunktet for en slik ordning sjelden vært bedre:

- Hollywood er kjempeforelsket i Skandinavia for øyeblikket. Både «Pionér» og «Snømannen» er solgt hit, og det skal nå lages nye versjoner av begge. Det virker logisk å spille det inn her, og filmselskapene drar på befaring til Norge. Men når de ikke finner noen støtteordninger, konkluderer de med at det blir for dyrt og drar et annet sted, sier Spilde.