Filmstøtte til ubåt og bh

Hollywood-regissør Harald Zwart får 1,5 millioner for å blåse liv i norsk film.

I kveld delte for første gang Norsk filmfond ut penger til filmprodusentene - og ikke til enkeltfilmer. Seks produsenter fikk 17,6 millioner fordelt over to-tre år. Pengene kan de bruke på de prosjektene de selv ønsker. Selskapet til suksess-regissøren Harald Zwart - Zwart Arbeid - får 750 000 kroner i år og like mye neste år for å lage film i Fredrikstad.

- Zwart er et veldig spennende selskap som kan tilføre norsk filmmiljø nye impulser fra utlandet. De kan bli et viktig korrektiv med sin sjeldne energi og vilje til å gjøre noe. Vi forventer oss mye artig, sa Norsk filmfond-direktør Stein Slyngstad under utdelinga.

Ubåt og heavyrock

Harald Zwart er i Vancouver hvor han starter innspillinga av sin neste storfilm om to uker, men hans høygravide kone Veslemøy Zwart tok gladelig imot nyheten om produsentstøtten.

- Det er ikke snakk om så mye penger, men det er et svært viktig signal at den statlige støtten blir gitt til produsentene og ikke til enkeltfilmer. De som lager filmene vet hvor problemene og mulighetene finnes mye bedre enn en statlig komite, sier hun til Dagbladet.no.

Zwart Arbeid ble opprettet i 1994, men har aldri søkt om statlige penger før de hørte om den nye produsentstøtta som ble innført med nyopprettede Norsk filmfond. Veslemøy som er daglig leder i selskapet, skal nå hjem å regne på hvor langt støtta rekker. De hadde søkt om atskillig mer enn den halvannen millionen, men håper likevel at et tv-prosjekt og de to planlagte spillefilmene lar seg realisere. Det er en ungdomsfilm om et heavyrockband på bygda som prøver å slå igjennom. Den andre handler om tjenesteudyktige menn under andre verdenskrig som tar saken i egne hender og endrer historiens gang ved hjelp av en ubåt og dameundertøy.

- Det er ikke meningen at det offentlige skal betale alt. Det er produsentene som må skaffe resten fra investorer, sier Zwart.

Filmfondet vil bestemme selv

Hun håper at pengene vil hjelpe Zwart Arbeid med å skape et kreativt og levedyktig filmmiljø i Fredrikstad. Forhåpentligvis fører det til at flere østfoldinger får oppleve maken til Hollywood-suksessen til Harald Zwart som er mest kjent for «One Night at McCool's». Produksjonsselskapet er det eneste utenfor oslogryta som mottar produsentstøtte i denne omgangen.

- Det er viktig at ikke alle tilhører det samme filmmiljøet, sier Norsk filmfond-direktør Stein Slyngstad.

- Er dette et forsøk på få mer Hollywood-preg på norsk film?

- Nei, Harald er dyktig, men ikke så veldig annerledes som regissør. Det han kan tilføre er et internasjonalt kontaktnett, kunnskap om markedsføring og ikke minst utenlandske investorer.

- Blir det ikke feil med fondets begrensede ressurser å gi penger til en suksessrik Hollywood-regissør?

- Vi gir penger til de vi tror kan lykkes. Målet er best mulig film for publikum, sier Slyngstad til Dagbladet.no.

Han deler ut 217 millioner kroner til norsk film i år, men bare 6,25 millioner går til den nye produsentstøtta. Fortsatt ønsker filmfondet å ha mesteparten av styringa med hvilke filmer som skal lages.

- Hvis det viser seg at produsentstøtta fungerer bra, kan en vesentlig større del av pengene våre bli delt ut på denne måten, lover Slyngstad.