Filmstunt mot millionkutt

Både Solan Gundersen og Fomlesen var til stede da norsk filmbransje demonstrerte mot millionkuttene i filmstøtten i går.

Stortinget minnet mest om et filmsett i går ettermiddag da hele den norske filmbransjen samlet seg i protest mot Stortingets millionkutt i filmstøtten. Alt fra regissører til rekvisitører hadde møtt fram for å vise sin avsky mot norsk filmpolitikk.

- Vi er redde for framtida. Dette stopper kontinuiteten og framdriften i norsk film, som er inne i en god periode. Det blir dyrt for Stortinget når de må betale oss arbeidsledighetstrygd, sier filmskaper Nils Gaup til Dagbladet.

Selv utelukker han ikke at han må utenlands for å få penger til sin planlagte film om Kautokeino-opprøret.

Leder av finanskomiteen, Lars Gunnar Lie, og kulturminister Åslaug Haga måtte tåle en unison pipekonsert da de fikk utlevert hver sin filmboks fylt med støtteerklæringer til norsk film. Ingen av dem kunne love annet enn å se på saken når revidert nasjonalbudsjett skal opp til våren.

Uten arbeid

- I dag er det ingen norske filmer i produksjon. Når det er tilfelle i et av verdens rikeste land, bør vi stoppe opp og tenke. Enten må vi satse, ellers må vi si at vi greier oss uten norsk film. Nå står folk i bransjen uten arbeid, og gjør du det for lenge blir du rusten. Du mister selvtilliten, sier Marius Holst.

Selv har han ikke fått støtte til sin nye film «Wild Tracks», og aner heller ikke om han får det.

- Utlandet er et alternativ, men jeg vil lage film her hjemme, sier Holst.

I fjor etablerte Stortinget Den Norske Filmskolen på Lillehammer. I år frykter studentene at de utdanner seg til arbeidsledighet. Flere av dem var møtt fram utenfor Stortinget i går.

- Dette betyr kanskje at vi må finne oss andre jobber. Jeg begynte her for å jobbe med film, sier førsteårsstudent Tone Johnsen, under en diger plakat.

Også norske skuespillere frykter for framtida.

Rasende Carlmar

- Dette er for jævlig. Kuttene betyr at det ikke blir lagd ny norsk film. Det betyr at jeg ikke får jobb, sier skuespiller Robert Skjærstad fra «Budbringeren».

Æresdemonstrant Edith Carlmar (87) nynnet med til den norske filmmusikken, men er rasende på vegne av neste generasjon:

- Stortinget driver aktiv dødshjelp. Å lage film er forbannet dyrt, og jeg håper de snur om og bevilger mer penger.

DEMONSTRERTE: - Budsjettkuttet er en katestrofe for norsk filmbransje og norsk kultur, sa filmskaper Anja Breien.