Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmsuksesser gir lavere støtte

Norske filmer opplever for tiden en formidabel suksess på kino. Resultatet er høyere billettstøtteutbetalinger og tilsvarende lavere støtte til produksjon.

I årets første fire måneder så hver fjerde kinogjenger en norsk film, og Norsk filmfond regner med at det høye besøket vil fortsette utover høsten.

Onsdag vedtok styret i Norsk filmfond å øke avsetningen til billettstøtte fra 50 til 70 millioner kroner ved å redusere tilskuddet til langfilm med 13,5 millioner kroner og tilskuddet til TV-produksjoner med tre millioner kroner, samt å utsette nye produsentstøttetildelinger til neste år.

Den statlige støtten til norske filmer gis delvis i form av en forhåndsstøtte og delvis som en billettstøtte i forhold til kinobesøk og egenfinansiering. Dette innebærer at det i år blir høye billettstøtteutbetalinger, noe som gir tilsvarende mindre midler til produksjon.

De siste prognosene til Norsk filmfond tyder på at hele 70 millioner kroner vil gå til billettstøtteutbetalinger. Tidligere år har aldri disse utbetalingene vært høyere enn drøyt 30 millioner kroner.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media