Filmtopp kalte dansker «grisefarga» og ble politianmeldt for rasisme

Ytterliggående politisk parti står bak anmeldelsen.

ANMELDT FOR RASISME: Peter Aalbæk mente at dansker har grisefarget hud. Det er nå blitt en politisak. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ANMELDT FOR RASISME: Peter Aalbæk mente at dansker har grisefarget hud. Det er nå blitt en politisak. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den danske filmprodusenten Peter Aalbæk er politianmeldt for rasisme etter han i et intervju brukte betegnelsen «grisefarvede» om danskenes hudfarge. Det melder avisa Berlingske. 

Det er det ytterliggående partiet Danskernes Parti som står bak anmeldelsen. Partiet er strengt innvandringsfiendtlige, og plasseres ofte ytterst til høyre på den politiske skala i Danmark. 

- Hykleri av verste sort I en uttalelse om politianmeldelsen skriver partileder Daniel Carlsen at han er skråsikker på at Aalbæk har brutt loven.

- Tidligere er det gitt dom etter uttalelsen «du ligner en ape», fordi det var en negativt ladet sammenlikning med dyr. Det samme er tilfellet når Peter Aalbæk eller andre danskfiendtlige personer kaller danskenes hud for grisefarget, melder Carlsen. 

- Hvis han ikke dømmes vil det være juridisk hykleri av verste sort, fortsetter han i presseskrivet.

Det var i forbindelse med Aalbæks nyeste prosjekt, en film om København-terroren tidligere i år, at den omstridte kommentaren falt. Aalbæk oppga da filminstruktør Manyar Parwani som en av hovedårsakene til at han ville gjøre filmen. Aalbæk sa han satt pris på instruktørens ikke-danske bakgrunn. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.