ANMELDT FOR RASISME: Peter Aalbæk mente at dansker har grisefarget hud. Det er nå blitt en politisak. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ANMELDT FOR RASISME: Peter Aalbæk mente at dansker har grisefarget hud. Det er nå blitt en politisak. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Filmtopp kalte dansker «grisefarga» og ble politianmeldt for rasisme

Ytterliggående politisk parti står bak anmeldelsen.

(Dagbladet): Den danske filmprodusenten Peter Aalbæk er politianmeldt for rasisme etter han i et intervju brukte betegnelsen «grisefarvede» om danskenes hudfarge. Det melder avisa Berlingske

Det er det ytterliggående partiet Danskernes Parti som står bak anmeldelsen. Partiet er strengt innvandringsfiendtlige, og plasseres ofte ytterst til høyre på den politiske skala i Danmark. 

- Hykleri av verste sort I en uttalelse om politianmeldelsen skriver partileder Daniel Carlsen at han er skråsikker på at Aalbæk har brutt loven.

- Tidligere er det gitt dom etter uttalelsen «du ligner en ape», fordi det var en negativt ladet sammenlikning med dyr. Det samme er tilfellet når Peter Aalbæk eller andre danskfiendtlige personer kaller danskenes hud for grisefarget, melder Carlsen. 

- Hvis han ikke dømmes vil det være juridisk hykleri av verste sort, fortsetter han i presseskrivet.

Det var i forbindelse med Aalbæks nyeste prosjekt, en film om København-terroren tidligere i år, at den omstridte kommentaren falt. Aalbæk oppga da filminstruktør Manyar Parwani som en av hovedårsakene til at han ville gjøre filmen. Aalbæk sa han satt pris på instruktørens ikke-danske bakgrunn. 

- Jeg hadde avvist det blankt om det var en gjeng grisefargede kunstnere som ville fortelle historien, sa Aalbæk.

Filmskaperen Finn Nørgaard (55) og synagogevakten Dan Uzan (37) ble drept i et terrorangrep i København i februar i år, og historien blir nå film signert Aalbæk og von Trier. 

- Griseavler Danskernes Parti har lenge vært aktiv motstander av rasismeparagrafen i Danmark, som partiet mener er en begrensning av ytringsfriheten i landet.

Det ytterliggående høyrepartiet mener at så lenge man kan straffes for fremmedfiendtlige uttalelser bør man også kunne straffes for danskfiendtlige utsagn. 

Filmprodusent Aalbæk virker likevel til å ta saken med knusende ro, og ser fram til politiets behandling av saken. 

- Jeg er selv en griseavler av Guds nåde, og så er jeg dansk. Jeg syns bare at jeg kunne se en viss likhet [mellom dansker og griser, journ. anm], sier han til Berlingske.

Aalbæk har arbeidet tett med skandaleregissør Lars von Trier i en årrekke, og de to driver filmselskapet Zentropa sammen. Han står bak filmer som omstridte «Nymphomaniac» og kritikerroste «Melancholia». Til sammen har Aalbæk produsert mer enn 70 spillefilmer. Han har også vært programleder på DR1, Danmarks største tv-kanal.