Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmtopper starter selskap

Fire av de flinkeste i den norsk filmfamilien har funnet formelen for flere og bedre filmer: Regissørene Pål Sletaune og Marius Holst skal sammen med Håkon Øverås og Turid Øversveen samle all sin kreative virksomhet i et nytt filmselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samarbeidet kommer i gang under mottoet om at fire hoder tenker bedre når de tenker sammen. Selskapet skal utvikle og produsere spillefilmene til Holst og Sletaune - og samtidig holde en høy profil på produksjon av reklamefilm, som begge de to regissørene har arbeidet mye med.

- Vi skal gjøre det vi før har gjort, men mer effektivt, hyppigere og bedre, sier Marius Holst.

- Og hvilke filmer blir det av dette?

- Ambisjonsnivået er høyt. Det skal i hvert fall ikke komme én likegyldig film fra vårt selskap. Går vi på trynet, skal det være på egne premisser.

Gode venner

Sletaune og Holst har laget én spillefilm hver, «Budbringeren» og «Ti kniver i hjertet» - og har etter dette blitt regnet som de to mest talentfulle regissørene i Norge.

De er også gode venner privat og har hjulpet hverandre med filmarbeidet fra tid til annen.

Nå skal dette vennskapet formaliseres:

- Vi skaper et sted hvor vi kan samle alt vi holder på med, så vi slipper å sitte hver for oss, sier Sletaune.

- Så kan vi selv bestemme når det passer oss å lage reklamefilmer og når vi skal lage spillefilm, sier Øversveen.

- Og jeg kan være med på Påls filmer og støtte ham når det er behov for det - og omvendt, sier Holst.

- For det er altfor få som tar vare på hverandre i denne bransjen, sier Øverås.

«Faglig kjærlighet»

Turid Øversveen har i årevis produsert reklamefilmer med Sletaune og Holst som regissører. Håkon Øverås kommer fra produksjonsselskapet Molandfilm, han klippet Holsts «Ti kniver...» og har jobbet med begge regissørenes reklamefilmer.

Sammen tar de mål av seg til å bli en kreativ kraft i den norske filmbransjen.
- Pål og Marius er de beste regissørene jeg har jobbet sammen med. Og mitt motto er: Skal du få til noe, må du legge lista høyt og samarbeide med de aller flinkeste, sier Øversveen.

De fire filmfolkene skal hver eie en fjerdedel av det nye selskapet. Øversveen og Øverås har sagt opp godt betalte jobber - for dette tror de på.

- Det handler om faglig kjærlighet, sier Øverås.

Prosjektutvikling

Den første spillefilmen fra det nye selskapet - som ennå ikke har startet virksomheten eller fått noe navn - skal ha Marius Holst som regissør.

Han skal nå reise vekk noen uker for å finpusse et originalmanus som han har utviklet sammen med blant andre Lars Saabye Christensen. Målet er å starte forproduksjonen i løpet av våren.

Så blir det Sletaunes tur. Han og Jonny Halberg, mannen som han skrev «Budbringeren» sammen med, har flere filmideer.

- Tanken er at vi skal ha så god økonomi i dette selskapet at vi får råd til å drive med kontinuerlig prosjektutvikling, sier Sletaune.

- Ha mange prosjekter på gang samtidig, sier Holst.

- Og lage filmer oftere enn hvert skuddår, men samtidig aldri føle oss tvunget til å lage film av noen av prosjektene, sier Sletaune.

Positive rævspark

For problemet som både Sletaune, Holst og de fleste andre norske filmregissører strir med, er mangelen på tid, penger og kreative samarbeidspartere i arbeidet med å skape de gode filmhistoriene.

Problemet for produsentene er ofte at de lage filmer for å holde virksomheten i gang - og at de derfor ikke alltid lager de filmene de vil lage.

- Det norske produsentmiljøet er prosjektorientert. Når du er ferdig med én film, er det ikke selvsagt at du blir hjulpet fram med den neste, sier Øverås.

- Da jeg hadde laget «Ti kniver i hjertet» måtte jeg starte helt fra begynnelsen igjen. Jeg har en skuff full av manus som jeg har forkastet. Nå vil jeg ikke lenger sitte alene ved skrivebordet, med liten selvtillit og stor selvforakt fordi jeg ikke får til det jeg vil, sier Holst.

- For nå skal vi sparke hverandre litt i ræva og samtidig si noe positivt, slik at vi kommer videre, sier Øversveen.

NYTT SELSKAP: Turid Øversveen, Håkon Øverås, Pål Sletaune og Marius Holst skal opprette et eget filmselskap - for å produsere bedre og flere spille- og reklamefilmer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!