Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmulykken kostet henne armen

- Jeg har smerter hvert eneste sekund, forteller stuntkvinnen. Nå har hun gått til søksmål.

MISTET ARMEN: Olivia Jackson var «stunt double» for Milla Jovovich (bildet) under innspillingen av «Resident Evil: The Final Chapter» da ulykken inntraff. Foto: IMDb / Columbia Pictures
MISTET ARMEN: Olivia Jackson var «stunt double» for Milla Jovovich (bildet) under innspillingen av «Resident Evil: The Final Chapter» da ulykken inntraff. Foto: IMDb / Columbia Pictures Vis mer

- Det er sånt du alltid hører at skjer med noen andre, og du tenker: «Gud, så grusomt». Du tror aldri det skal skje med deg, sier den sørafrikanske stuntkvinnen, skuespilleren og kickbokseren Olivia Jackson til ABC News.

I 2015 jobbet hun som «stunt double» for skuespiller Milla Jovovich under innspillingen av actionfilmen «Resident Evil: The Final Chapter».

Første innspillingsdag var filmproduksjonen på plass i Jacksons hjemland for å spille inn en kampscene. Men i siste sekund ble scenen avlyst, og hun ble i stedet spurt om å gjøre et halsbrekkende motorsykkel-stunt.

Jackson forteller at stuntet innebar at hun kjørte i full fart mot et kamera, som etter planen skulle løftes opp med en kran før hun traff det.

Det gjorde det ikke. I stedet kolliderte hun med kameraet i høy hastighet.

- Det neste jeg husker er at jeg våknet tre uker seinere.

Kollisjonen rev deler av kjeven hennes tvert av. På sykehuset ble hun lagt i kunstig koma i 17 dager.

Da hun våknet var den venstre armen hennes amputert over albuen, og hun var blitt delvis lam.

I dag sier hun at hun fremdeles sliter med sterke smerter.

For litt over ei uke siden reiste hun søksmål mot regissør Paul Anderson, produsent Jeremy Bolt og tre av produksjonsselskapene bak filmen. Det skriver blant annet Variety.

«The Evil Within» nærmer seg. I forbindelse med Tokyo Game Show 2014 viser Shinji Mikami sitt seneste grøss. Vis mer

- Mørke hallusinasjoner

Mens hun lå i koma, hevder hun at hun opplevde skremmende hallusinasjoner og vrangforestillinger.

- Jeg hadde dype, mørke og tunge mareritt og hallusinasjoner, den ene etter den andre, forteller hun i et intervju med The Hollywood Reporter.

Hun beskriver blant annet en opplevelse av å bli dratt over ei bro etter en motorsykkel i et tau.

I søksmålet hevder hun at filmproduksjonen ga henne inntrykk av at forsikringen hennes dekket alle eventuelle skader. I stedet, forteller hun, ble hun «skamløst forlatt», og fikk bare dekket 33 000 dollar (297 000 kroner) av utgiftene. I tillegg fikk hun utbetalt 990 dollar (8910 kroner) for tapte inntekter.

- Hadde Jackson blitt informert om dette på forhånd, ville hun aldri stilt opp i filmen, eller hun ville sikret seg en dekkende forsikringsavtale på andre måter. Hun hadde allerede kapret rollen som «stunt double» i «Wonder Woman», og trengte på ingen måte jobben, står det i søksmålet.

Trenger flere operasjoner

«Resident Evil: The Final Chapter» dro inn mer enn 300 millioner dollar (2,7 milliarder kroner) internasjonalt. Totalt har serien tjent inn over en milliard dollar (mer enn ni milliarder kroner), ifølge Box Office Mojo. Til The Hollywood Reporter forteller Jackson at hun tok rollen i «Resident Evil» helt på tampen av innspillingen, etter at en kollega ble skadet.

- Dessverre hadde ikke produksjonen fokus på sikkerhet. De gjorde en endring i siste liten, og for Olivia Jackson resulterte det i en livstidsdom: hun er skamfert, har smerter og har ingen mulighet til å fortsette å gjøre det hun elsket mest, nemlig å gi actionfilm-fans det de vil ha: action, sier advokat Stuart R. Fraenkel i en uttalelse gjengitt av ABC News.

Til USA Today forteller han at Jackson fortsatt trenger tett medisinsk oppfølging, og vil måtte gjennomgå en ny operasjon. Den vil koste mellom 750 000 og en million dollar (mellom sju og ni millioner kroner), ifølge Fraenkel.

Delvis lam

Jackson sier til The Hollywood Reporter at ulykken har påvirket alle aspekter ved tilværelsen hennes.

- Kroppen min er enormt skadet, og mye av det vil aldri bli bedre. Jeg har smerter hvert eneste sekund av livet mitt.

Hun forteller at øverste del av høyresiden av kroppen hennes fortsatt er lammet, sammen med deler av ansiktet og det ene øyet.

Nå følger hun et strengt rekonvalesensprogram. I fjor var hun i stand til å trene kickboksing igjen. I tillegg jobber hun frivillig og praktiserer meditasjon, forteller hun.

- Noe av det vanskeligste er at jeg har mistet livet jeg elsket. Jeg vet at jeg aldri kommer til å jobbe igjen. Jeg elsket jobben av hele mitt hjerte.

Jackson har jobbet som stuntkvinne på filmer som «Guardians of The Galaxy», «Mad Max: Fury Road» «Avengers: Age of Ultron» og «Star Wars: Episode VII - The Force Awakens».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling