Filmverden takker Ullmann

CANNES (Dagbladet): Jurypresident Liv Ullmann ga prisene til festivalens favoritter: Ingen skandaler, ingen klare forbigåelser og full jubel fra kritikerkorpset.

Ingen sjokk fra Ullmann

Det har ikke alltid vært slik ved Cannes-festivalens slutt. Jurypresidenter har blitt regelrett pepet ut for sine avgjørelser. Det visste Nanni Moretti, den italienske filmskaperen som vant Gullpalmen i går for filmen «La stanza del figlio»:

- Jeg fikk høre at publikum og pressen likte filmen min. Men i Cannes er det sjelden noen sammenheng mellom det publikum liker og hva juryen kommer fram til. Så når folk sa jeg var en favoritt, ble jeg ikke beroliget, sa Moretti - endelig beroliget - etter prisutdelingen.

Vanskelige avgjørelser

Og Ullmann avslørte selv at juryen hadde gått en lang og kronglete vei fram til sine populære pristildelinger:

- Det er vanskelig. Særlig når det viser seg at noen andre avskyr det du selv elsker. At vi i juryen fortsatt er venner, betyr bare at vi alle - til tross for forskjellige oppfatninger - kan kjenne oss igjen i de drømmene og fantasiene filmene gir oss.

Ullmann var enkelt og - hva skal man si? - seriøst kledd for anledningen, etter å ha vandret rundt i de lekreste gallakjoler på andre arrangementer under festivalen.

Populære priser

I tillegg til Morettis film, som har ligget på kritikertoppen under festivalen, var det også stor jubel for de tre prisene til østerrikeren Michael Hanekes film «La Pianiste»:

Haneke fikk selv juryens Grand Prix, mens hovedrolleinnehaverne Isabelle Huppert og Benoit Magimel fikk hver sin skuespillerpris for svært vanskelige roller i en psykisk og fysisk krevende film.

- Jeg takker hele verden, sa Benoit.

- Jeg takker Bach, Schubert og Mozart, sa Huppert, som spiller pianolærer i filmen: - Og jeg takker Liv Ullmann og mine barn.

Ros til Ullmann

Ullmann fikk for øvrig raust med takk og ros fra alle vinnerne, det skulle bare mangle. Men også fra prisutdelerne, for som Nick Nolte sa før han ga Huppert sin pris:

- Det er en stor ære å få denne prisen, men å få den fra en jurypresident som selv har vist oss alle aspekter av hva god skuespillerkunst er, må være ekstra ærefullt.

At Nolte både hørtes og så ut som om han hadde fått i seg noe som ikke akkurat hjelper på diksjonen, får så være, det er som kjent av slike man hører sannheten.

Med unntak for regiprisen til David Lynch, for «Mulholland Drive», gikk Ullmann-juryens priser til filmer som bør være lett tilgjengelige for et større publikum. Ingen sære eksperimenter ble belønnet på den stjernespekkede avslutningsseremonien i går.

To politisk viktige tildelinger ble også satt stor pris på, nemlig manusprisen til den bosniske «No Man's Land» og Camera d'Or til «Atanarjuat The Fast Runner», laget av Zacharias Kunut, en inuitt fra Alaska. Men kveldens aller gladeste og mest populære var Nanni Moretti, som på skikkelig italiensk vis takket hele familien sin:

- Tusen takk, til Giuseppe, Angela, Pietro, Luigi, Antonio, Paolo...

Nanni Moretti for«La stanza del figlio»Michael Haneke for«La pianiste»Isabelle Huppert for«La Pianiste»Benoit Magimel for«La Pianiste»Joel Coen for «The Man Who Wasn't There»David Lynch for «Mulholland Drive»Danis Tanovic for«No Man's Land»(debutantpris)Zacharias Kunuk for «Atanarjuat The Fast Runner»Tu Duu-Chih for lydarbeidet til «Millennium Mambo» og «Et là-bas, quelle heure est-il?»

David Greenspan for «Bean Cake»

POPULÆR TRIO: Regissør Michael Haneke og skuespillerne Isabelle Huppert og Benoit Magimel fikk hver sin pris for «La Pianiste».
INGEN PRIS: Jens Lien, regissør av kortfilmen «Naturlige Briller og Norges eneste deltaker på fesitivalen fikk ingen pris.
FESTIVALENS FAVORITT: Italienske Nanni Moretti takket alle sine nærmeste for Gullpalmen, og de jublet med ham hele natta lang.
STJERNENATT: Antonio Banderas og Melanie Griffith var til stede ved avslutningsseremonien.