Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filosofi for folk flest

Han ville bli børshai, men det var før ex.phil. ga ham et «voldsomt kick». Nå fyrer filosof Lars Fr. H. Svendsen løs mot sitt eget fagfelt i ei ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«I det århundret vi antakelig trengte filosofien mer enn noensinne, sviktet den mer enn noensinne,» oppsummerer Lars Fr. H. Svendsen i sin nye bok «Hva er filosofi». Kritikken han framsetter på sidene foran, er nådeløs: Fagfilosofien er blitt en karrierevei, den framstår som «fullstendig irrelevant» og preges av «utbredt idéfattigdom».

- Mange er sterkt uenige med meg. Blir de provosert av boka, så tar vi en diskusjon. Filosofien er grei sånn. Det er det beste argumentet som vinner, sier han selvsikkert.

GRADESTOKKEN viser 30 pluss, svette føtter myldrer på svart asfalt. Ute. Inne i oppgangen til Lars Svendsen er det svalt. Dundrende bass slipper ut av ei åpen dør i annen etasje. Med mørke ringer under øynene og heldekkende svarte klær ønsker han oss entusiastisk velkommen.

- Nå skal jeg også oppleve sommeren! Jeg har sittet her inne og arbeidet døgnet rundt i det siste. Det er bare to timer siden jeg sendte av gårde manus til ei ny lærebok for ex.phil. Jeg føler meg litt elektrisk, sier filosofen som kjedet seg så mye i jobben sin at han vurderte å slutte. I stedet skrev han boka «Kjedsomhetens filosofi». Og da ble det gøy igjen. Han fant tilbake til det eksistensielle utgangspunktet. Nå kritiserer han fagfilosofien for dens mangel på relevans for folk flest.

- Selv jeg, som tilhører de spesielt interesserte, sliter forferdelig med å se relevansen ved svært mye av forskningen som gjøres i dag. Vi har utviklet en filosoftype som kan stadig mer om stadig mindre. Argumentasjon framstår ikke lenger som et redskap for å forme ideer, men snarere som et formål i seg selv, der den «beste» filosofien er den som kan formulere de mest «drepende» argumentene.

Svendsen er rask med å understreke at han ikke er imot all smal forskning.

- Selv jobber jeg med en problemstilling som bare tre andre på kloden er interessert i. Av og til er det nødvendig å innsnevre. Problemet er imidlertid at det smale, utilgjengelige og tekniske er blitt nesten enerådende. Det er paradoksalt at fagfilosofien har så lite å si til folk akkurat nå som interessen for filosofi utenfor akademia er så stor.

HJEMME HOS filosof Svendsen er veggene grå, interiøret svart og brunt.

Bortsett fra hundrevis av bøker og CD-er, en enslig originaltegning signert Nick Cave og Play-Station, er det nokså nakent i leiligheten.

- Det er her jeg arbeider. Å skrive er en intens prosess som jeg gjør best med høylytt synthpop på anlegget, espressomaskin og flere pakker sigaretter innen rekkevidde. Og så skriver jeg for hånd, ellers klarer jeg ikke å tenke.

I den nye boka problematiserer han profesjonen filosofi, at man sitter på et kontor fra ni til fem, filosoferer og går hjem.

- Jeg er selvfølgelig en del av den kulturen, men jeg ønsker en dreining tilbake til koplingen mellom levd liv og filosofi. Veldig mye av dagens fagtekniske arbeider framstår som erfaringsløse. Jeg ønsker at det jeg tenker, skal stå i en viss relasjon til det livet jeg lever. Kjedsomhetsboka for eksempel, springer helt klart ut fra levd kjedsomhet.

Det var Universitetsforlaget som stilte Svendsen spørsmålet: «Hva er filosofi» 32-åringens svar framstår som et forsvar for eget filosofisyn og måte å arbeide på.

- Det er umulig å gi en skikkelig innføring i filosofi på drøyt 100 sider, boka er snarere en diskusjon om hva filosofi egentlig er - og bør være. Blant annet bør vi filosofer være interessert i det allmennmenneskelige og folk utenfor akademia. Det handler om fagets legitimitet. Noen betaler lønna vår, de har krav på å få noe tilbake.

EX.PHIL. er en viktig formidlingsarena for fagfilosofien. Flere tusen studenter melder seg opp hvert år. Mange av dem stryker. Hele 44,1 prosent i Oslo dette vårsemesteret.

Læreboka som Lars Fr. H. Svendsen akkurat har skrevet, høy på Pet Shop Boys, italiensk kaffe og polske sigaretter, er et forsøk på å revitalisere ex.phil.-undervisningen.

- Vi, medforfatter Simo Säätelä og jeg, har kastet ut filosofihistorien. Alle de store er med, men i stedet for å gi en kronologisk presentasjon, anvendes filosofene i diskusjoner omkring spørsmål som: Hva er et jeg? Hva er frihet? Hva kan vi vite? Spørsmål som folk kjenner fra før. Man kommer ikke gjennom barndom og pubertet uten å reflektere over mange av disse tingene, man tenker bare ikke over at det er filosofi man faktisk bedriver, sier han.

MANNEN I DE svarte klærne er i ferd med å skrive ei ny bok, «Motens filosofi».

- Spørsmålet om personlig identitet er et viktig, eksistensielt spørsmål. Dagens fagfilosofi har degenerert denne vesentlige problematikken til minimumsbetingelser. Jeg går til det andre ytterpunktet og tar fatt i det utvendige, moten. I vår tid er identitetsprosjektet blitt et kroppsprosjekt, sier han.

Lars Fr. H. Svendsen er ikke redd for å framstå som verken populist eller som medienisse. I tillegg til at han stadig lar seg intervjue, skriver kronikker og foredrar for både næringsliv og vanlige folk, var han reporter i fjernsynsprogrammet «Store Studio» i vinter.

- Idealet er å kommunisere med folk, men da jeg ble spurt om å underholde med «litt lett filosofi» for et julebord, sa jeg tvert nei. Der går grensa.

FRA BØRSHAI TIL FILOSOF: - Jeg er et ekte 80-tallsprodukt og drømte om å jobbe på børsen. Som filosof henter jeg inspirasjon i samtidskulturen. Ofte har Pet Shop Boys mer å fortelle meg en Goethe, sier Lars Fr. H. Svendsen (32).