Filosofi: Måte å se verden på

«Ludwig Wittgenstein gjør det åpenbare og ordinære synlig og underlig.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For nøyaktig 50 år siden lå den østerrikske filosofen Ludwig Wittgenstein og døde på et lite loftsværelse i Cambridge. «Fortell dem at jeg har hatt et vidunderlig liv,» var det siste han sa før han sovnet inn 29. april 1951. Hva står igjen av Wittgensteins tenkning i dag? At filosofi kan vise oss nye måter å se verden på.

Wittgenstein skriver et sted: «Å, hvorfor er jeg til mote som om jeg skrev et dikt når jeg skriver filosofi?» Hva slags filosof kan si noe slikt? En som mener at filosofien hele tiden er i språket. Om ungdomsverket «Tractatus Logico-Philosophicus» hevder han at «arbeidet er strengt filosofisk og samtidig litterært».

Det er ikke av personlig særhet at han skriver som han gjør: springende, fragmentarisk, med utstrakt bruk av litterære virkemidler og bilder. Stil og språk kommer av at filosofi blir en virksomhet som skal gjøre noe med leseren: Ved å stille spørsmål på en annen måte og få problemer til å oppløses, fortone seg irrelevante og mindre viktige, eller av en annen type enn man tidligere trodde. Virkningene av en slik aktivitet kan vise seg i levd liv og menneskelige praksiser. Når filosofen ikke lenger blir en stor og «dyp» tenker, står han igjen som et menneske med bred hverdagslig erfaring som prøver å få i tale andre med tilsvarende problemer. Hans styrke er hans måte å spørre på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer