Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Fin å ha på vorspiel

Men delte meninger om Spellemann har noe å si for artistkarrieren.

(Dagbladet.no): Helt siden 1972 har norsk platebransje hedret sine egne artister med Spellemannpris, og om to uker skal harpene deles ut igjen i et direktesendt TV-show fra Oslo Spektrum.

Se de nominerte her.

Spørsmålet er om prisen er like lukrativ å motta som det ekstravagante showet tyder på. Prisvinnere fra de siste åra forteller Dagbladet.no at markedføringseffekten er minimal.

Fort glemt

- Det er ikke slik at man kan lene seg tilbake, puste ut og tro resten går av seg selv etter at man har fått Spellemannprisen. Salg og markedsføring må man jobbe hardt for selv, prisen er fort glemt etterpå, sier Siri Wåhlberg - mer kjent som artisten Sissy Wish, som snøt selveste Bertine Zetlitz for pris i klassen for beste kvinnelige artist i 2004, og som er nominert på nytt i år for plata «Beauties Never Die».

Hun mener den største effekten av prisen er innvortes.

- Den betydde noe i den forstand at det ga meg giv til å fortsette. Men markedsføringsmessig var det ikke mer enn en effekt der og da, sier Wåhlberg.

Marthe Valle, årets nykommer i 2005, har liknende erfaringer.

KAN VINNE IGJEN: Audrey Horne fikk pris i forfjor. Nå kan de vinne igjen. - Vi trodde effekten ville gå fort over, men fortsatt får vi bekreftelser på at folk husker Spellemannprisen, sier vokalist Torkjell Rød. I år er bandet nominert igjen. Foto: SCANPIX
KAN VINNE IGJEN: Audrey Horne fikk pris i forfjor. Nå kan de vinne igjen. - Vi trodde effekten ville gå fort over, men fortsatt får vi bekreftelser på at folk husker Spellemannprisen, sier vokalist Torkjell Rød. I år er bandet nominert igjen. Foto: SCANPIX Vis mer

Vorspiel-slager

- Det er vanskelig å peke på noen konkret salgs- eller markedsføringseffekt, men prisen kan være nyttig å vise til når man er en ny og ukjent artist på et lite plateselskap, og skal booke seg spillejobber.

- For min del var det likevel først og fremst en bekreftelse på at det jeg drev med er bra. Det var da jeg fikk Spellemannprisen at jeg bestemte meg for at jeg hvertfall skulle gi ut en plate til, sier hun.

Den kommer i mars. Spellemannprisen lånte hun ut til et utested i Trondheim, som ga henne rabatt i baren for å ha den til pynt, men nå har hun hentet den hjem til pynt på pianoet.

- Og det er stadig en vorspiel-slager å la gjestene holde den og framføre sin egen takketale, ler Valle.

Verdt å nevne i utlandet

Gry Bråtømyr, som er manager for fjorårsvinner Hanne Hukkelberg, vil imidlertid ikke avskrive effekten av å kunne kalle seg spellemannvinner.

- Man blir i kraft av prisen lagt merke til i media, samt at man opplever å ha en større tyngde ved egne forespørsel til media og arrangører - og vice versa. Man blir på en måte mer anerkjent, sier hun.

BRUKES I UTLANDET: Hanne Hukkelberg fikk pris for sin plate i fjor. Nå unnlater ikke hennes manager å nevne at hun er mottaker av en «Norwegian Grammy» når Hukkelberg skal selges i utlandet. Foto: SCANPIX
BRUKES I UTLANDET: Hanne Hukkelberg fikk pris for sin plate i fjor. Nå unnlater ikke hennes manager å nevne at hun er mottaker av en «Norwegian Grammy» når Hukkelberg skal selges i utlandet. Foto: SCANPIX Vis mer

- Når jeg henvender meg til utenlandske medier og aktører, er en «Norwegian Grammy» absolutt verdt å nevne. Akkurat nå bruker jeg dette i markedsføringa av Hannes «Rykestrasse 68» i Nord-Amerika, samt mot festivalen SXSW (South by Southwest) hvor hun skal spille i mars.

Gammel som fjellene

Bråtømyr har også jobbet med markedsføringen av bluegrassbandet Ila Auto, som fikk countryprisen i fjor.

- Jeg vet ikke hva prisen har å si for den typen plater Hanne gir ut, men den løftet absolutt Ila Auto ut av intet, sier hun.

Også hardrockbandet Audrey Horne, vinnere av metal-prisen for to år siden, mener den har en viss betydning.

- Siden Spellemannprisen er like gammel som fjellene, har den tyngde. Selv trodde vi effekten fort ville gå over, men fortsatt får vi bekreftelser på at det var noe folk la merke til, sier vokalist Torkjell Rød.

Lever lenge på festen

- Som band blir man tatt på alvor med en gang man har fått den. Og så var det jo en knallgod fest, man kan leve lenge bare på det.

Audrey Horne har i likhet med en rekke andre rockeband fra Bergen donert selve statuetten til rockeklubben Garage, som har montert den som dørhåndtak på dametoalettet. Det skal ikke forstås som noen degradering av prisen fra bandets side.

- Tvert imot, vi synes det er det perfekte stedet å ha den. Alle damene ser den, sier vokalisten.

Audrey Horne er i år nominert igjen, for oppfølgeren «Le Fol».

JOBBEN MÅ GJØRES LIKEVEL: Å få en Spellemannpris gir deg ikke anledning til å ligge på latsiden, konstaterer Sissy Wish.
VIKTIG BEKREFTELSE: - Men mest for min egen del, sier Marthe Valle, årets nykommer i 2005.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media