Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fin fado, vakker vesper

Stemningsfulle album fra norgesaktuelle Cristina Branco og finsk-norske Iro Haarla Quintet.

OSLO OG BERGEN:  Cristina Branco i Oslo i 2004. I slutten av måneden er hun tilbake for konserter i Oslo og Bergen, og samtidig utkommer hennes nye fado- og tangoalbum. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
OSLO OG BERGEN: Cristina Branco i Oslo i 2004. I slutten av måneden er hun tilbake for konserter i Oslo og Bergen, og samtidig utkommer hennes nye fado- og tangoalbum. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

ALBUM:  Portugisiske Cristina Branco er klar for konserter i Oslo (Cosmopolite) og Bergen (Bergenfest) i slutten av denne måneden, og omtrent samtidig utkommer det nye albumet hennes, «Fado, Tango» (eller «Não há só Tangos em Paris» som den portugisiske utgaven heter).

CRISTINA BRANCO: Vakkert og melankolsk fra norgesaktuell sanger.
CRISTINA BRANCO: Vakkert og melankolsk fra norgesaktuell sanger. Vis mer

Siden Brancos turnéband oppgis å være identisk med kjernebandet på albumet, er det all grunn til å tro at konsertrepertoaret vil inneholde mange av de samme sangene som albumet.

«Vespers»

Iro Haarla Quintet

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Branco synger tekstene av bl a Baudelaire, Brel og Antunes på fransk og portugisisk, og den smidige, klokkereine stemmen formidler melankolien og emosjonene til stilriktig fado- og tangotonefølge av først og fremst gitarer, bass og trekkspill. I den grad det finnes noe som minner om jazz på dette albumet, ligger det i kompet, der sigøynerjazzen spøker i det ikke altfor fjerne, men vokalt er Branco lenger unna jazzen enn noen gang, uten at det skal brukes mot henne når hun synger fado og tango som dette.

WEATHER REPORT: Seint, men smågodt. Mest for fansen.
WEATHER REPORT: Seint, men smågodt. Mest for fansen. Vis mer

DEDIKERTE Weather Report-fans — men muligens ikke så altfor mange andre — vil ha glede av arkivfrukten «Live in Berlin 1975», 40 minutter med Wayne Shorters «Freezing Fire» og «Mysterious Traveller» samt Joe Zawinuls «Scarlet Woman» og «Badia/Boogie Woogie Waltz».

«Vespers»

Iro Haarla Quintet

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

El-bassist Alphonso Johnson, perkusjonist Alex Acuña og trommeslager Chester Thompson utgjorde resten av denne tidlige WR-utgaven, som for all sin Zawinul-fyrte funkfryd er og blir en mellomfase mellom originalbesetningen og Jaco Pastorius-perioden.

COLIN VALLON TRIO:  Sveitsisk pianotrio i vidåpent lende.
COLIN VALLON TRIO: Sveitsisk pianotrio i vidåpent lende. Vis mer

Konserten er god uten å være glimrende, noe WR på sitt beste vitterlig var, og at den nå utgis i en dobbeltpakke med både lyd-cd og dvd med ZDF's prosaiske tv-opptak av konserten, gjør den til enda mer av et objekt for spesielt interesserte.

«Vespers»

Iro Haarla Quintet

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

SVEITSISKE Colin Vallon Trio er et nytt tilskudd til den europeiske ECM-familien, med «Rruga» som første visittkort. Pianist Vallon, kontrabassist Patrice Moret og trommeslager Samuel Rohrer låter innledningsvis som en slags «Esbjørn Svensson Trio møter ECM», men blir etter hvert langt mer ECM enn e.s.t. i en musikk rik på store, åpne fellesrom med masse cymbalklanger, ettertenksomme bassfraser og distinkt, tonevandrende pianospill i melodisk, men ikke uten videre oversiktlig melodisk lende. Trioen er etter sigende inspirert av musikk fra Kaukasus, men ikke mer enn at titler som «Fjord» og «Eyjafjallajökull» har sneket seg inn, med de referansene som ligger i det.

IRO HAARLA QUINTET:  Uforstyrrelig skjønnhet fra finsk/norsk kvintett.
IRO HAARLA QUINTET: Uforstyrrelig skjønnhet fra finsk/norsk kvintett. Vis mer

«VESPER» oversettes oftest med «aftensang» eller «katolsk kveldsgudstjeneste», og når finske Iro Haarla har valgt nettopp den tittelen (i flertall) til sitt andre ECM-album, må iallfall en av grunnene være den uforstyrreligheten som fyller store deler av musikken.

«Vespers»

Iro Haarla Quintet

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Men også roens motsats - eksistensiell turbulens - er en del av livet, og pianist/harpist/komponist/arrangør Haarla fyller sin musikk med begge deler, vel bevandret i kontrasteringens kunst og dynamikkens nødvendighet som hun er.

Kvintetten hennes med landsmannen Ulf Krokfors (kontrabass), Mathias Eick (trompet), Trygve Seim (saksofoner) og Jon Christensen (trommer) låter smått formidabelt i denne sakrale modusen, som nesten har noe av ragaens transcenderende vesen ved seg der den skaper øyeblikk av stor og inderlig skjønnhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media