Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fin fantasy

Barneboka «Artemis Fowl» er spekket med magi og teknologi. Det har gjort den irske forfatteren Eoin Colfer (35) til mangemillionær. Roll over, Harry Potter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mankells manifest

Eoin Colfer jobbet inntil i fjor som barneskolelærer, men skrev noen timer hver dag. Han har tidligere laget billedbøker og skuespill for voksne. Historien om Artemis Fowl, en tolv år gammel jævelunge av et kriminelt geni, er hans første fantasybok for barn. Så langt har den solgt 160000 i USA og 140000 i Storbritannia.

Eoin Colfer er vennligheten selv, dog stundom gnistrer hans øyne stygt. Særlig hvis du spør om han har kastet seg på Harry Potter-bølgen.

- Amerikanske journalister liker det der. De prøver å tirre meg opp. En gang innledet en intervjuet ved å si at dette er en kopi av Harry Potter.

Colfer fikk 700000 pund i forskudd fra forlaget for «Artemis Fowler», og Miramax har det meste klart for å lage filmen. Hva synes den vellykkede forfatteren er god barnelitteratur?

- Min favoritt er Mark Twain. Hans historier om Huckleberry Finn og Tom Sawyer gjorde dypt inntrykk på meg som barn. Jeg synes både seriøse barnebøker og de mer fantastiske kan være bra. Barnebokbransjen har stor integritet, og jeg vil si at det gis ut flere gode barnebøker enn romaner for voksne.

- Frir du til barna når du skriver så mye om teknologi?

- Som lærer prøvde jeg aldri å bli et av barna, men det er klart at det er et knep for å holde på særlig guttenes interesse. Jentene får sitt ved at Holly er bokas helt.

SUKSESS: Eoin Colfers suksessfulle barnebok er nå oversatt til norsk.Foto: TOR ARNE DALSNES
Hele Norges coronakart