Final Fantasy

Topp animasjon i tradisjonell historie.

De første dataskapte «skuespillerne» inntar nå lerretet i en ny og annerledes kinoopplevelse.

Våre venner er så naturtro som det vel går an å få dem med noen tastetrykk - veldig mange tastetrykk. «Final Fantasy» tok fire år å få ferdig.

Ikke at noen vil tro det er virkelige mennesker vi ser, og det er nok heller ikke meningen. Poenget er den dataskapte illusjonen, overført fra det suksessrike spillet med samme tittel til det store lerret med en rammehistorie som unnskyldning. Om vi noen gang har befunnet oss i cyberspace, er det gjennom denne filmen.

De visuelle nyvinningene gjør den derfor verdt å se, uansett hva vi måtte mene om innholdet. Det er et tradisjonelt tankespinn lagt til 2065, med gråsvarte visjoner av et ødelagt New York og omegn, der menneskene prøver å beskytte seg mot inntrengere fra rommet. De kan smitte folk med sine virus. For dr. Aki Ross (stemme ved Ming-Na) gjelder det å finne nøkkelen til bekjempelse av menneskenes fiender, rester av levende organismer. Ved hennes side: kaptein Gray Edwards (Alec Baldwin) og dr. Sid (Donald Sutherland).

Enkelte vil kunne legge inn i historien et element av åndens kamp mot makten, men den er nå temmelig tynn, likevel. «Final Fantasy» oppnår til tross for dette å hensette oss i en stemning av surrealisme og overjordiskhet med sine fantastiske landskaper av tenkte skrekkscenarier, der inntrengerne ter seg som en drøm av gjennomskinnelig, lysende ondskap. Noe langt, men et syn, altså.

VIRKELIG PÅ DATA: Final Fantasy