Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP 2020

Finalen: Dette er dommen

Slik vurderer Dagbladets anmelder de ti utvalgte MGP-artistene. Nivået er høyt, så dette kan bli svært jevnt og spennende.

GRAND FINALE: Kåre Magnus Bergh, Ronny Brede Aase og Ingrid Gjessing Linhave har kostymemessig tatt oss gjennom MGPs 60-årige historie. Etter finalen lørdag er også den norske MGP-finalen historie. Da har vi en vinner som går til den europeiske finalen, som arrangeres i den nederlanske byen Rotterdam i mai. Foto: Anders Grønneberg
GRAND FINALE: Kåre Magnus Bergh, Ronny Brede Aase og Ingrid Gjessing Linhave har kostymemessig tatt oss gjennom MGPs 60-årige historie. Etter finalen lørdag er også den norske MGP-finalen historie. Da har vi en vinner som går til den europeiske finalen, som arrangeres i den nederlanske byen Rotterdam i mai. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Nå er MGP-buketten på ti finalister klar. Lørdag er det Melodi Grand Prix-finale. I fem uker har vi telt ned med ukentlige landsdelsfinaler. Én fra hver region fikk finalebillett, og en egen MGP-jury plukket ut fem direktekvalifiserte artister.

Vi presenterer i dag de terningene artistene fikk i sin tv-opptreden. Hvem som går videre, er svært vanskelig å si: lar vi oss blende av «Game of Thrones»-estetikken til Rein Alexander, av stemmen til Ulrikke, av popperlen til brødrene Solli-Tangen eller av Tones lekre låt? Vel bekomme.

1. Raylee: «Wild»
Tekst og melodi: Andreas Stone, Anderz Wrethov og Laurell Barker.

FINALE: Raylee. Foto: NRK
FINALE: Raylee. Foto: NRK Vis mer

Raylee byr på fest og fyrverkeri, for det er jo dette det handler om i MGP-sirkuset. Låta «Wild» gir groovy og deilige vibber i retning Shakira og Jennifer Lopez, og stemmen hennes kler denne strandparty-låta godt. Raylee Charlotte Kristiansen, 22 år fra Arendal, er barnestjerna som tidligere har fått vist seg fram i «Stjernekamp», i MGP og «Skal vi danse». Hun har, til tross for sine 22 år, ti års fartstid som artist - og hun ter seg selvsikkert på scenen.

2. Emil & Didrik: «Out of Air»
Tekst og melodi: Fredrik Boström, Mats Tärnfors, Niclas Lundin og Didrik Solli-Tangen.

FINALE: Didrik og Emil Solli-Tangen. Foto: NRK
FINALE: Didrik og Emil Solli-Tangen. Foto: NRK Vis mer

Emil og Didrik er to eminente vokalister, og de kler hverandre. «Out of Air» er en liten «rysare». At den kommer til å gjøre det bra i finalen, er vel udiskutabelt. «Out of Air» er en låt vi trygt kan sende til Nederland og den europeiske MGP-finalen i mai. Det er et sterkt, melodisk popsukkertøy. «Out of Air» duver, røsker og det gnistrer virkelig når vokalkraften går opp i melodien. Det blir mange sterke låter og sangprestasjoner lørdag, og de to brødrene kan gå til topps.

3. Magnus Bokn: «Over The Sea»
Tekst og melodi: Alexander Rybak, Joakim With Steen og Magnus Bokn.

FINALE: Magnus Bokn. Foto: NRK
FINALE: Magnus Bokn. Foto: NRK Vis mer

Magnus Bokn er kjent fra «The Voice» og «Idol». «Over the sea» er signert Alexander Rybak og Joakim With Steen, og var den ubestridt beste låta fra Vestlandet i den fjerde delfinalen. Den er en fengende stillferdig akustisk folk'n'visepop – en låt Ed Sheeran kunne hatt en hit med. Den 25 år gamle Bokn presenterte bidraget i all enkelhet - litt som en proletar fra 30-åra, og det ble et litt traust show som bør spisses litt, mente vi etter hans opptreden sist. Hva med å legge låten i litt høyere i toneleie? Da vil stemmen komme bedre til sin rett.

4. Akuvi: «Som du er»
Tekst og melodi: Beatrice Akuvi Kumordzie, Andreas Stone, Costa Leon og Amin Zana.

FINALE: Beatrice Akuvi H. Kumordzie. Foto: NRK
FINALE: Beatrice Akuvi H. Kumordzie. Foto: NRK Vis mer

Akuvi rører i en musikalsk heksegryte med mange spennende elementer. Det er spenstig, friskt og luftig. Her er reggae, afrikansk gospel, afropop, R & B og hip hop. Akuvi tar oss med til en musikalsk reise til Sør-Afrika. Jeg kan ikke fri meg for at noe av det pirrende og medrivende i denne låta minner litt om Gabrielle og Admiral P. Det er også den eneste låta med norsk tekst, men blir nok ikke den vi sender til Nederland og den europeiske finalen i mai, konkluderte vi etter å ha hørt henne i delfinalen.

5. Kristin Husøy: «Pray For Me»
Tekst og melodi: Roel Rats og Kristin Husøy

FINALE: Kristin Husøy. Foto: NRK
FINALE: Kristin Husøy. Foto: NRK Vis mer

Kristin Husøy var den beste artisten i den tredje delfinalen - og framsto som en gledelig MGP-overraskelse. Stemmen innehar både karakter og selvsikkerhet, med et vokaluttrykk som kan minne om tyske Lena Meyer-Landruts Eurovision-vinner «Satellite» fra 2010. «Pray For Me» er full av myk soul, skitten gospel og ulmende R & B. Ungjenta viser en moden smak med forbilder som Amy Winehouse, Lauryn Hill og Ella Fitzgerald. Dette er en artist vi tåler å høre mer av i framtida, uansett hvordan det går i kveld.

6. Rein Alexander: «One Last Time»
Tekst og melodi: Erik Smaaland, Kristoffer Tømmerbakke og Rein Alexander.

FINALE: Rein Alexander. Foto: NRK
FINALE: Rein Alexander. Foto: NRK Vis mer

Da Rein entret scenen i den andre delfinalen, så han ut til å være tatt ut av en tv-serie - med navn som kler rollen. Med kraften han har, både i stemmen og med sin pondus, kunne han hatt en hovedrolle som barbar i «Game of Thrones». «One Last Time» åpner høydramatisk med piskende rytmer og voldsom vokalkraft. Rein har gjort mye forskjellig i karrieren, ikke alt har imponert like mye - men her er han i sitt rette element. Det står Eurovision Song Contest-finale tatovert i panna hans, og hvorfor skal vi ikke sende ham til Nederland?

7. Tone Damli: «Hurts Sometimes»
Tekst og musikk: Helge Moen, Jim Bergsted, Jethro Fox og Tone Damli.

FINALE: Tone Damli. Foto: NRK
FINALE: Tone Damli. Foto: NRK Vis mer

Skal det bli Tone Damlis tur - og opptur - denne gang? Hun tapte med sangen «Butterflies» for Alexander Rybak da hun var med i MGP 2009. Det er kvalitet nok i hennes «Hurts Sometimes» til seier, men det kommer likevel til å bli en tøff kamp. Jeg kunne kanskje ønske litt mer dynamiske tv-klipp og scenografi, for «Hurts Sometimes» er rolig og krever mer visuelt trøkk enn dette. Men Tone Damlis låt er klassisk godt håndverk, og hun synger svært godt - og ikke minst er hun stilsikker i sin framføring.

8. Sondrey: «Take My Time»
Tekst og melodi: Ola Frøyen, Eric Lumiere og Terhi Pippuri.

FINALE: Sondrey. Foto: NRK
FINALE: Sondrey. Foto: NRK Vis mer

Sondrey har på kort tid gjort artistiske kvantesteg siden han gikk gradene i «Stjernekamp» i fjor. Der viste han stor utvikling fra lørdag til lørdag, var konklusjonen etter å ha hørt ham for seks uker siden. Sondres «Take My Time» er en lettlikt R & B og soul-låt som spretter lekent framover. Sondrey har en varm og god stemme, men selve melodien imponerer ikke. Jeg lytter, men hører lite – den blåser forbi som vinden du så vidt hører, men ikke ser. Det er mye musikalitet og fine bevegelser her, så vi ønsker 25-åringen Sondre Mulongo Nystrøm god tur videre i finalen, selv om han neppe blir årets vinner.

9. Ulrikke Brandstorp: «Attention»
Tekst og melodi: Christian Ingebrigtsen, Kjetil Mørland og Ulrikke Brandstorp.

FINALE: Ulrikke Brandstorp. Foto: NRK
FINALE: Ulrikke Brandstorp. Foto: NRK Vis mer

Ulrikke har en stemme som funkler og glitrer, en juvel i denne MGP-forsamlingen. For en stemmeprakt, så uendelig vakkert! Vi forventer oss en vokalprestasjonen av de beste i morgen. Låta er inn til beinet solid. Et sterkt låtskriverteam står bak denne: Christian Ingebrigtsen og Kjetil Mørland. «Attention» er utsøkt med en fin melodi med et flortynt og lett arrangement og sterk produksjon. Dette er storslagent - en låt vi trygt kan sende til den europeiske finalen.

10. Liza Vassilieva: «I am gay»
Tekst og melodi: Audun Agnar Guldbrandsen, Stian Nyhammer Olsen, Myrtoula Røe og Liza Vassilieva.

FINALE: Liza Vassilieva. Foto: NRK
FINALE: Liza Vassilieva. Foto: NRK Vis mer

Regnbuen synger mot oss i Liza Vassilievas «I am gay». Jeg erklærer meg både som homo og skeiv i de tre minuttene låta varer. Liza (30) er født i Murmansk, og kom til Kirkenes da hun var tre år gammel. Sangen er en heliumballong fylt med lystgass, liflige dufter og feromoner. «Coz I'm gay» er en hyllest til livet og til forskjellene. Liza synger og viser en deilig tilnærming til livet. Låta svinger og spretter og er rett og slett en liten lykkepille. Finaleplassen er fortjent.

Hele Norges coronakart