Eurovision 2019

- Finalen i Israel har tidenes høyeste billettpriser

Må betale opp mot 10 000 kroner for en billettpakke.

STIVE PRISER: Morten Thomassen, president i Den norske Grand Prix-klubben, mener at billettprisene til MGP-finalen i Tel Aviv er uhørt høye. Foto: NTB scanpix
STIVE PRISER: Morten Thomassen, president i Den norske Grand Prix-klubben, mener at billettprisene til MGP-finalen i Tel Aviv er uhørt høye. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

President i den norske Melodi Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, fortviler. Han er oppgitt over billettprisene til Eurovision-finalen i Israel, og forteller at det legger en stor demper på årets begivenhet i Tel Aviv lørdag 18. mai.

Billetter skal også ha havnet på svartebørsen, og alt salg er nå sluttet.

- Det har ført til at langt færre fra Norge reiser til finalen i år, sier Thomassen.

- Hinsides billettpriser

Han forteller at hvert eneste år reiser over 100 MGP-fans til den europeiske finalebyen i regi av den norske MGP-klubben. Der møter de fans fra hele verden og følger prøver, delfinaler og selvsagt hovedfinalen.

- I år blir vi bare rundt halvparten så mange fra den norske MGP-klubben som reiser, sier Thomassen.

- Billettprisene er bare helt hinsides. Aldri har det vært dyrere enn i år. Det har ført til at bare noen av oss har skaffet billett til selve finalen. Mange kommer til å se den på storskjerm et eller annet sted i Tel Aviv, sier MGP-presidenten.

- Latterlige billettpriser

Årets billettpriser til hovedfinalen ligger på mellom 2000 og 5000 norske kroner. Ønsker du en såkalt «golden circle»-billett, en billettpakke som gir plassering nær scenen og som gjelder finalen og de to delfinalene tidligere i uka, må du ut med 10 000 kroner.

- 10 000 kroner er jo helt latterlig, sier Morten Thomassen.

PÅ SAKEN: Jon Ola Sand, EBU-sjef. Foto: NTB scanpix
PÅ SAKEN: Jon Ola Sand, EBU-sjef. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vanligvis koster en slik billett 3-4000 kroner, en tredel av prisen. Til sammenlikning kostet en billett til finalen i Telenor Arena i 2010, da Norge var vertskap, 1600 kroner for en plass på første rad. Hvis du skal på generalprøven i Tel Aviv, så er de billigste billettene fra 800 kroner. Og det for en generalprøve, tordner Thomassen.

Selges på svartebørs

I helga ble det kjent at billettsalget til Eurovision i Israel er stanset grunnet mistanke om at hundrevis av de beste billettene er solgt til toppledere innen idrett og mediene.

Sjef i Den europeiske tv-unionen (EBU), Jon Ola Sand, er kjent med saken om påstått billettjuks.

- Vi kjenner til at det skal ha skjedd uregelmessigheter ved salg av billetter, og vi har bedt arrangøren, kringkasteren KAN, om å rydde opp. EBU har ingen ting med verken priser eller salg av billetter å gjøre, sier Sand til Dagbladet.

En liten arena

Han forteller at prisene i år er rekordhøye, men at den europeiske tv-unionen ikke kan gjøre noe med det. Han forklarer noe av prisnivået i år med at arenaen Tel Aviv Expo bare tar 5-6000 publikummere.

Det er mindre enn halvparten av hva Telenor Arena gjør. 16 000 var til stede under MGP-finalen der i 2010.

- Arrangøren, kringkasteren KAN, priser finalen som en hvilken som helst kommersiell konsert, som om det skulle være en Rihanna- eller Justin Bieber-konsert. Det er det lite vi kan gjøre noe med, sier Sand.

Utsolgt på ti minutter

Jon Ola Sand og EBU følger nøye med hva som skjer med billettsalget videre. Før helga ble det lagt ut 2000 billetter, som forsvant på ti minutter. Ifølge Times of Israel er billetter blitt solgt til to og en halv ganger pålydende pris på svartebørsen.

- Det har ikke vi i EBU noen holdepunkter på at skal ha skjedd. Det vi kjenner til, er at en del billetter er blitt solgt via andre kanaler. Og det skal ikke skje, sier Sand.

Han opplyser at 70 prosent av finalebillettene er øremerket det israelske publikummet, mens 30 prosent av billettene fordeles til resten av Europa. Han opplyser at den norske delegasjonen, via NRK, har fått 15 billetter til finalen 18. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer