Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap: «Paradise Hotel», sesong 10, episode 48

Finalerecap: 16 kriterier for å bli en verdig «Paradise Hotel»-vinner

Vi gir deg svaret på livets VIRKELIG store spørsmål.

Foto: TV3
Foto: TV3 Vis mer

ADVARSEL: INNEHOLDER SPOILERE OG FORSØK PÅ NITTITALLSIRONI

Det er sommer, det er sol, og det er Pærra! Finale til og med! Og tiårsjubileum!

La oss sette i gang.

Triana sprader ned trappen, og løfter kjolen akkurat nok til å gå trygt ned og/eller få vist frem den nye lårtatoveringen sin.

Jada, Triana. Kjempefin. Foto: TV3
Jada, Triana. Kjempefin. Foto: TV3 Vis mer

«I ti år har gjester sjekket inn og ut av Paradise Hotel». Ingen skal anklage denne programlederen for ikke å være informativ, jaffal.

«Legender har kommet og gått. Veien mot finalen har vært tøff. Dagene har også vært fylt av kjærlighet og glede».

Det hele illustreres med bilder fra den gangen Karoline slo hjul naken, et tidløst symbol på både kjærlighet, glede og ikke minst tøffe veier.

Selv digitale sommerfugler kan ikke treffe blink hver gang . Foto. TV3
Selv digitale sommerfugler kan ikke treffe blink hver gang . Foto. TV3 Vis mer

«Nå står vi igjen med tre par».

Det er Marius og Ine Beate, Julie og Leo, og Ingrid og Erik. Sistnevnte understreker at hvis han taper denne finalen er alt bortkastet, da «kunne jeg like gjerne røket ut i uke én». Og den ser jeg, da har han jo kastet bort 12 uker av sitt liv på å blant annet bli vartet opp gratis på luksushotell, få seg kjæreste og andre sånne irriterende hindringer på veien til det eneste som betyr noe.

Tradisjonen tro i finaleepisoder er vi nødt til å bruke første akt på å trå vannet før vi kan komme oss til første cliffhanger.

På den positive siden får klipperne brukt opp restelageret sitt av fancy dronebilder av hotellet.

Gjengen står opp. Julie har brukt hele natten på å gå gjennom alle tenkelige scenarier. Skal hun kaste kulen på 500 000? På 200 000? Mulighetene er uendelige, eller i hvert fall nesten nok til å telle på to hender.

Marius er trøtt. «Tar ikke helt av på morran», sier han, en ganske unik tilstand han sikkert er helt alene i befolkningen om å ha.

Før sesongens aller siste frokost reflekterer Ina Beate over at alt de gjør her i dag er for siste gang her inne. «Eg gruer meg til å ikke gjør meir her inne», sier hun, og plutselig ble alt fryktelig eksistensielt.

De får et brev, som informerer om det alle visste: at det snart er tid for jury-seremoni, der Team Ingerik og Team Marius Beate skal grilles. Men så får de vite noe de ikke visste: i år kan ikke gevinsten deles hvis noen slipper kula!

Gjengen prosesserer nyhetene. Leo sier med tett siddis-nese at «det brevet bare bekrefta det einaste bekymringen jeg og Julie har hatt, om at meg og Julie for stå som et par i finalen», og den setningen gir vel en slags mening om du ikke pirker for nøye bort i den, men først og fremst bekrefter den min teori om at mexicansk pollen er spesielt røff mot bihuler fra Rogaland (se også: alle andre PH-deltagere fra Stavanger-området).

Gutta diskuterer hva Leo, som allerede er sikret finaleplass, skal gjøre i en eventuell kuleseremoni: to slipp or not to slipp.

«Bedre å være drittsekk enn å være pengelens. Faen, 500 eller 400 det hakke no’ å si, Leo», sier Erik, og minn meg på å sjekke om dialogen i denne episoden er skrevet av Wam & Wennerød.

Erik får så mye vann på mølla at det går helt i ball for ham: «Ta og headbutt den ned i bakken hvis du står med to...esh-spikspekka..[sensurert]...æ går og drit.»

«One last time», sier han og gjør sitt fornødne.

Herlighet, selv dobesøkene er visst eksistensielle for den gjengen her.

Juryen er samlet, og jeg tror kanskje Kristian Renè (sic), som er med for tredje gang i år, er den første pærra-deltageren med grått hår.

«Just when I think I am out, they pull me back in.» Foto: TV3
«Just when I think I am out, they pull me back in.» Foto: TV3 Vis mer

Parene skal holde sine forsvarstaler. Ingrid går knallhardt ut med sin taktikk: å være så servil som mulig. «Begge par fortjener like mye å vinna, men meg og Erik har stått gjennom veldig mya, både på godt og vondt.»

Og å stå gjennom mye godt og vondt er vel et kriterie så godt som noe for at man fortjener noe mer enn andre selv om begge fortjener det like mye, antar jeg.

«For en jævla rollercoaster det har vært», sier Erik. Ja, litt som livet sjæl, i hvert fall hvis vi skal tro Ronan Keating.

Han mener de bør vinne fordi «det har ikke vært en mer usikker plass å stå enn bak mæ, siden alle på et eller annet tidspunkt har tenkt at æ var så sterk». Hm. Jeg tror vi sier pluss 50 poeng for snikskryt der, Erik, og minus 20 for logikk på Trump-nivå. 30 poeng til Smygard.

Marius argumenterer for at mens de andre har styrt rundt, har han holdt seg litt mer tilbake. «Dem ser kanskje at jeg har glidd litt i sona til Erik», sier han, og jeg tør ikke innrømme at jeg ikke skjønner bæret av hva han snakker om, for jeg vil late som jeg er down med kidsas lingo, og er allerede i minus siden jeg nettopp allerede avslørte alderen min med å trekke Ronan Keating-referanser opp av bowlerhatten min.

«VI har ikke gjort noe slemt her. Vi har behandlet alle bra. Jeg synes at det er sånn det skal være», sier Ina Beate, som tydeligvis tror hun har meldt seg på «Drømmehagen».

Det er Charlottes tur til å grille Ina: «Du føler at du står verdig i en finale selv om du har vært svært sjelden med i diskusjoner og eventuelt valg eller gjort noe som helst?»

Ina blir svar skyldig, og tenker så det knaker: har hun vært eventuelt valg eller gjort noe som helst? Og føler hun faktisk at hun står verdig i en finale?

Det siste spørsmålet har ridd menneskeheten som en mare de siste ti årene, helt siden de første deltagerne i «Paradise Hotel» prøvde å dechiffrere hva i alle dager som faktisk var kriteriene for å være en verdig vinner. Her er en scene fra den sesongen, (fra sånn ca 1:30):

Alle de virkelige store konseptene i tilværelsen fremstår så intuitive og selvforklarende helt til vi prøver å sette ord på dem. Hvordan definerer man kunst? Hva er egentlig kjærlighet? Og ikke minst: hva er en verdig Pærra-vinner?

Det er på tide at vi avklarer dette én gang for alle. Det virker som om samtlige deltagere har det helt klart for seg hva som er en verdig vinner, men ingen har noensinne prøvd å nedfelle kriteriene svart på hvitt.

Før nå.

Jeg er kanskje bare en skarve recapper med fritidsproblemer og dårlig musikksmak, men dette er fra nå av mitt kall. Dette er det jeg skal huskes for.

Mine damer og herrer, jeg gir dere «Paradise Hotels» verdighetskriterier.

Foreløpig i episoden har vi fått presentert fire av dem:

1. Stå gjennom veldig mye på godt og vondt.

2. Stå bak noen som er veldig sterk.

3. Ikke styre rundt, men holde seg litt mer tilbake.

4. Ikke gjøre noe slemt, og behandle alle bra.

Jeg kommer tilbake til resten etter hvert som de dukker opp, for nå er det på tide å stemme, og apropos verdighet, så ser det ut til at Mathias og Oskar har inngått veddemål om hvem som greier å se mest uverdige ut på håret.

Uavgjort. Foto: TV3
Uavgjort. Foto: TV3 Vis mer

Alle går til urnene. Karoline er bekymret for at noen skal se hva hun skriver, selv om de andre sitter mange meter unna.

«Jeg har min mening. Jag tror alla vet min mening», sier Oskar. Ok.

Kristian Renè er usikker, og da tenker han ikke bare på hvilken vei aksenten i navnet hans skal ligge.

Charlotte synes «selvfølgelig at begge partene er verdige vinnere og alle har spilt sitt spill, da, og gjort det på forskjellige måter», og der fikk vi jaggu meg vårt femte kriterie.

5. Spille sitt spill, da, og gjøre det på forskjellige måter.

Avstemningen blir det motsatte av Mathias, altså hårfin, og til slutt står det hele om én stemme.

«Er Gud med meg så er faen meg Gud med meg nå», sier Marius, rett før han taper valget, og motbeviser dermed en gang for alle Herrens eksistens. Vi er alene i universet. :/

Juryen sendes hjem, og så poppes en flaske av hotellets nest billigste cava. Julie er superglad for at det er Erik og Ingrid i finalen, Ingrid er nemlig verdens beste venninne i hele verden, og Erik har vist at han vil ha henne her med alle diskusjonene han bryter inn i for å forsvare henne hele tiden.

Og vi kan føye to punkter til på listen.

6. Være verdens beste venninne.

7. Bryte inn i diskusjoner hele tiden.

Så er det tid for den klassiske vervekampanjen til neste sesong, der alle deltagerne forteller om at dette har vært en sinnssykt sinnssyk opplevelse og det beste her er alle menneskene og blablabla, og Julie bare «hvis du noen gang har vurdert å melde deg på «Paradise Hotel» så burde du gjøre det, for du kommer aldri til å angre», som er litt som å si at portrettet du fikk han gatetegneren i Magaluf til å tegne av deg ble dritbra før du har sett resultatet og at han tegnet deg med skikkelig stor nese, sykkelhjelm og en jojo i hånden.

Ingrid tipper hun og Erik kommer til å tape, men Erik, som tror «selvinnsikt» er det du får hvis du svelger et gopro-kamera, er sikker på at alle kommer til å stemme på dem.

«Men den stigen MÅ jo lede et eller annet sted? Ingen ville vel vært så sjuke i hue at de bare plasserer en vilkårlig bambusstige på veggen. Kanskje det er til Narnia? Du går først.» Foto: TV3
«Men den stigen MÅ jo lede et eller annet sted? Ingen ville vel vært så sjuke i hue at de bare plasserer en vilkårlig bambusstige på veggen. Kanskje det er til Narnia? Du går først.» Foto: TV3 Vis mer

Hun prøver å forsikre seg om at de skal dele pengene og ikke slippe kula. Erik trøster henne: «Ingrid, pænga, det kan man tjen, og det kan man jobb før. Men det tar kanskje seks år mellom hver gang æ finne nån æ lika». Og hvis ikke dét får ei jente til å føle seg spesiell så vil jeg gjerne vite hva som skal til.

Leo sier han har en god følelse, mens han prøver å klore ut øynene sine.

Sånn går det når man binger «Nesten Voksen» rett før man drar til Mexico. Foto. TV3
Sånn går det når man binger «Nesten Voksen» rett før man drar til Mexico. Foto. TV3 Vis mer

Han er sikker på Julie kommer til å kaste kula. «Eg bare trur at e kommer til å komme henne i forveien», som er nasal-siddisk for «forkjøpet», hvis du lurte.

Og det ble dag og det ble kveld den 48. dag på hotellet.

Juryen marsjerer inn til finalen.

Parene setter seg. Erik mener sjokkerende nok at alt annet enn seier vil være en jævla skuffelse. «Æ føler æ fortjener det. Så nå får bare verden gi meg det æ fortjen». Hørte du det, verden? Du SKYLDER Erik, og det er på tide å betale regningen.

8. Fordi du fortjener det.

«Velkommen til den store finalen», sier Triana. «Er dere spente?» spør hun finalistene.

Ja.

«Er dere spente?» spør hun juryen.

Jada, de er spente de også.

Triana lurer et øyeblikk på om hun skal spørre kamerateamet og bartenderen om de også er spente, men så får hun tegn om at hun har halt ut tiden nok, så vi kan sette i gang.

Newa er fortsatt bitter for at Julie sendte henne hjem, og har ingen behov for å være venn med henne på utsiden. Å se Erik igjen, derimot, er «utrolig godt». Lurer på hvem hun stiller seg bak i dag, jeg!

«Kristian Renè, hvor mange ganger har du vært i juryen nå?» erter Triana.

KriRè humrer overbærende, men øynene hans sier «bare vent til jeg finner den siste Infinity Stone’n og kan slette deg fra universet med et eneste knips».

«Det her blir tredje gang», sier han. «Legender, det skapes ikke over natta». Nei, de spretter ut av kaker, hvis jeg ikke husker helt feil.

Finalistene skal få holde sine forsvarstaler. Til tross for at Erik tidligere i dag mente juryen hadde mye å grille ham på, sier han «vi har ikke spilt skittent. Æ føler æ har manøvrert meg gjennom det her som Magnus Carlsen gjør i VM i sjakk».

«Om æ kan nevn en negativ og en positiv side med mæ sjøl, herr potensielle arbeidsgiver? Vel, det negative e at æ dessverre e en såpass sterk speller at det slår negativt ut før dem som står bak meg. Min mest positive side e at æ e SINNSSYKT ydmyk.» Foto: TV3
«Om æ kan nevn en negativ og en positiv side med mæ sjøl, herr potensielle arbeidsgiver? Vel, det negative e at æ dessverre e en såpass sterk speller at det slår negativt ut før dem som står bak meg. Min mest positive side e at æ e SINNSSYKT ydmyk.» Foto: TV3 Vis mer

Ingrid, på sin side, føler hun fortjener en plass i finalen rett og slett fordi hun har vært god og snill.

Det andre paret får spørsmål om hvorfor de mener at de bør vinne.

«Meg og Leo, vi har jo vært to vidt forskjellige personer», svarer Julie. Observasjonsevnen hennes kjenner tydeligvis ingen grenser.

«Eg startet litt som en høns uten et hode». Hater når det skjer.

Leo mener Julie er en særdeles god representant for spillet her inne, og at han har stått for trivselsfaktoren.

Vi har med ett fått mange flere kriterier til listen:

9. Ikke spille spillet.

10. Manøvrere seg som Magnus Carlsen i VM i sjakk.

11. Være god og snill.

12. Være to vidt forskjellige personer.

13. Starte som en høns uten et hode.

14. Spille spillet.

15. Være gledesspreder.

Juryen skal gjøre sitt. Paret med flest jurymedlemmer bak seg vinner, akkurat som i norsk rettsvesen!

Karoline går til Leo og Julie.

Ina går straka veien til Erik og Ingrid. Her skal det ikke bygges noe drama, nei.

Charlotte går til L&J.

Newa, som har en høns å plukke med Julie, går til Erik og Ingrid, og sier «sorry not sorry» til Julie! Å fyyyyyy flate, det er DRØYT å si ass, Newa. Der tenker jeg Jølle fikk litt av hvert å tenke på, ja.

Marius går bak Erik og Ingrid. «Oppi mitt hode er det bare ett vinnerpar her i kveld». Det er helt riktig, akkurat som utenfor ditt hode også. Du har fortsatt reglene til fulle, det er bare ett par som vinner, ikke to.

Det er Oskars tur. Julie er trygg, hun mener at alle valgene Oskar har tatt her inne «har egnet meg». Bortsett fra valget om manbun’en. Den hverken egner eller gagner noen. Han går til dem.

Oskar, eller First Price-Zlatan, som han foretrekker å bli kalt. Foto: TV3
Oskar, eller First Price-Zlatan, som han foretrekker å bli kalt. Foto: TV3 Vis mer

Mathias synes det er to verdige finalepar.

16. Fordi Mathias synes det.

Han går til Leo og Julie.

«Bare vent til Lord Voldemort får høre om dette. Da vil dere angre, da.» Foto: TV3
«Bare vent til Lord Voldemort får høre om dette. Da vil dere angre, da.» Foto: TV3 Vis mer

Stillingen er 4-3, og KriRè og Ann Mariell står igjen. Han skal få muligheten til å avgjøre. «Selvfølgelig på sin plass», sier herren over liv og død. «Det er æ som har gjort mest i «Paradise Hotel sin historie».

Han vil se kula knuses, og begynner å gå. Han bruker selvsagt laaaaang tid, tar en god runde via Erik og Ingrid. Sånn her skal det gjøres, folkens! Omsider går han til Julie og legger en corleone’sk hånd på skulderen hennes.

«Barzini is dead. So is Phillip Tattaglia. Moe Greene. Stracci. Cuneo. Today I settled all Pærra business. Now, can someone please tell me which way the accent in «Renè» goes?» Foto: TV3
«Barzini is dead. So is Phillip Tattaglia. Moe Greene. Stracci. Cuneo. Today I settled all Pærra business. Now, can someone please tell me which way the accent in «Renè» goes?» Foto: TV3 Vis mer

Leo og Julie er i finalen!

THIS. IS. PÆRRA! Foto: TV3
THIS. IS. PÆRRA! Foto: TV3 Vis mer

Erik er sur!

Skikkelig sur!

«Kunne like gjerne dratt i uke én», gjentar han. Ja, det er rart det der med hva man kunne gjort annerledes hvis man bare kunne sett fremtiden, Erik.

Så banner han så hardt at han blipes ut.

«Du vant jo kjærligheten», prøver Triana, og sikter til Ingrid.

«Whateverest», tenker Erik. «Heldigvis bare seks år til med dette», tenker Ingrid.
    Foto: TV3
«Whateverest», tenker Erik.
«Heldigvis bare seks år til med dette», tenker Ingrid.
Foto: TV3 Vis mer

«Kan godt hende de fortjente det, men æ følte æ fortjente det mer. Punktum føkkings finale. Meneh åkeeeei. ‘Gratulerer’. ‘Bra’ jury», sier han, i et av de vakreste eksemplene på utilslørt nittiallsironi jeg har sett på år og dag. Det eneste som manglet var at han slang på «Not» på slutten. Femti poeng til Smygard.

Men han er ikke ferdig, han har behov for å rasjonalisere bort tapet ytterligere.

«Det kan hende at folk ville se litt action siden begge de har lovet å slippe kula». Ja, det må det være, Donald jr. Ellers hadde jo sjarmigheten din åpenbart gått seirende ut.

Men det Erik «glemte» midt i utblåsningen sin er jo at ingen andre enn ham vet at begge vinnerne har tenkt å slippe kula. Og nå sa han det høyt. Dette blir interessant.

Det er tid for troskapstest, og Triana har lagt frem noen helt ekte gullbarrer som representerer 50 000 kr hver.

Det gulleste gullet gull kan kjøpe. Foto: TV3
Det gulleste gullet gull kan kjøpe. Foto: TV3 Vis mer

«Det at Leo er så godhjerta gjør at jeg frykter han ikke kommer til å slippe kula, men samtidig tror jeg han kommer til å gjøre et, for han er veldig flink til å tenke på seg selv.» Ah, den paradoksale, menneskelige kompleksitet oppsummert i én setning.

Vi er i gang.

Triana legger 100k i gull på bordet, og enten er hun sabla sterk, eller så er gull blitt betydelig lettere siden jeg hadde naturfag.

Gøy å se at all crossfit'en gir resultater. Foto: TV3
Gøy å se at all crossfit'en gir resultater. Foto: TV3 Vis mer

200k.

Julie er trygg på Leo.

Leo, på sin side, er trygg på at Julie kommer til å kaste kula.

Så han kaster kula. På 200k.

«Sorry, Jølle», sier han.

«Neida, det går fint», sier Julie, som om han bare kom i skade for å ta en slurk av hennes vannglass. Generasjon Raus, ass <3

«Eg ekje materialist», sier Leo. Det var derfor han heller ville dolke partneren sin i ryggen og gå hjem med 200k, enn å risikere å gå tomhendt hjem med ingenting annet enn...kremt...verdigheten sin. Tenk hva denne fyren kunne fått til om han var materialist.

Og så er Pærra over for i år, punktum føkkings finale, men allerede nå kan dere fremtidige, håpefulle deltagere begynne å pugge jukselappen min, en oppskrift på garantert seier.

Her er verdighetskriteriene i sin helhet:

«Paradise Hotels» verdighetskriterier:

1. Stå gjennom veldig mye på godt og vondt.

2. Stå bak noen som er veldig sterk.

3. Ikke styre rundt, men holde seg litt mer tilbake.

4. Ikke gjøre noe slemt, og behandle alle bra.

5. Spille sitt spill, da, og gjøre det på forskjellige måter.

6. Være verdens beste venninne.

7. Bryte inn i diskusjoner hele tiden.

8. Fordi du fortjener det.

9. Ikke spille spillet.

10. Manøvrere seg som Magnus Carlsen i VM i sjakk.

11. Være god og snill.

12. Være to vidt forskjellige personer.

13. Starte som en høns uten et hode.

14. Spille spillet.

15. Være gledesspreder.

16. Fordi Mathias synes det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media