Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Finansfolk svindler mye mer enn vi tror

- Utrolig hvordan folk uten kompetanse kan tjene seg søkkrike, mener tysk forfatterstjerne.

SATIRE: To nye bøker av den tyske suksessforfatteren Daniel Kehlmann kommer på norsk i disse dager. «Jeg & Kaminsky» er en parodi på biografibransjen. «F» er et satirisk familiedrama med svindel og selvbedrag som tema. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SATIRE: To nye bøker av den tyske suksessforfatteren Daniel Kehlmann kommer på norsk i disse dager. «Jeg & Kaminsky» er en parodi på biografibransjen. «F» er et satirisk familiedrama med svindel og selvbedrag som tema. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Daniel Kehlmann er tilbake i Norge, sju år etter verdenssuksessen «Oppmålingen av verden».

Først i fjor kom en ny roman, «F», som skildrer tre brødre, en prest som ikke tror på gud, en kunsthandler og en finansmann på randen av konkurs og katastrofe.

- Da finanskrisen kom, ble jeg interessert i å finne ut hva som egentlig skjedde. Hvordan kunnesvindlere som Bernard Madoff oppstå? Jeg leste meg opp og forsto at det måtte være masse uhederlighet blant folk som lever av finans.

Kokain-drømmer
- Mange tror at finansverdenen vanskelig å forstå?

- Også det er en illusjon. Aktørene bruker vanskelige ord på enkle ting. Sannheten er at systemet er uhyre sårbart for svindel. Det er utrolig hvordan folk uten kompetanse kan tjene seg søkkrike. Mange virker likevel så fantasiløse, de har ingen visjoner. Men min hovedperson er selvsagt ikke noen typisk skikkelse. Han er genuint gal. Han ser spøkelser, hører stemmer og er dypt forstyrret.

- Det er mye komikk i bøkene dine. Likevel har du slått igjennom — i Tyskland?

- Hehe, tyskerne er ikke akkurat kjent for sin sans for humor. Jeg er glad for at jeg er blitt mye oversatt. Da kan jeg kanskje nå fram til folk som skjønner vitsene mine. I Tyskland blir bøkene mine lest som veldig seriøse. Dessuten er det en tradisjonell tysk holdning at humor ikke har noe med kunst å gjøre. Man slipper ikke inn på parnasset hvis man er for morsom.

- Bekymrer det deg?

- Ikke egentlig. «Oppmålingen av verden» er blitt skolepensum. Det er skrevet ti analytiske bøker om den. Ikke fordi den er morsom, men likevel. De tar den i hvert fall på alvor.

Elsker Hamsun
- Hvilke forfattere synes du selv er vittige?

- Det fins enkelte mer ukjente, nye tyske forfattere. Dessuten kan Thomas Mann faktisk være morsom. Kafka hadde humoristiske sider. P.G. Wodehouse har jeg ledd mye av. Pluss Knut Hamsun. Jeg elsker bøkene hans. Jeg er glad for å være på samme forlag som ham i Norge. Han har jo noen totalt forrykte skikkelser i bøkene sine. De gjør sinnssyke ting, uten at forfatteren begynner å forklare. Jeg har mest sans for de seine romanene. August-trilogien er et av de største verkene i verdenslitteraturen.

- Det har tatt tid å følge opp «Oppmålingen av verden». Fikk du skrivesperre etter suksessen?

- Nei, men jeg har fått en sønn.

Gudløs prest
- Har du lært noe av ham?

- Jeg ser hvor intenst og nærværende han opplever verden. Nå har han skjønt at jeg skriver bøker. Forleden spurte han om jeg fant på alt det jeg skrev. Det måtte jeg jo innrømme.

- Nyter du friheten ved å dikte?

- Ja, men den er krevende. Man må gjøre valg så å si foran hver eneste setning. Noen ganger må jeg velge om igjen. Jeg gjorde opprinnelig en av figurene til forfatter for fjernsyn. Jeg lagde noen riktig morsomme scener om å skrive dårlige TV-manus. Men så fant jeg ut at han heller skulle være prest. Som ikke tror på gud. Jeg tenkte: Er ikke det for mye 1950-tallet? Graham Greene, liksom? Men nei, han ble prest. Sånn er det.

- Hva skal du gjøre med alle de gøyale scenene?

- Hm...jeg kunne kanskje selge dem. Til TV, for eksempel.

Hele Norges coronakart