LEDER

Ny språklov:

Finansieres av skattepenger, men skriver ikke norsk

Regjeringen går med på at det er et problem at norsk er på vikende front som forskningsspråk. Men det er et resultat av den samme regjeringens politikk.

Finansieres av skattepenger, men skriver ikke norsk
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen har lagt frem et forslag til ny språklov, og ordene er store. Regjeringen vil legge grunnlag for «en offensiv språkpolitikk» der «norsk skal sikres som hovedspråk og samfunnsbærende språk i Norge», står det. Proposisjonen er en presis katalog over utfordringer, og beskriver både hvordan de norske språkene presses av engelsk og de norske minoritetsspråkene presses av bokmål. Samtidig vitner dokumentet om språkpolitikkens avmakt. Ikke noe sted er dette mer tydelig enn i kapitlet om norsk som forskningsspråk.

Som proposisjonen peker på, har norsk som forskningsspråk lenge vært på vikende front. I 2017 var nesten nitti prosent av norske vitenskapelige publiseringer på engelsk. Bare ti prosent av doktorgradsavhandlinger som avlegges her til lands er skrevet på norsk. Med andre ord: Når forskning som er finansiert av norske skattebetalere publiseres, er det ikke norske lesere som er kjernepublikummet.

Det er lett å være enig i at dette er et problem. Men den samme regjeringen som nå akker seg over denne situasjonen, har systematisk drevet frem politikken som har skapt den. Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet har ønsket at forskningen skal bli mer internasjonal, at norske universiteter skal tiltrekke seg flere forskere og studenter fra andre land og at norske forskere skal sikre seg en større andel av forskningsmidlene fra EU. Da blir det mye engelsk i auditoriene og på pensumlistene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer