Finanskrise? Ikke i Russland

Russiske medier føler seg kneblet av Kreml.

(Dagbladet.no): En russisk sosiolog skrev i en artikkel at finanskrisen kunne påvirke sosiale forhold i Russland - noe som åpenbart ble for sterk kost for landets myndigheter.

Avisen som trykket innlegget er nemlig nå anmodet av det statlige medietilsynet om ikke å spre slike ekstreme påstander, skriver Reuters

- Dette er sensur, sa Yevgeny Gonthmaker, sjefen for akademiet for sosial og politisk vitenskap, som skrev avisinnlegget.

- Situasjonen i landet har forandret seg. Det er ikke lenger mulig å uttale «krise», sier Gonthmaker. 

Blir diktert

Som et svar på finanskrisen, har Kreml besluttet å sprøyte inn nærmere 200 milliarder dollar i den russiske økonomien. Et annet våpen i kampen mot lokal økonomisk tilbakegang er åpenbart å forhindre at media rapporterer om finanskrisa.

En reporter fra en stor russisk avis forteller at redaktørene fortalte de ansatte at de må vise forsiktighet når de rapporterte om finanskrisens påvirkning på Russland.

- Dette kommer fra toppen, via møter som redaktørene har med regjeringen og Kreml, sier reporteren, som ville være anonym av frykt for å miste jobben hvis han uttalte seg offentlig, til Reuters. 

HVILKEN KRISE?
Medvedev og Putin beskyldes for å kneble media. Foto: YURI KOCHETKOV/ EPA
HVILKEN KRISE? Medvedev og Putin beskyldes for å kneble media. Foto: YURI KOCHETKOV/ EPA Vis mer

Dimitry Peskov, sjefstalsmann for statsminister Vladimir Putin, benekter påstander om at regjerningen dikterer pressen.

- Dette er absolutt ikke sant, sier han.

«Virtual reality»

I de tre store TV-kanalene, som utgjør den viktigste nyhetskilden for de fleste russere, blir krisen ofte omtalt som noe som foregår utenfor Russlands landegrenser.

- Det er utrolig. Du hører ikke noe om krisen, sier tidligere verdensmester i sjakk Garry Kasparov.

- Det er som «virtual reality». Det er krise i USA, Storbritannia, men Russland? spør Kasparov i et intervju med Reuters.

Et annet eksempel på Kremls kontroll over kulutrlivet i Russland er at landets filmindustri er i ferd med å gjennomgå en reorganisering, og filminstituttet har fått en ny styreformann. 

Vladimir Putin er valgt inn i den rollen.  

Finanskrise? Ikke i Russland