LEDER

Hovedleder: Bolig- og gjeldsvekst

Finanstilsynet kan lappe på et boligmarked som ikke virker, men ikke reparere det

Akutthjelp mot boligboble.

PÅ HØRING: Siv Jensen sender Finanstilsynets anbefalinger på høring. Foto: NTB Scanpix
PÅ HØRING: Siv Jensen sender Finanstilsynets anbefalinger på høring. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene stiger urovekkende mye. Årsveksten på landsbasis er på 9,1 prosent, og i Oslo på så mye som 16,3 prosent. Gjeldsveksten stiger selvsagt i takt, og det fryktede ordet «boligboble» dukker opp i nyhetsdekningen. Det er nødvendig med tiltak, og Finanstilsynet serverte i går forslag til akuttløsninger:

Den såkalte «fartsgrensen», bankenes adgang til å fravike krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling, bør fjernes. Til nå har bankene kunnet fravike disse kravene i 10 prosent av det totale utlånet.

Kundens samlede lån skal ikke utgjøre mer enn fem ganger brutto årsinntekt. Maksimal belåningsgrad for rammelån reduseres fra 70 prosent til 60 prosent. I tillegg skjerpes krav om avdragsbetaling, slik at det skal gjelde for alle lån med belåningsgrad over 60 prosent. Nå er grensen 70 prosent.

Tilsynet vil ikke stramme inn på kravet om 15 prosent egenkapital ved inngåelse av nye lån. Det er fornuftig, innstramming her er kanskje det som vil slå aller mest urettferdig ut for nykommere på boligmarkedet.

Finansminister Siv Jensen kaster seg over forslaget, og hennes departement sender forslagene ut på høring allerede i dag. Hun vil selvsagt ikke ha noen boligboble på sin vakt, dessuten har hun ikke lyst til å gjøre noe med det som virkelig kunne monnet for å dempe prisveksten: mer skatt på bolig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer