BACK TO BASICS: Ed Byrne følger tradisjonell standup-form med mengder av komipoenger. Foto: Kristina Åkerman, Latter.
BACK TO BASICS: Ed Byrne følger tradisjonell standup-form med mengder av komipoenger. Foto: Kristina Åkerman, Latter.Vis mer

Fine forskjeller

Frankie Boyle, Ed Byrne og Craig Campbell er svært ulike. Nettopp derfor er de en velvalgt trio av komikere.

STAND UP: «Live and direct from the UK» kommer skotske Frankie Boyle, irske Ed Byrne og kanadiske Craig Campbell.

Slagordet er korrekt, det: Alle tre bor i Storbritannia, og alle har de komikarrierer både på scenen, i BBC og i BBC-produserte programmer vist på NRK («Live at the Apollo», «The Graham Norton Show», «Michael McIntyre's Comedy Roadshow»).

Utover det kan man ikke si at Campbell, Boyle og Byrne har så mye felles.

Men når de tre fungerer så godt som sammensetning som de gjør, er det nettopp fordi de sammen skaper slikt et variert program, i stil og innhold.

Slemt Craig Campbell er førstemann ut, med en tekst som frir både til salens nordmenn og de engelsktalende i eksil.

Observasjonene er ikke veldig originale, men Campbell behersker de overraskende overgangers kunst, noe som får selv et godt forberedt materiale til å virke improvisert og friskt.

RAMP: Frankie Boyle er kveldens slemmeste. Foto: Kristina Åkerman, Latter.
RAMP: Frankie Boyle er kveldens slemmeste. Foto: Kristina Åkerman, Latter. Vis mer

Han er den som har skreddersydd mest tekst nettopp for Oslo, og det at han også er den som i størst grad kommuniserer direkte med publikum (en øvelse han virker mer komfortabel med enn de aller fleste komikerkolleger gjør) understreker inntrykket av lekenhet.

Frankie Boyle er den av de tre som har den slemmeste teksten. Han åpner med rolig, dempet og behersket stemme, i skarp kontrast til en tekst som får utvikle seg til det mest rasende svartsynte vulgære, med økende stemmevolum og stadig flere tabuer innbakt.

Fra begynnelsen av er opptredenen spekket med tabuord og fornærmelser, og hele veien viser Boyles ansikts- og kroppsspråk en ironisk avstand til det han selv sier, noe som forsterker preget av frekkhet.

Har det sjokkeffekt? Nei, ikke egentlig, selv når døde kjendiser er offer for perfiditetene får absurdkynismen det til å virke som satire over all den komikk som trenger sjokkeffekt for å ha virkning.

Spastisk Ed Byrne har stor bredde i sitt velformulerte, tilsynelatende vimsete tekstmateriale.

Poengene kommer tett, tidvis understreket og tidvis kontrastert av et kroppsspråk som er like fullt av rykninger og innfall som teksten.

Med stadige temaskift er det umulig å forutse hvilken retning han vil la neste setning gå i, og selv når vitsene spiller på hverdagsrelaterte humorklisjeer vi har hørt før lykkes han i å overraske.

Ikke forvent faste former, forbindelseslinjer mellom komikernes temaer eller andre sammenbindende elementer.

«The BBC Comedy Show» følger standard standup-oppsett: Showet består av en helaftens forestillings scenetid fordelt på de tre komikerne. Hver mann sin tur, hver mann sitt ansvar for det han framfører.

Samtlige tre har varslet at materialet de vil bruke i de seks forestillingene de holder i Oslo kan komme til å variere, så det jeg så og hørte er altså ikke nødvendigvis det samme som den vil se og høre, den som ser dem senere i uka. 

TILRETTELAGT: Kanadiske Craig Campbell har kommentarer rettet både til nordmenn og engelskspråklige i eksil. Foto: Kristina Åkerman, Latter.
TILRETTELAGT: Kanadiske Craig Campbell har kommentarer rettet både til nordmenn og engelskspråklige i eksil. Foto: Kristina Åkerman, Latter. Vis mer