Fine historier om tøffe gutter og jenter

To novellesamlinger om gutter og jenter og kjønnsproblematikk byr på mange fine historier.

Jeg får en slags Kaptein Sabeltann-følelse av å lese de gutteste historiene i «Gutt, guttere, guttest», en novelleantologi fra Gyldendal Tiden, mens «Baksiden av månen», jentenoveller fra Cappelen, gjør inntrykk som dyp og skarpsynt menneskekunnskap. Slik får vel en kvinnelig anmelder bekreftet - og bekrefter selv - kjønnsfordommene?

Tematiske antologier skinner sjelden så sterkt og lenge på den litterære himmel. Til det ligger det for mye av en kunstnerisk felle nettopp i det tematiske perspektivet, enten for forfatter eller redaktør. Kanskje Cappelens utgivelse er mest vellykket fordi novellene her i større grad får leseren til å glemme den tematiske innrammingen? Og kanskje selve bokdesignen til «Gutt, guttere, guttest» bidrar til inntrykket av en mer anstrengt og uforløst kjønnstematikk?

Mennesker sammen

Rett skal være rett: Dette inntrykket gjelder bare deler av boka. Lars Saabye Christensens novelle «Gaven» er milevis unna den utagerende tøffheten. Jo Tenfjords «En hestehistorie» må også nevnes som en berikelse. Dette afrikanske eventyret handler om guttejenta Seventi, som temmer ville hester og blir den anerkjente kone nummer to for den filosofiske prinsen Logedas.

Så dyktig er denne annenkona, at hun faktisk klarer å skaffe ham to ekstra koner!

Torill Eide har skrevet tittelnovellen i jenteboka «Baksiden av månen». Det handler om en arbeiderklassejente fra mellomkrigstida som må ut i tjeneste fordi hun er voksen - fjorten år. Ragnhild, født i 1920, spør seg selv: «Hvis hun ble åtti år... Kunne det være sant? Gikk det an å leve så lenge - helt fram til et nytt århundre, et nytt årtusen?» Hun bestemmer seg for å leve og se hva som skjer. Og tjene nok penger til å skaffe seg en telefon slik at hennes egne døtre kan ringe henne når de må flytte hjemmefra...

Det historiske perspektivet blir en nøkkel til å nærme seg kjønnsproblematikken mye bredere: Hva slags historisk utvikling er vi inne i? Hvordan lever mennesket? Hvordan lever mennesker sammen?

Gartnerens baller

I kjølvannet av Eides novelle dupper mange fine historier. Karin Kine Lindboe tar saken helt på kornet i «Rolling Stones». Etter at ungjenta Brita har sett gartnerens baller, lyserøde og hårløse, dingle ned fra shortsen når de ligger ute på jordet og planter blomkål, blir verken Mick Jagger eller Rolling Stones lenger helt som før.

Redaktør Jsn Sveinbjørn Jsnsson i Gyldendal Tiden lar både jenter og gutter fortelle guttehistorier. Hvorfor har ikke Cappelen utfordret noen gutter til å bidra i sin rosa bok?