KOMMENTARER

Brexit og Trumpisme på norsk

Fingeren til eliten

Kampen mot eliten er fikenbladet for politikere som selv er del av utviklingen.

PROTEST: Også norske politikere har latt seg inspirere av Brexit og Trump til å ta et oppgjør med eliten. Både innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og SV-leder Audun Lysbakken heier på opprøret fra hver sin kant. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PROTEST: Også norske politikere har latt seg inspirere av Brexit og Trump til å ta et oppgjør med eliten. Både innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og SV-leder Audun Lysbakken heier på opprøret fra hver sin kant. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vi er allerede på overtid. Det burde vært avholdt en folkeavstemning i Norge i 2016 ifølge loven som sier at nordmenn flest skal vise eliten i Oslo fingeren hvert 22. år. Per Sandberg har gjort en tapper innsats helt på tampen av året, men selv med støtte fra høyre, venstre og de midt imellom, klarte han ikke å få til en EØS-avstemning før jul.

I mangel av egen avstemning har vi måttet ty til andres. De har til gjengjeld vært så formidable manifestasjoner av den uregjerlige folkeviljen at det har inspirert politikere verden over til å begynne å høre på velgerne sine igjen. I hvert fall late som.

Eller som Brexit-generalen og Trump-kompisen Nigel Farage så oppløftende twitret: Hvis dere trodde 2016 var ille, bare vent til 2017.

Når Farage sier «dere» sikter han til den rådende maktelite innen politikk, økonomi, akademia og media i USA og Europa, og med ille mener han politiske jordskjelv over hele kartet. «Eliten i Oslo», må heller ikke tas geografisk. Det er ikke så mye et sted som en uhelbredelig tilstand, slik som Washington og Brussel, som med jevne mellomrom må rystes og rokkes ved så man ikke begynner å innbille seg at det ikke er noe alternativ.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer