PRØVER SEG SOM SKUESPILLER: Rapperen Thomas «Fingern» Gullestad er klar med stor filmrolle. Her på filmpremiere med kona, Jenny Skavlan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PRØVER SEG SOM SKUESPILLER: Rapperen Thomas «Fingern» Gullestad er klar med stor filmrolle. Her på filmpremiere med kona, Jenny Skavlan. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

«Fingern» debuterer som skuespiller - får rollen som viktig krigshelt

Skal spille motstandsmannen Jan Baalsrud.

(Dagbladet): Rapperen Thomas «Fingern» Gullestad skal spille motstandsmannen Jan Baalsrud i den nye filmatiseringen av «Ni Liv»-historien, skriver NRK.

Under tittelen «Den Tolvte Mann», er Baalsruds historie på vei til lerettet igjen med Harald Zwart som regissør. Produksjonsteamet var nylig på flere befaringer i Nord-Norge, og innspillinga skal begynne om kort tid.

- Det er en stor ære å få spille Jan Baalsrud. Han er en person vi ikke må glemme. Dette er noe jeg aldri har gjort før, men det blir en utfordring jeg gleder meg til å gå løs på, sier Gullestad til NRK.

Oscar-nominert Historien om Baalsrud ble først filmatisert av Arne Skouen i 1957, med Jack Fjeldstad i hovedrollen. Filmen ble Oscar-nominert til beste utenlandske film.

Zwarts utgave vil ikke bli en direkte «remake», den skal blant annet inkludere tyskernes og hjelpernes perspektiv i tillegg til Baalsrud, noe manusforfatter Petter Skavlan tidligere har bekreftet.

Gullestad er kjent fra gruppa Klovner i kamp, og har ledet flere tv-programmer sammen med Espen «Dansken» Selvig. Han er også gift med tv-kjendis og skuespiller Jenny Skavlan.

Gullestad opplyser til NRK at han er i gang med å lese manus - og slanke seg til rollen!

Mot slutten av flukten veide Jan Baalsrud nemlig bare 35 kilo.

- Jeg skal nok ikke så langt ned, sier «Fingern».

To måneder på flukt Jan Baalsrud var aktiv i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig.

Han var en del av Kompani Linge, som fikk spesialtrening i London. I 1943 reiste han til Nord-Troms sammen med andre fra kompaniet for å drive sabotasje mot tyskerne. Alle utenom Baalsrud ble oppdaget, som flyktet over grensa til Sverige.

Baalsrud overlevde takket være mye hjelp underveis, og etter over to måneder på flukt og i skjul for okkupasjonsmakten kom han seg inn i nabolandet. Han pådro seg imidlertid alvorlige frostskader, og måtte amputere flere tær.

Baalsrud gikk bort i 1988.

«Den Tolvte Mann» vil trolig få premiere neste år.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram