KOMMENTARER

Fingerspisser mot mobbing

De som blir mobbet trenger hjelpere som vet at de ikke alltid må bruke det tyngste verktøyet.

MOBBING:  Saken om Odin som ble mobbet til døde utløste stort engasjement og fakkeltog i etter initiativ fra Villermo Hatland og hennes mor.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
MOBBING: Saken om Odin som ble mobbet til døde utløste stort engasjement og fakkeltog i etter initiativ fra Villermo Hatland og hennes mor. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De store ordene har vært der lenge, de som sier mobbing er uakseptabelt og skal utraderes. Likevel skjer det så altfor ofte. Iblant ender det i tragedie, som da 13 år gamle Odin Andersgård tok sitt eget liv i fjor, etter at skoleledelsen som skulle hjulpet ham å få slutt på mobbingen han ble utsatt for, ikke grep sterkt nok inn.

Nå har Øystein Djupedals utvalg levert sin utredning om mobbing til Kunnskapsdepartementet, der de går inn for en sterkere anvendelse av jus i mobbesakene, og en tydeliggjøring av ansvaret til skoler og offentlige instanser. De foreslåtte endringene kan gjøre det vanskelig å slippe taket i ansvaret for fagfolk og institusjoner, som Barneombudet, og gi barn og foreldre et sted å henvende seg, der de kan kreve å få hjelp. Men troen på jussen som verktøykasse virker overdreven.

I lista over forslag til endringer av opplæringsloven skriver utvalget: «Ansvarsområdet for skolens plikt til å gripe inn i forbindelse med krenkelser presiseres, slik at det går fram av loven at plikten gjelder for alle ord og handlinger som krenker en elev».

Et problem med rettsliggjøringen er at det fører med seg en bevisbyrde. Så mye av det smertefulle som skjer, er umulig å påvise. Dytting og skjellsord kan bevitnes. Men hvordan fører du en argumentasjonsrekke mot dem som later som om de ikke hører hva du sier, eller sørger for at alle utspill på sosiale medier blir møtt med gjallende taushet? Slike taktikker er effektive som fy for den som vil ha en annen til å føle seg verdiløs, og bør reageres mot. Men det er vanskelig å argumentere juridisk, slik at det skal føre til sanksjoner mot andre, ut fra en enkeltpersons følelse av å bli krenket. Iblant gjelder det bare å få den som blir plaget unna, så fort som råd, i stedet for at han eller hun skal få belastningen ved å bevise noe som andre vil kunne trekke på skuldrene av og kalle tilfeldigheter - og som for dem som ikke opplever regelmessig forfølgelse, vil være nettopp tilfeldig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.