Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fingrene i øret

Skal det være musikk til radionyhetene? For meg er et slikt påfunn uhyrlig - ja, like vemmelig som tånegler i brun saus, som Knutsen og Ludvigsen en gang serverte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg trodde jeg hadde funnet NRK Dagsnytt, da jeg fomlet med en fremmed fjernkontroll på et hotellrom forleden, men radiokanalen viste seg å være NRKs ungdomstilbud Petre.

«Nyhetene» herfra satte meg i dårlig humør, for resten av dagen.

Det handler altså ikke om musikk før og etter nyhetene, men samtidig med nyhetssendinga, og om nyhetsmeldinger av denne typen: «Hvis du ikke har fått svar fra samordna opptak, kan det være på tide å få finger'n ut.»

Ingen fjortiser

Få finger'n ut? Unnskyld meg?

Jeg tenkte at dette er vel kanskje noen umodne ungdommer som Einar Førde og Tor Fuglevik har sluppet til i et ubetenksomt øyeblikk, men slik er det ikke.

Nå har jeg funnet ut at det ikke er såkalte fjortiser, men antatt voksne mennesker på 25, 26 og hele 27 år som står bak Petres nyhetsredaksjon for ungdom.

Dette er altså ikke ungdomsskoleelever som leker seg med å lage nyheter for jevnaldrende. Det er for lengst voksne journalister, som prøver å snakke språket til de som er ti-femten år yngre. De prøver å være «kule», men høres uekte og påtatte ut. Skjønner 'u?

Målsøm

Oppgaven de har tatt på seg, er umulig: Petre-nyhetene henvender seg til en målgruppe som er mellom ni og tredve år, altså mennesker fra to forskjellige planeter.

Petres kanalsjef Nils Heldal er selv inne på dette, på NRKs Internett-sider: «Det som har skjedd er at Petres målgruppe (9-30) har blitt mindre homogen med åra. Vi som lager Petre opplever det som vanskelig (nær umulig) å gi hele målgruppa et ålreit tilbud.»

Derfor har de yngste nå fått sin egen radiokanal (Mpetre), der nyhetene lages av det grånende, halvgamle personalet i Petre.

«Skreddersydd for ungdom,» proklamerte landets yngste nyhetsredaksjon før 31. juli, da de begynte med sendinger hver time, hele dagen. Men trenger vi å skreddersy nyheter for ungdom?

Selvsagt gjør vi ikke det. Ungdom må lære å bli voksne. Det ungdom trenger, er selvsagt ikke musikk samtidig med «nyhetene», men at noen får ut finger'n og stenger av musikken et øyeblikk og snakker til ungdommen i et voksent språk. Det har med å bli voksen å gjøre.