Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fingrer med hele verden

I årevis har kritikerne, inkludert The New York Times' Clive Barnes, Peter Keepnews og Stephen Holden, sunget ragtime-mesteren Morten Gunnar Larsens pris. I vår lanserer Decca International «Fingerbreaker» over hele verden.

Plateselskapet ønsket seg en «virtuosplate», og «Fingerbreaker»- navnet tilhører en Jelly Roll Morton-komposisjon- ble innspilt i en «studiolåve» utenfor London på et Steinway-flygel som Morten Gunnar Larsen fikk velge seg ut i verdensbyen.

Stor respekt

2. februar spiller han lanseringskonsert i Oslos Gamle Logen, siden følger utgivelse i resten av Europa, og i mai skal «Fingerbreaker» ut i USA. I sannhet en kraftig forandring for en musiker som tidligere har utgitt plater på småselskaper.

- Ja, og det er jo veldig morsomt. Men samtidig må jeg si at jeg har stor respekt og sans for små plateselskap som Herman og Hot Club og noen amerikanske som også har utgitt meg. Var det ikke for disse, hadde det ikke blitt noe av dette med Decca heller, sier Larsen.
Med smått og stort har han medvirket på 33 plateinnspillinger, kan se tilbake på internasjonale suksessforestillinger som «One Mo' Time» og «Jelly Roll!», er hedret med norsk Spellemann- og Buddy-pris og amerikansk OBIE og har turnert solo og med sitt Ophelia Ragtime Orchestra i en rekke land siden tradjazz-debuten med Magnolia Jazzband i 1974. Samtidig begynte han på Musikkhøgskolen i Oslo, der han fullførte sitt klaver hovedfag i 1978, før utøverkarrieren overtok.

Ut på tur

- Hvor stort er ragtimepianist-lauget i verden i dag?

- Jeg møter en del amerikanske pianister på festivaler og liknende arrangementer. Det finnes også noen moderne ragtimekomponister, som ofte kobler ragtime med latinamerikansk musikk, sier Morten Gunnar Larsen, foran en periode som også inkluderer konsert i Sandvika og på Vossa Jazz pluss USA-turné med radio- show, solokonserter og konserter med Ophelia Ragtime Orchestra. Og ikke minst deltakelse ved Scott Joplin-jubileumsfestivalen i Sedalia, Missouri, der Joplin skrev sin berømte «Maple Leaf Rag» for nøyaktig 100 år siden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media