Finkelstein kastet ut av Israel

Professor og forfatter utvist.

Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet kastet i helgen den amerikanske professoren og forfatteren Norman Finkelstein i en celle på flyplassen i Tel Aviv og utviste ham deretter fra landet.

Finkelstein, som selv er jøde, har de siste årene vært en markant kritiker av Israels okkupasjon av palestinske områder, og han har også anklaget israelske ledere for å utnytte holocaust i politisk øyemed.

Da den 55 år gamle professoren ankom Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv fredag, ble han stanset av Shin Bet og avhørt i flere timer. Deretter ble han plassert i en celle på flyplassen, før han etter 24 timer ble satt på et fly tilbake til Amsterdam, skriver avisen Haaretz.

Shin Bet begrunner utkastelsen med at Finkelstein «mistenkes for å være involvert i fiendtlige handlinger i Libanon», og hevder at han ikke svarte oppriktig på spørsmål om dette under avhørene.

Uforstående

Finkelstein stiller seg helt uforstående til påstanden, og hevder at han svarte ærlig og oppriktig på alle spørsmål som ble stilt.

- Bortsett fra mine politiske meninger og min forskning, er det ikke stort å si om meg. Jeg har verken vært involvert i selvmordsaksjoner eller hemmelige møter med terroristorganisasjoner, sier han oppgitt.

-  Jeg støtter en tostatsløsning basert på grensene fra før 1967, og jeg sa til forhørslederen at jeg ikke er noen fiende av Israel, forteller han videre.

KASTET I CELLE: Norman Finkelstein er ikke velkommen i Israel. Foto: SCANPIX/AP
KASTET I CELLE: Norman Finkelstein er ikke velkommen i Israel. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Finkelstein har hisset på seg mange i Israel med boken «Holocaust-industrien», der han anklager israelske ledere og deres støttespillere i utlandet for å profittere på holocaust ved å drive moralsk og økonomisk utpressing mot andre land.

Møtte Hizbollah

Den amerikanske professoren har også skrevet flere bøker om konflikten mellom Israel og palestinerne, og besøkte tidligere i år Libanon der han blant annet hadde samtaler med Hizbollah-medlemmer.

Shin Bet har gjort det klart at Finkelstein er uønsket i Israel de neste ti årene, noe den amerikanske professoren finner helt forkastelig.

Til Haaretz forteller Finkelstein at han har besøkt Israel minst 15 ganger, og at han slett ikke akter å anke utkastelsen.

Finkelsteins israelske advokat Michael Sfard sier utkastelsen av Finkelstein minner om den behandling enkelte fikk i Øst-Europa under den kalde krigen.


(NTB)

Finkelstein kastet ut av Israel