DEBATT

Debatt: Terror

Finland balanserer på en knivsegg

Asylretten må forsvares, men av samme grunn må også avslagsretten respekteres.

FINSK SORG: To ble drept og sju ble skadd i et knivangrep i Turku 19. august. Finland har en lang «tradisjon» med politisk vold, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
FINSK SORG: To ble drept og sju ble skadd i et knivangrep i Turku 19. august. Finland har en lang «tradisjon» med politisk vold, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mens Spania nok en gang blir rystet av et terrorangrep – ett av mange som er motivert av ulike ideologier – rykker også Finland inn i rekken av land som utsettes for voldsom og voldelig terror.

Akkurat som Spania er ikke Finland helt fremmed for terror. Heller ikke for massemord utført av unge menn som av ulike personlige grunner velger å ta med seg så mange som mulig i det som best kan beskrives som utvidet selvmord. I fjor ble en ung mann sparket i hjel av høyreradikale på åpen gate i Helsingfors, et terrorangrep så godt som noe annet. Skoleskytinger har Finland sett flere av.

Knivmordene og angrepene som ble utført av en ung marokkaner i Åbo nylig overlapper mønstrene både i den politiske gatevolden og i skoleskyternes desperate eksistensielle nødrop. Nei, det er ikke synd på massemordere, radikaliserte islamister eller høyreekstremister, eller noen annen form for ekstremisme som er motivert til å bruke fysisk vold for å tvinge inn sitt standpunkt med blod i rammen av et fungerende demokrati, eller med en varebil meie ned hvem som helst for å skape kaos og frykt. Det er disse enkelte personenes sårbarhet og ynkelighet som gjør dem til mordere. De er patetiske og tragiske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer